joriske
joriske Nieuws 22 februari 2004
Leestijd: 3 minuten

I$ h€t om gek van te worden?

Een blij gevoel krijg je er niet van: www.apple.com/store. Sterker nog, in toenemende mate voel je je als Europeaan bij de neus genomen. De huidige dollarprijzen en europrijzen van Apple producten lijken volstrekt niet meer in verhouding tot elkaar te staan. Hoe erg is het inmiddels?

In eerste instantie is er een kleine meevaller. In de US Apple Store is de sales tax niet meegerekend. Het is het equivalent van de ‘ex btw’ advertenties in Nederland. De sales tax verschilt per staat. In de Apple store in New York betaal je bijna 9% bovenop de vermelde prijs. Volgens livingamerican.com is het gemiddelde in de VS zo’n 7,25%.
De dollar koers op het moment van schrijven is 1,2563 euro. (www.x-rates.com). We moeten de dollarbedragen dus door dit getal delen om op het aantal euro uit te komen.

Ik ben even met Excel gaan spelen en heb een mandje Apple producten gekozen: instapmodellen eMac en 12″ ibook, twee iPods van 15 en 40 Gb, een dual 2 Ghz Powermac G5 plus 23″ Cinema display en een exemplaar van Panther. Omgerekend met bovenstaande koers en na sales tax correctie, liggen de prijzen in Nederland gemiddeld nog altijd zo’n 30% hoger. De uitschieters zijn de iPod 15 Gb, die hier maar liefst 37% duurder is (93,74 euro), en Panther, dat voor 35% meer oftewel 38,87 euro naar je toe komt in Nederland. Op eenzame hoogte staat het 23″ Cinema display, 39% duurder en dus 671,75 euro prijsverschil.
Panther valt misschien nog te verdedigen met het oog op de lokalisatiekosten, maar daar kan bij een iPod toch nauwelijks sprake van zijn; het ding is gewoon in het Engels en een Europese stroomadapter kost echt geen dikke 90 euro meer dan zijn Amerikaanse broertje. Om over dat display nog maar de zwijgen, daar zit niet eens een adapter aan!
Postivieve uitzondering, al is dat relatief, is de 12″ iBook op 800 Mhz. Deze kost ‘slechts’ 260, 79 euro extra en daarmee is het prijsverschil 28%.

In procenten is het prijsverschil bij het topmodel G5 redelijk gemiddeld met 30%. Maar omdat dit zo’n prijzige machine is, loopt het absolute verschil toch aardig op tot 771 euro. Dit opent perspectieven: Op www.d-reizen.nl vind ik 5 dagen New York vanaf Schiphol, inclusief hotel voor 428 euro pp op 4 maart a.s. Stel dat je ook nog een scherm nodig hebt, dan kun je je trip voor 2 personen ruim betalen van het prijsverschil. Wel jammer van de garantie op je scherm natuurlijk. Want alleen Apple producten met een externe powersupply vallen onder wereldwijde garantie.

Zoals bekend zijn er in Nederland genoeg dealers die onder de Apple list price duiken (geen 30% trouwens voor degenen die denken de oorzaak van het prijsverschil gevonden te hebben), en ik zie geen reden waarom dat in de VS niet zou gebeuren. Het uiteindelijke verschil kan daarom nóg wel groter zijn.

Waarom dit enorme onderscheid? Vaak genoemd zijn de lokalisatiekosten. Maar een Cinema Display hoeft niet vertaald te worden, er zit amper handleiding bij en geen power supply die land-specifiek is.
Zou het dan toch gewoon in psychologische prijsstelling zitten? In Amerika is de 999 dollar barrière bekend. Een computermerk moet op zijn minst een model op of onder die prijs aanbieden. Destijds was het een hele vooruitgang dat Apple dit lukte met de eMac. Daarmee wil ik zeggen dat het volgens mij meer gaat om wat de consument bereid is te betalen voor een artikel, dan om de werkelijke kosten voor de fabrikant, in dit geval Apple. 899 euro klinkt als een mooie prijs voor een instapmodel machine. Waarom zou je dit ding dan aanbieden voor 699 euro of iets doen aan de schandalig kleine hoeveelheid geheugen?

Het kwaadst kan ik me nog maken om de verschillen met Duitsland. Er is werkelijk geen zinnig argument te bedenken waarom een Powermac G5 dual 2 Ghz daar voor 3022 incl. verzendkosten afgeleverd wordt door Macwarehouse, terwijl ditzelfde bedrijf daar in Nederland 3160 euro voor rekent. OK, de btw is 3% lager over de grens maar zelfs dan is het verschil nog zo’n 70 euro. Gelukkig is een querty toetsenbord van Apple duurder dan 70 euro, anders konden alle dealers in de grensstreken wel inpakken. Maar het principe blijft natuurlijk belachelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
I$ h€t om gek van te worden?
Sluiten