Castor
Castor Nieuws 6 maart 2004

CyberDuck: Eendje voor FTP

Als je op Versiontracker of Macupdate op FTP zoekt, vind je al snel tegen de 70 ftp clients. Toen ik een jaar of wat geleden op zoek was naar een goede client, zag ik tussen de bomen in het bos Transmit van Mac developers in hart en nieren Panic. Dat was al een goede app voor OS 9 en sinds versie 2.x ben ik helemaal verknocht aan de OS X versie. ik ben niet de enige, zowel recensenten als gebruikers zijn enthousiast over Transmit.

Probleem voor jonge/particuliere/sporadische gebruikers van is echter de prijs van 25 dollar. Enige tijd geleden heb ik eens een vroege versie van Cyberduck bekeken. Dit zag er veelbelovend uit én was gratis/‘open-source’. Dat werd mijn aanrader voor gebruikers met een beperkt budget. Toen ik zag dat de maker, David Kocher ondertussen versie 2.2 is aanbood, besloot ik het programma nog eens te bekijken.

De applicatie is in Java ontwikkeld, maar heeft een Cocoa front end, met de bekende Aqua interface en dat geeft het een echte Mac ‘look and feel’. (Bij het opstarten neemt de Cyber-eend wel een moment voor zichzelf, waarschijnlijk heeft dit te maken met de Java code)

De interface sluit goed aan bij die van andere Mac-apps, zoals bv Mail. Het basisscherm bevat een weergave van de verbonden server en een knoppebalk voor verbinding, info en up-/download. Verder wordt er gebruik gemaakt van de ‘lades’ (drawers) van OS X: links verschijnt er eent voor een lijst bookmarks, onder roep je het log op in een lade.

Bookmarks beheren gebeurt dmv de bekende plus en min knoppen (iTunes, Adresboek) en wordt hier aangevuld met een edit symbool. Een selectiebalk in het hoofdvenster laat je browsen in de hiërarchie van directories op je server, terwijl een filterende zoekfunctie een selectie weergeeft op basis van wat je tikt. Met de infoknop kun je permissies instellen via een afvinksysteem. De progressie in up- en downloaden is te volgen/beheren via de transfer queue, in de vorm van een wachtrij. Al met al een herkenbare en intuïtieve interface, die van FTP een echte Mac bezigheid maakt.

Cyberduck ondersteunt meerdere verbindingen, SSH, Rendezvous, keychain, drag & drop en meerdere talen, waaronder Nederlands. Naar aanleiding van deze hernieuwde kennsimaking moet ik erkennen dat Cyberduck amper onderdoet voor Transmit op basis van functionaliteit. Het belangrijkste gemis ten opzichte van Transmit vind ik de shortcuts naar mappen op je server en de your stuff – their stuff benadering. Vergelijk ik prijs/prestatie dan komt de open source eend als dan ook als overtuigende winnaar uit de bus.

Download hier de Disk Image van 2.2
Reageer op artikel:
CyberDuck: Eendje voor FTP
Sluiten