CyberDuck: Eendje voor FTP

Door: Castor - 19 reacties

Als je op Versiontracker of Macupdate op FTP zoekt, vind je al snel tegen de 70 ftp clients. Toen ik een jaar of wat geleden op zoek was naar een goede client, zag ik tussen de bomen in het bos Transmit van Mac developers in hart en nieren Panic. Dat was al een goede app voor OS 9 en sinds versie 2.x ben ik helemaal verknocht aan de OS X versie. ik ben niet de enige, zowel recensenten als gebruikers zijn enthousiast over Transmit.

Probleem voor jonge/particuliere/sporadische gebruikers van is echter de prijs van 25 dollar. Enige tijd geleden heb ik eens een vroege versie van Cyberduck bekeken. Dit zag er veelbelovend uit én was gratis/‘open-source’. Dat werd mijn aanrader voor gebruikers met een beperkt budget. Toen ik zag dat de maker, David Kocher ondertussen versie 2.2 is aanbood, besloot ik het programma nog eens te bekijken.

De applicatie is in Java ontwikkeld, maar heeft een Cocoa front end, met de bekende Aqua interface en dat geeft het een echte Mac ‘look and feel’. (Bij het opstarten neemt de Cyber-eend wel een moment voor zichzelf, waarschijnlijk heeft dit te maken met de Java code)

De interface sluit goed aan bij die van andere Mac-apps, zoals bv Mail. Het basisscherm bevat een weergave van de verbonden server en een knoppebalk voor verbinding, info en up-/download. Verder wordt er gebruik gemaakt van de ‘lades’ (drawers) van OS X: links verschijnt er eent voor een lijst bookmarks, onder roep je het log op in een lade.

Bookmarks beheren gebeurt dmv de bekende plus en min knoppen (iTunes, Adresboek) en wordt hier aangevuld met een edit symbool. Een selectiebalk in het hoofdvenster laat je browsen in de hiërarchie van directories op je server, terwijl een filterende zoekfunctie een selectie weergeeft op basis van wat je tikt. Met de infoknop kun je permissies instellen via een afvinksysteem. De progressie in up- en downloaden is te volgen/beheren via de transfer queue, in de vorm van een wachtrij. Al met al een herkenbare en intuïtieve interface, die van FTP een echte Mac bezigheid maakt.

Cyberduck ondersteunt meerdere verbindingen, SSH, Rendezvous, keychain, drag & drop en meerdere talen, waaronder Nederlands. Naar aanleiding van deze hernieuwde kennsimaking moet ik erkennen dat Cyberduck amper onderdoet voor Transmit op basis van functionaliteit. Het belangrijkste gemis ten opzichte van Transmit vind ik de shortcuts naar mappen op je server en de your stuff – their stuff benadering. Vergelijk ik prijs/prestatie dan komt de open source eend als dan ook als overtuigende winnaar uit de bus.

Download hier de Disk Image van 2.2

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  dommels

  Helemaal mee eens. Ik heb dezelfde ervaringen: eerst met Transmit gewerkt. Gave client, maar met een storende fout dat er niet altijd wordt overgestuurd wat geselecteerd is :angry: . Was al op zoek naar een vervanger en vond gisteren dit bij MacUpdate. Ik ga voortaan echt voor de CyberEend!:)

 • Profielfoto
  suicide

  Ok ik vervang transmit dus weer:)

  De vorige versie van deze eend deed oa geen passwords saven, is nu verholpen:D

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Goede client, weinig op aan te merken inderdaad. Maar ik was al snel teleurgesteld toen ik merkte dat ik geen bestanden in een folder kon slepen. Je moet dan eerst deze folder openen. Misschien is dat nog een kinderziekte. Ik raad het in ieder geval ook aan, aan mensen die geen 25,- over hebben voor een FTP client.

