Desktop Manager geeft je een 2e scherm

Door: Lucas Raggers - 28 reacties

Heb je altijd al een tweede beeldscherm willen hebben, maar heb je het geld er niet voor? Laat staan voor een derde, vierde, vijfde of zesde beeldscherm? Dan is Desktop Manager vast iets voor jou.

Desktop Manager lijkt op Fast User Switching zoals Panther dat kent. Maar bij Desktop Manager switch je niet tussen users, maar tussen verschillende desktops of, anders gezegd, werkomgevingen. Als je bijvoorbeeld een nieuwsfreak bent, kun je een werkomgeving aanmaken waarbij je Teletekst Browser en de CNN site open hebt. Maar aangezien je niet continu naar het nieuws wilt kijken en je het ook niet direct wilt wegklikken, houd je het gewoon in een aparte werkomgeving die je te pas en te onpas kunt raadplegen.

In het onderstaande filmpje heb ik bijvoorbeeld vier werkomgevingen aangemaakt waartussen ik switch via de F-toetsen (je kunt iedere gewenste toetsencombinatie kiezen):
F1: Main Desktop
F2: Internet, CNN.com en Teletekst Browser staan open
F3: Chatten, iChat en aMSN staan open
F4: iTunes, alleen iTunes staat hierin open

Voor het filmpje heb ik de voorkeuren van Desktop Manager zo ingesteld dat hij tijdens de switch geen effect laat zien. Maar het programma bevat acht schitterende ‘switch transitions’, waaronder het bekende cube effect.
In de menubalk kun je schematisch je werkomgevingen laten zien. Zo kun je zien in welke je je bevindt en in welke er iets open staat. Ook kun je op je desktop de naam laten zien die je aan een werkomgeving hebt gegeven. Beide functies zijn te zien in het filmpje.

Desktop Manager bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase (0.5.1), maar is al prima te gebruiken. Desktop Manager is een machtige combinatie van Exposé, Hide en het dock. Ik raad iedereen aan om Desktop Manager eens te bekijken. Al was het maar voor de verbluffende effecten. Desktop Manager is freeware en krijgt ondanks de beta status toch al 4 sterren.

Voorproefje Desktop Manager
Desktop Manager
Discussie in het forum

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  drscsi

  Klinkt interressant. Soort virtual-desktop dus. Ga ik wel even uitproberen. Bedankt voor de tip.

 • Profielfoto
  addyboy

  Ik ga het denk ik ook uitproberen. Kost het btw veel CPU tijd.. of bespaart het CPU tijd? of is het gewoon alleen omdat het wat netter werkt..?

 • Profielfoto
  macpro

  Ik ga het ook eens proberen.
  Het lijkt me eerlijk gezegd niks omdat ik dan al die andere vensters niet meer direct zie, maar van de andere kant kom ik gewoon vierkante meters schermruimte te kort.

 • Profielfoto
  macpro

  By the way: ik mis een link naar Desktop Manager, dus bij deze: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/21594

 • Profielfoto
  els

  Frans Bauer ?? :angry:

 • Profielfoto
  Sage

  Het vreet eigenlijk bijna geen CPU time. Ik heb hier ook draaien op mijn iMac G3 333Mhz 192MB en van DM merkte ik geen snelheidsverlies. Ik snap eigenlijk niet waarom de muziek overslaat in het filmpje. Mijn iMac trekt dat zelfs nog.;)

  En het werkt gewoon lekkerder omdat je gelijk een overzicht hebt. Zeker icm Butler is het lekker werken, maar dat heb ik al vaker gezegd. :p

 • Profielfoto
  Castor

  Els hapt! Maarre… ben meer ge√Įnteresseerd in de blues-man, wie is dat Lucas?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  John Lee Hooker – Good rockin’ mama

  @Sage
  De muziek slaat over in het filmpje omdat ik mijn scherm aan het opnemen was, wat veel geheugen kost. De originele film was 1280×960 en 450 Mb groot. En ik heb geen G5. De muziek slaat normaal natuurlijk nooit over.

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Met welk progje kan je dit soort filmpjes maken? :D En waar kan ik dat vinden?

  btw. Desktopmananger ziet er erg verleidelijk uit!! :D :D :D

 • Profielfoto
  HSL

  gebruik het al maanden..:) op mijn werk heb ik 7 desktops.. heel handig..

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Snapz Pro, kost 69 dollar:

  http://www.ambrosiasw.com/news

 • Profielfoto
  The Photographer

  Hoe zit het met de toetscomb. ? Op mijn Powerbook is F1 t/m 4 al bezet??

 • Profielfoto
  cjknl

  Ik vind het verbluffend mooi. Via Preferences is erg veel
  in te stellen. Ook al of niet met toetscombi’s. Beeldwijziging
  dmv Active Edges/Cursor vind ik handig, mits niet te veel ‘rows’. :D

 • Profielfoto
  senne

  Frans Bauer !??

 • Profielfoto
  The Photographer

  Lucas TNX, ik ga het ook proberen!!

 • Profielfoto
  Sixer

  Ben ook al tijden erg blij met deze app. Je zou mensen in de trein ‘ns moeten zien kijken;) Ik gebruik de cube-transition met 3 desktops op m’n mousewheelbutton.

 • Profielfoto
  June

  Leuk progie, maar te verwarrend voor mij. moet niks hebben van dat geswitch

 • Profielfoto
  Joost

  Leuk en handig maar… de hd houd niet meer op, blijft tikken! Dat kan volgens mij niet bevordelijk zijn voor de gebruikstijd op batterij voor m’n powerbook en ook niet voor de hd. Merkt iemand anders dit ook?

 • Profielfoto
  boelie

  Leuk, maar niet origineel. In eerdere versies van NeXT, SUSE en andere UN*X-varianten was dit ook al aanwezig. Zelfs toen heeft het mij niet echt kunnen interesseren. Denk je niet dat Apple voor een reden Expos√© heeft ge√Įntroduceerd? Naar mijn idee werkt dat beter dan een virtueel bureaublad.

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik sluit me aan bij boelie expose lost mijn desktop probleem tot nu toe helemaal op.

 • Profielfoto
  bommels

  Bestaat dit niet al een jaar of 15 onder UNIX? Ik vind het eerlijk gezegd raar dat Apple het niet standaard als optie in OS X heeft zitten.

 • Profielfoto
  pako

  Handige nieuwe finctie in Panther h√©? Expos√©…

 • Profielfoto
  HSL

  vind dit zelf een stuk fijner werken dan expose.:)

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  De link met expose is snel gelegd, maar Desktop Manager is toch echt iets anders dan Exposé. Beide dienen ze een ander doel.

 • Profielfoto
  macanoid

  Ik werk er ook al een tijdje mee maar helaas crasht het nog wel eens als ik Citrix gebruik!!

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Ik vind het niet zo handig. Veel handiger had ik gevonden dat je programma’s kon binden aan een bepaalde desktop en niet zozeer het venster alleen. Wanneer je nu naar de desktop “browsing” gaat en er staat geen venster open in Safari, moet je nog es switchen van programma ook. Veel te omslachtig vind ik.

 • Profielfoto
  Whymme

  Mooi programma. Maar ik mis toch een paar dingen.
  – Het zou mooi zijn als je tegelijk je dock kon switchen. Dock switchers zijn al tijden bekend; het zou mooi zijn als die gekoppeld zouden kunnen worden. Switch je naar je internet-scherm en krijg je een dock met Safari en Mail klikbaar, switch je naar je productivity-scherm, staan daar je favoriete tekstverwerker en spreadsheet klaar, enzovoorts.
  – Hetzelfde met desktop, en hiermee bedoel ik de mappen en programma’s die op je desktop staan, plus de desktop picture.

  Maar goed, voor de prijs van het programma mag ik niet klagen.

  Whymme