Eerste indruk van Microsoft Office 2004 (preview)

Door: Lucas Raggers - 10 reacties

In The Seattle Times bevestigde Bill Gates schoorvoetend dat Longhorn, de opvolger van Windows XP, medio 2006 zal verschijnen. Dat schiet niet echt op. Dit in tegenstelling tot Office 2004. Microsoft zal het pakket Office 2004 namelijk voor de zomer uitbrengen. MacOSX.nl kreeg van Microsoft Nederland een preview exemplaar van Office 2004. In het vervolg van dit artikel krijg je een indruk van wat Office 2004 zal gaan brengen.

MSN discussie
Microsoft Office 2004

Allereerst de (iets gepolijste) iconen:

(Klik op een afbeelding voor een weergave op ware grootte)

Entourage
Entourage is zowel qua uiterlijk als innerlijk veranderd. Allereerst is er nu de mogelijkheid om uit Apple’s Mail e-mails, accounts, rules en signatures te importeren. Dit bevordert de uitwisseling tussen deze twee programma’s. Daarnaast kun je nu de pagina op een nieuwe manier indelen; drie kolommen met v.l.n.r je folders (inbox, outbox etc.), je e-mails gesorteerd per dag en tot slot een voorvertoning van de geselecteerde e-mail.

Maar de grote toevoeging is het zogenaamde ‘Project Center’. Onder een project moeten we bijvoorbeeld een evenement verstaan, een klus voor je werk of een andere omvangrijke taak. In zo’n project staat dan alle informatie die betrekking heeft op dat project netjes bij elkaar: je event, enkele e-mails misschien, belangrijke notes, adressen van mensen etc. Maar ook Word of Excel documenten hebben een plekje in zo’n project.

Neem bijvoorbeeld een weekendje Madrid als project. Allereerst kun je in dit project natuurlijk zien van wanneer tot wanneer je in Madrid zit. Maar ook je reserverings e-mails met het hostal staan erin, evenals je bagage checklist die je had gemaakt in Excel en natuurlijk de briefwisseling met je kennissen te plaatse en tot slot enkele plattegrondjes die je van internet had gehaald. Kortom, vanuit alle applicaties van Office kun je documenten toevoegen aan je project. Op deze manier staat alles bij elkaar in het ‘Project Center’.


‘Entourage’ en ‘Project Center’

Tot slot nog een korte opsomming met overige nieuwe functies:
– mogelijkheid om projects te sharen over een netwerk
– uitgebreidere export mogelijkheden
– junk mail filter

Word
Word kent uiterlijk weinig verrassingen. Natuurlijk kun je ook in Word weer je projects bekijken, maar voor de rest ziet alles er identiek uit. Op een ding na: Word Notebook. Word Notebook is bedoeld voor iedereen die regelmatig notities maakt of moet notuleren etc. Het is een vlotte manier om puntsgewijs te schrijven tijdens college’s en vergaderingen. Met de zoekfunctie kun je alles ook weer vlot terugvinden.
Een leuke feature van Word Notebook is de mogelijkheid om geluid op te nemen. Deze ingebouwde memo recorder neemt op in iedere gewenste kwaliteit en formaat. Ideaal voor eindeloze vergaderingen.


‘Word’ en ‘Word Notebook’

Excel
De belangrijkste verandering in Excel is de pagina layout. In de huidige Excel is het geen eenvoudige klus de gewenste inhoud netjes op een A4’tje te krijgen. In Excel 2004 is daar verandering in gebracht. Ten eerste laat Excel 2004 de layout op dezelfde wijze zien als in Word. Dat betekent dat je gewoon je A4 voor je ziet. Daarnaast hebben de page setup instellingen ook een plekje gekregen in het ‘Formatting Palette’ waardoor er geen rare fratsen uitgehaald hoeven te worden om je pagina netjes op te maken.
Ook vanuit Excel kun je weer je projects bekijken en er zonodig wijzigingen in aanbrengen of documenten aan toevoegen.


‘Excel’ en ‘Projects window in Excel’

Powerpoint
Grootste vernieuwingen in Powerpoint zijn de ‘Presenter Tools’. Dit is een console voor de presentator die je in staat stelt het overzicht van je presentatie te behouden. Zo zie je in één beeld de slide die het publiek ziet, aantekeningen die bij een slide horen, krijg je desgewenst een preview van de slide die gaat volgen en kun je makkelijk handmatig voor- of achteruit gaan.


‘Presenter Tools’

MSN
MSN Messenger is in Nederland (helaas) immens populair. Naar verhouding veel populairder dan in de Verenigde Staten. Hoe dit zo gegroeid is weet ik niet, maar voor Mac gebruikers levert dit feit enkele problemen op. Het grootste probleem is dat de versies van MSN Messenger voor Mac en Windows niet gelijk zijn. De Windows versie beschikt namelijk over video- en audiochat en de Mac versie niet. Daarnaast zijn er onbenullige kleinigheden als niet bewegende emoticons, buddy pictures etc.