 • Profielfoto
  Granny Smith

  een andere gratis/open source ftp client is Fugu

 • Profielfoto
  Castor

  Ook dat is een goede client. Fugu heeft zelfs een ‘Apple Design Awar’ gekregen in de OS X Open Source categorie. Fugu biedt wel de ‘your stuff – their stuff’ benadering met 2 folderviews. Het is enigszins smaak, maar bij Fugu vind ik de interface en vormgeving net iets minder overtuigend en hier en daar richt men zich echt op de poweruse Met dat laatste is niks mis, maar maakt het tot een andere client. Kijk bv naar de eerste 3 top-level menu’s SFTP, SCC en SSH, dat intimideert een ‘casual’ gebruiker al snel.

  http://rsug.itd.umich.edu/software/fugu/

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Fugu ziet er echt uit als een OpenSource clone van Transmit. De gelijkenis is al snel opgemerkt. Ik zal deze ook onthouden. Wordt Fugu nog weleens geupdate? Ik zie weinig gebeuren.

 • Profielfoto
  PeterDiertens

  RBrowser Lite is ook een prima FTP client. Simpel en doeltreffend. Met een prima interface. En het kleine broertje van RBrowser is het gratis.

 • Profielfoto
  iStudent

  Ken Cyberduck zelf niet, maar veel vrienden van me werken er wel mee. Zelf heb ik al een tijdje RBowserLite (3.3.3) wat opzich goed bevalt, maar de interface voelt een beetje cheesy aan vindt ik. Ik wil eigenlijk wel overstappen naar CyberEend, maar kan iemand vertellen of er ook een ‘resume’ optie inzit, ik haal/zet vaak grote bestanden niet in één keer op een server, maar in delen. RBrowlite kan dat wel en waarschijnlijk Cyberduck ook, maar kan iemand dit misschien bevestigen?

 • Profielfoto
  Castor

  Uit de featurelist:

  “Resume interrupted or failed downloads (FTP)”

  http://icu.unizh.ch/~dkocher/cyberduck/features.php

 • Profielfoto
  Beathoven

  FTP’en kan bij OS X ook gewoon ‘out of the box’, maar het werkte nog niet optimaal toen ik het de laatste keer probeerde met Jaguar. Misschien werkt het inmiddels wel goed met Panther.

 • Profielfoto
  savvy

  commandline ftp clients zijn ook handig, daarvan is lftp toch wel mijn favoriet:
  http://fink.sourceforge.net/pdb/package.php/lftp-ssl
  http://lftp.yar.ru (compiled out of the box in jaguar/panther als het goed is)

 • Profielfoto
  xer

  Ik gebruik CyberDuck alweer een tijdje. Ik werkte altijd met de commandline FTP omdat er geen goede sftp client was. Cyberduck doet het allemaal.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik hield het niet lang uit met deze CyberDuck. Ben te verknocht aan de helderheid van Transmit.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Ik heb Cyberduck ook geprobeerd en het zag er mooi uit. Alleen werkte het bij mij niet op een site waarmee ik werk.
  Het programma maakte contact en probeerde toen een Listing-command.
  Na ± 1 minuut verscheen een foutmelding met als tekst: IO error: Operation timed out.
  Weet iemand wat er dan fout gaat? De ftp-server werkte wel goed met HeftyFTP_1.5.3.
  Ook Fetch heb ik geprobeerd; die maakte ook geen goed contact. :O

 • Profielfoto
  kristo

  Fetch was heer en meester. Transmit stootte het van de troon onder OSX en zal nog wel een tijd blijven heersen. Maar hoe meer, hoe beter… meer concurrentie, meer creativiteit, betere software. Forums als deze handig zijn handig om het uittesten en spelen van anderen te volgen en daar zonder veel tijdverlies de eerste conclussies uit te trekken. Transmit blijft hier nog een tijdje, maar dat je zonder te klikken onmiddellijk de read/write rechten ziet staan is wel een opsteker bij Cyberduck.

 • Profielfoto
  jay03

  Ik gebruikte eerst Netfinder,
  Nu ben ik tevreden met Fetch.
  Doet precies wat ik wil hoor:)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  @MacFan55: Dat probleem is zo opgelost door je FTP op passive te zetten.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Adriaan; bedankt voor je reaktie; Zal ik je iets vreemds vertellen? Hij stond standaard al op Passief, maar toen ik hem op Active zette werkte het ineens zonder enig probleem. Ligt dat aan de instellingen van de ftp-server? :)

 • Profielfoto
  benj1989

  Kan je een bestand in een map doen met cyberduck.
  Als het kan, hoe dan?

  Grtjs