Castor
Castor Nieuws 29 februari 2004

Geef je muis vrijaf…

Met de komst van OS X verdween de mogelijkheid om naar believen programma-aliassen te plaatsen in het Apple menu. Dit leidde tot een massa aan ‘third party’ launchers voor OS X, er waren ineens heel wat mensen op zoek naar een alternatief. De meeste van die kleine applicaties bieden exact wat Apple heeft weggelaten, zoals de gratis Tigerlaunch van Ranchero. Andere integreren het in uitgebreidere oplossingen, zoals bijvoorbeeld klassieker Fruitmenu dat een contextual menu launcher toevoegt.

Naast de muisgerichte apps zoals hierboven genoemd, zijn er nog de ‘keystroke launchers’. Daarmee bedoel ik niet het gebruik van vaste ‘shortcuts’, maar om launchers die min of meer gebruik maken van een ‘autofill’ principe. Je slaat een toetscombinatie aan om het programma op te roepen en tikt enkele letters van een programma. Bij meerdere mogelijkheden verschijnt een lijstje met mogelijke kandidaten. Er zijn varianten voor OS 9 beschikbaar, zoals Smartlaunch, maar de doorbraak ontstond in OS X. De bekendste, tevens marktleider, is Launchbar. een programma dat een hele eigen schare aanhangers heeft gekregen. Deze bestaat vooral uit webdesigners, softwareontwikkelaars en ‘power users’ – vanwege hun binding met het toetsenbord. Het lijkt me overigens onzin om het gebruik van deze software te beperken tot bovenstaande groep, ook als je er weinig gebruik van maakt kan het een zinvolle bijdrage aan je Macgebruik leveren. In januari 2002 stond er op deze plaats al een bespreking van Launchbar Het programma is sinds die tijd stevig uitgebouwd. Zo biedt ondertussen integratie met adresboek en browserondersteuning, zodat je ook personen en bookmarks kunt opzoeken.

Een tijdlang was alleen A better finder launcher een (mindere) concurrent van Launchbar. ABFL heeft weliswaar één groot voordeel – het is met een prijs van $9.95 een stuk goedkoper. Launchbar laat zich gratis uitproberen, maar wanneer het gebruik boven de 7 keer per sessie uitkomt is aanschaf voor $19.95 of $39.00 (zakelijk) noodzakelijk. Persoonlijk vind ik dat die prijs volledig gerechtvaardigd is als je kijkt naar de features van Launchbar en de energie die men bij Objective Development steekt in de ontwikkeling ervan. Dat zal ook moeten, want de alleenheerschappij van Launchbar lijkt voorbij.

Er is een kaper op de kust: Quicksilver. In grote lijnen overlapt het programma Launchbar, al zijn er wat interface en design verschillen. Zo geeft Quiksilver de keuze tussen een bescheiden venster, vergelijkbaar met Launchbar, iets dat lijkt op appswitcher van Panther met zijn grote icons én kan het tijdelijk de plaats van de menubalk innemen.
Maar Quicksilver biedt meer:
– een geïntegreerd multiclipboard, waarmee de laatste knip/kopieer acties worden onthouden – standaard 9 stuks, maar dat is instelbaar.
– een shelf, waar bestanden en tekstclippings tijdelijk geparkeerd kunnen worden.
– een optionele set scripts die met het programma gestart kunnen worden.
– het biedt de mogelijkheid om een ‘command line’ versie te draaien. Deze functionaliteit is overigens makkelijk aan Launchbar toe te voegen met de gratis ‘command line’ launcher van Nicholas Riley.

De prijs van Quicksilver is voorlopig onverslaanbaar; gratis – het is officieel nog beta software, maar in de voorkeuren kun je kiezen tussen stabiel en betagedrag. Ook Objective Development verspreid (stabiele) beta’s van Launchbar actief en naar mijn mening zijn ook die de moeite waard om deze bij te houden.

Ik ben persoonlijk erg enthousiast over het principe van Launchbar en Quiksilver. Ze kunnen op de meeste Macs iets bijdragen aan de worklfow: beide zijn gebruiksvriendelijk, snel én, heel belangrijk, stabiel. Hoewel Quiksilver over de meeste functies beschikt, flexibeler is en en qua budget erg aantrekkelijk is, lijkt Launchbar toch net iets volwassener en uitgekristalliseerd. Toch draai ik op dit moment bij voorkeur Quicksilver… maar de laatste beta van Launchbar lonkt: ik voel een langdurig dilemma aangekomen.
Ik zou willen zeggen, probeer ze zelf! Succes met je keuze. 😉

Reageer op artikel:
Geef je muis vrijaf…
Sluiten