‘MSN, oude en nieuw’

Je zou dus mogen verwachten dat met de introductie van Office 2004 deze verschillen worden weggewerkt. Helaas, het heeft er voorlopig niet de schijn van. MSN Messenger 4 (nummer 040204) is zo goed als identiek aan versie 3.5.
Er zijn nu twee dingen mogelijk. Allereerst is het mogelijk dat MSN Messenger 4 simpelweg geen video- en audiochat zal bevatten. Dit zou zeer slecht nieuws zijn. De tweede mogelijkheid is echter dat Microsoft video- en audiochat nog niet in deze preview heeft geimplementeerd omdat het nog in ontwikkeling is. Dit zou ook het geval kunnen zijn. Af is MSN in ieder geval nog niet. De functie om na inloggen onzichtbaar te zijn voor anderen is tijdens de installatie wél aanwezig is, maar kan na installatie nergens teruggevonden worden.

Conclusie
Een oordeel vellen over een preview is niet makkelijk en misschien wel niet gerechtvaardigd. Het is niet bekend wat er nog gaat veranderen voor Office 2004 daadwerkelijk op de markt zal verschijnen. Maar na een tijdje met Office 2004 gewerkt te hebben, houd ik toch een tweeslachtig gevoel over aan Office 2004.
Aan de ene kant zijn er een paar handige en mooie verbeteringen doorgevoerd. Zo is het Project Center een gat in de markt (Crm4Mac zal er niet blij mee zijn) en zijn de opmaak mogelijkheden in Excel flink verbeterd.
Maar aan de andere kant is alles er niet helderder op geworden. De eenvoud en helderheid die de programma’s van Apple zo kenmerken is bij de programma’s van Office 2004 ver te zoeken. Met name het Project Center in Entourage is een rommeltje; een allegaartje van vensters, verschillende soorten knoppen, verloopjes en eigenzinnige kleuren. Het lijkt wel of er geen aandacht is besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en dit kan bij veel mensen de wil doen afnemen het te gaan gebruiken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Stof

  Leuk om te lezen.:)

  Hoe is de snelheid van de verschillende applicaties? Is alles snappy(tm)?

 • Profielfoto
  bassbug

  Wat te denken aan stabiliteit?

  Wat ik bij Mac Word mis is de grammatica check die ik bij de PC versie wel heb (op me werk). Zal wel een wens blijven…

 • Profielfoto
  Pasav

  Maar nog steeds niks over VPC 7 …:( zou die gecanceld zijn …:P

 • Profielfoto
  ziggy

  Much ado about nothing. Die notes in Word zijn natuurlijk enkel verpakking. En het projectcenter bestaat nu toch ook al, alleen heet het dan custom views. Daarin krijg ik ook per categorie, die overeenkomen met mijn projecten, al mijn mails, notities personen en afspraken te zien.

 • Profielfoto
  Convicted

  Bah wat een vieze kleuren hebben die nieuwe iconen toch zeg alle kracht die in de vorige iconen zat zit er nu niet meer in. Maar ja dat is niet het belangrijkste natuurlijk. Zo te zien is het het absoluut niet waard om te upgraden als je de vorige versie hebt, of zal je wel moeten omdat de bestanden van 2004 niet backwards compatible zijn of wel? Vaak gezeik mee gehad in Windows! :angry:

 • Profielfoto
  Apollo

  Mooi objectief stukje Lucas.
  Geeft allemaal prima weer hoe Office:Mac ervoor staat, namelijk goed:-)

 • Profielfoto
  brabant

  Ziet er wel aardig uit, een beetje zoals die vieze knoppen uit XP, maar ik ben meer benieuwd naar de upgrade strategie. Krijg je als gebruiker ook een upgrade mogelijkheid of moet je weer het volle pond gaan betalen?
  En waar blijft VPC natuurlijk?

 • Profielfoto
  cubizer

  Voor die grammatica/spellings check voor Nederlands dien je de Add-on’s van de cd te installaleren

 • Profielfoto
  Maat

  Een belangrijke vraag, wens voor zakelijke gebruikers blijft natuurlijk of Entourage nu eindelijk eens volwaardige exchange functionaliteit zal bevatten. Is daar al wat van bekend? : ???

  Hoewel de huidige versie van Entourage enige exchange functionaliteit heeft, missen belangrijke componenten nog steeds. Bovendien is het bij onze universiteit (of faculteit) nog niet gelukt om de functionaliteit die er is aan de gang te krijgen met onze exchange server (hoewel die aan alle eisen voldoet). En natuurlijk wordt de mac niet ondersteund door onze ict diensten, en is de prioriteit hiervoor dus nul. Wel wordt van ons verwacht dat we ‘meedoen’….
  :(

 • Profielfoto
  Ewout

  ??? Hhmmm, MacOSX.nl krijgt preview versie van Office…….en plotseling staat er een grote reclame-banner van Mircosoft op de site. Kan niet zeggen dat dit een welkom gevoel geeft op het moment dat je je site opent. :angry: