Fraunhofer komt met surround sound MP3

Door: Sad - 4 reacties

Fraunhofer IIS is het Duitse laboratorium dat de MP3 codering heeft uitgevonden. Zij brachten ons de techniek waarmee stereo muziek met bijna-CD kwaliteit in een zo klein mogelijk bestand is op te slaan. Vrijwel alle desktop besturingssystemen ondersteunen de MP3 techniek en “MP3-tjes” zijn een wereldwijd bekend bestandsformaat.

Ditzelfde lab heeft nu een techniek ontwikkeld om meer dan 2 geluidskanalen in een MP3-bestand te stoppen. Met “MP3 Surround”, de volgende generatie in audiocompressie, is het mogelijk om bijvoorbeeld surround kanalen toe te voegen aan het bestand, zonder dat het veel groter wordt.

Naast surround sound muziek kan deze techniek ook worden toegepast om bijvoorbeeld meerdere talen te ondersteunen in geluidsfragmenten met gesproken tekst, of in de geluidskanalen van filmpjes.

De “MP3 Surround” is compatible met de huidige MP3 standaard; een surround MP3 kan dus gewoon worden afgespeeld op een normale MP3 speler of MP3 afspeel programma, alleen dan heb je dus niet de extra kanalen ter beschikking.

Het wordt nu tijd voor Apple om de Macintosh te voorzien van meer dan alleen een stereo luidsprekeraansluiting. Wanneer ze iTunes dan uitbreiden om ook surround MP3 te ondersteunen, kunnen ze een sterke inhaalslag maken op Intel pc’s die reeds geleverd worden met meerdere luidspreker aansluitingen.

bron: Fraunhofer IIS

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jordan_D

  Klinkt allemaal erg goed. Was gisteren stiekem aan het fantaseren over MP5. Om video van dvd zo klein te krijgen als ± 50Mb Met surroundsound! Nou is er dus al een stukje van m’n droom gerealiseerd. Nog ff geduld zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Sage

  Ja, en AAC kon dit dus al vanaf het bestaan ervan.:P

  Trouwens de G5 heeft een optical out. Ook voor meerdere kanalen dus.;)

 • Profielfoto
  franswilco

  CoreAudio is een beest als het gaat om Dolby Surround. Geluidskaarten als de Revolution 7.1 werken perfect, maakt DVD Player ondersteund de analogo out niet, en VLC is nog niet helemaal af wat AC-3 decoding betreft. Apple geeft geen documentatie uit omtrent de werking van CoreAudio, dus kunnen ontwikkelaars zoals M-Audio en VLC niets. Apple geeft er blijkbaar geen ruk om om fatsoenlijke Surround opties te leveren bij de Mac (alleen als je natuurlijk duur G5 + add-on spul koopt of beschikt over een digital out + een versterker met digital in).

  Allemaal leuk voor onze PC buren dus, die zoals gewoonlijk 5 jaar eerder over dit soort dingen kunnen geschikken als wij macers. Misschien dat dit Surround ontwikkelingen voor de AudioCore versnelt en stimuleert. Ik denk van niet, tenzij dit een veelgebruikt iets gaat worden.

 • Profielfoto
  luke

  sjoow … fraunhofer heeft mp3 uitgevonden …
  kijk maar eens wat http://www.acaciaresearch.com/ ermee doet

  (bv Acacia Technologies Licenses Digital Media Transmission Technology To The Walt Disney Company)