Steeds meer spellen voor de Mac

Door: Adriaan Mol - 20 reacties

Steeds meer spellen, maar nog niet genoeg. Apple heeft in de loop van de jaren de ontwikkelingen voor spellen gemotiveerd door zich meer te focussen op de programmeer mogelijkheden van de Mac. Het is dan ook in de loop van de jaren voor programmeurs makkelijker geworden om hun spellen ook voor de Mac uit te brengen. Maar de vraag blijft natuurlijk altijd: is het rendabel om ons spel ook voor de Mac te poorten?

Gelukkig zijn er aparte softwarehuizen zoals Aspyr en MacSoft die spellen naar de Mac poorten. Dit doen ze goed, en steeds meer. Dit betekent natuurlijk dat het wel winstgevend is, de laatste jaren zijn deze bedrijven ook zeer gegroeid. Apple focust zich nu volledig op de muziek-industrie (iPod en de iTunes Music Store), maar ze moeten niet vergeten dat het jonge publiek ook de toekomstige potentiële Mac gebruikers kunnen zijn. Als papa thuis een Mac heeft staan waar spellen op gespeeld kunnen worden, zal het kind eerder in aanraking komen met een Mac dan normaal gesproken. Vergeet Apple door alle hype rond de iPod en de iTunes Music Store de andere dingen niet?

Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  addyboy

  Spelletjes zijn ook de manier waarmee ik in contact met de mac ben gekomen.. :D.. Maar het klopt wel dat er de laatste tijd wel meer spellen zijn, en ik denk niet dat apple zich er echt mee hoeft te bemoeien, softwarehuizen weten dat er geld te verdienen is in de macindustrie.. maarja.. meer spelontwikkeling in natuurlijk geen negatieve ontwikkeling he :O :D

 • Profielfoto
  falcovandermaden

  Het enige waar Apple zich ten aanzien van spelletjes mee bezig moet houden is de voorwaarden scheppen voor een goed spelletjes platform. Verder moet de industrie het zelf doen.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Het vershil met iTunes & iPod en games is… Een spel hoe geniaal ook speel je meestal maar maximum een maand.
  Daarachter beland het bij de rest in de kast en koop je een nieuw spel.
  Maar de basis zaken zoals muziek,foto,film… gebruiken de meeste mensen veel frequenter dan games.

  Persoonlijk denk ik dat Apple ( zoals het nu doet) zich met de algemene zaken moet bezighouden.
  GarageBand vind ik persoonlijk Heel cool maar … spreek je daar de hele markt mee aan ?

 • Profielfoto
  addyboy

  @LoveBug356, misschien spreken ze niet de hele markt aan, maar het is wel leuk meegenomen, en ze kunnen op deze manier meer reclame maken, en misschien haalt het net wat mensen over.. Ik vind garageBand iig best leuk eruitzien..:D

 • Profielfoto
  papa

  Ik denk niet dat er ooit zoveel spellen beschikbaar zullen komen voor de Mac als voor Windows het geval is; daarvoor is de Mac-markt simpelweg te klein. Bovendien is de hardware van Apple niet dusdanig dat je er elk jaar Unreal Tournament mee kunt spelen zonder dat dat spel hapert. Hiermee bedoel ik dan vooral de consumenten-modellen zoals de iMac en de eMac, die hebben laptop-onderdelen aan boord en dat zijn niet de meest snelle componenten. Je kunt ze ook nooit upgraden omdat ze vastgesoldeerd zitten op het moederbord en dat is een doorn in het oog van veel mensen. Ik heb dat vaak genoeg gehoord als argument om geen Mac te kopen en vreemd is dat niet wat mensen hebben geen trek om elke twee jaar een nieuwe computer te kopen… Bij de PowerMac ligt dat uiteraard anders, daar zal het spelen van zware spellen geen punt zijn. Helaas is dat apparaat voor velen te duur als je het gaat vergelijken met een Windhoosmachine. Daarom denk ik dat het beter is als Apple inderdaad alles aan de industrie overlaat en zich concentreert op de eigen zaken als video en foto en muziek. Daarin is de Mac tenslotte het beste. Voor spellen kun je altijd nog een Playstation kopen of een X-Box.

