joriske
joriske Nieuws 8 februari 2004
Leestijd: 2 minuten

Volume Logic voor iTunes

Enige tijd geleden verscheen de definitieve versie van de Volume Logic plugin voor iTunes. Van nature heb ik een hekel aan dit soort plugins die wonderen claimen. De SRS-Wow! effecten die in windows XP zitten, verknallen elk nummer en met de mega-bass-hyper-boost op m’n minidisc heb ik ook nooit veel opgehad. Omdat Volume Logic op de website van maker Octiv wel serieus gepresenteerd wordt en ze bovendien het lef hebben een werkende demo ter beschikking te stellen, besloot ik het programmaatje toch een kans te geven.

Ik heb Volume Logic getest met een hoofdtelefoon van rond de 40 euro, en met mijn zielige ingebouwde speakertjes. Het repertoire bestond uit Blof, Outkast, Beef en nog wat andere gevarieerde nummers. Klassieke muziek heb ik maar buiten beschouwing gelaten want dat wordt per definitie niks.

Mijn ervaringen waren verbazingwekkend genoeg overwegend positief. De specifieke muziekgenres die je kunt aangeven, hebben niet zoveel zin (van de hiphop-preset ging de bas aardig kraken), maar de general optie liet de muziek voller en helderder klinken door mijn hoofdtelefoon.

De small speaker optie gaf mijn ietsiepietsie speakers -gelukkig- niet zoveel extra bas, maar zorgde er wel voor dat ze minder als een telefoonspeaker klonken. Natuurlijker.

Na het luisteren van een aantal nummers, werd me duidelijk dat deze plugin geen standaardformule toepast op alle nummers. De optimalisatie voor ieder nummer pakt anders uit, en zorgt voor een consistente sound in plaats van een consistente vervorming.

De processor, weliswaar slechts een G3, leeft zich aardig uit. Een iTunes liedje dat normaal 10% van de processor gebruikt bij een totale belasting van rond de 30%, pakt met de plugin aan 50% van alle kracht, bij een totaalbelasting van 75%. Niet echt iets voor in de trein dus als je op je accu zit te werken.
Vanzelfsprekend kun je ook kritiek hebben op de plug-in. Nummers worden voor ze op cd verschijnen al optimaal gemixt, waarom zou je er zo’n uniform sausje overheen gooien? Maar vaak zijn mp3’s niet van de allerhoogste kwaliteit, en te zacht, te hard of te dof.

Wat ik nog mis in iTunes is een plugin voor het 2-speaker Dolby headphone effect. Dit effect zorgt er in je koptelefoon voor, dat het net lijkt alsof er 2 speakers voor je staan. Hierdoor lijkt muziek minder ‘in je hoofd te zitten’ en voorkom je luistermoeheid. Maar tot die tijd vind ik Volume logic niet gek. Of het 19,95 dollar waard is? Dat moet je zelf uitmaken, de demo is immers gratis te downloaden op
Octiv.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.