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Hrm, ik zou het toch niet erg vinden als er meer spellen voor de Mac zouden komen. Ik ben best een gamer en heb er ook de goeie Mac voor (G5 dual). Aan de andere kant ben ik het wel met “papa” eens dat Apple wellicht de games aan de industrie moet overlaten en zich inderdaad moet concentreren op video-, foto- en muziekgebied. Ga na: mijn vader van 72 wil een Mac vanwege “al die mooie dingen die je met foto’s kan doen en dan kan ik m’n videocamera erin steken en die filmpjes branden”. Mijn pa is geen gamer. Al had ik dat wel graag gezien. ;)

 • Profielfoto
  papa

  Het is toch prima als je vader dan voor de Mac kiest, Amsterdam. Op een PC hoef je zulke dingen niet te proberen. Weet er alles van en daarom heb ik ook een Mac voor die zaken. Helaas kun je niet om een PC heen en dus staat er een Dell hiero naast die PowerMac G5…Ik moet gwoon eerlijk zeggen dat die zo slecht niet is, al is de mac natuurlijk veel mooier en gebruiksvriendelijker.:D

 • Profielfoto
  Sad

  Ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Unreal Tournament 2004 wordt zelfs tegelijk op de Mac en PC uitgebracht! Ze kunnen tegenwoordig hele mooie hybride spellen maken zoals Tony Hawk 4, waarbij de mac en pc versie op dezelfde cd staan. (Alleen de installer en executable zijn anders, de data files zijn dan gewoon hetzelfde op beide systemen.) Dat maakt het aantrekkelijker om ook een Mac versie te maken.

  Ik vind dat Apple wel moet stimuleren dat games fabrikanten de Mac blijven supporten. Maar Apple hoeft zelf geen games te gaan porten wat mij betreft.

 • Profielfoto
  MacAttack

  Inderdaad, ik heb er niet bij stil gestaan, maar deze keynote stond toch wel in het teken van de thuisgebruiker en games horen daar zeker bij. Ja Apple focust zich iets teveel op muziek wat momenteel wel te verstaan is eigenlijk.

 • Profielfoto
  stanwillemse

  Apple vergeet de games echt niet lijkt mij. Als er minder aandacht voor is, is daar over nagedacht. Aandacht voor games komt pas aan de orde als die games in een rendabele oplage kunnen worden gemaakt. En dat zal nooit de stortvloed van de PC-games halen – alleen de ‘bestsellers’.
  Hopelijk gaat het de goede kant op als het marktaandeel van Apple flink groeit.

  Maar laat die games ajb maar komen! (Vooral URU…)

 • Profielfoto
  Zorcky

  En dat zou ik zeker niet spijtig vinden, kijk maar eens op mijn sitje voor Mac gamers:

  http://www.macgames.be

 • Profielfoto
  SvS

  @Lovebug “GarageBand vind ik persoonlijk Heel cool maar … spreek je daar de hele markt mee aan ?”
  Die vraag moet je ook stellen over iMovie. Niet iedereen gebruikt iMovie. Of iPhoto, voor mensen die nog geen digitale camera hebben…

  Als je Mac bekende spellen kàn draaien, dan kun je je geld besparen op aanschaf van Xbox of Playstation.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  @Susanne “Als je Mac bekende spellen kàn draaien, dan kun je je geld besparen op aanschaf van Xbox of Playstation. ”

  Ik was vroeger een zwaar gamer op PC. Maar dat kost heel veel centen om altijd de nieuwste snufjes te hebben. (GPU,CPU,….)
  Ben nu overgeschakelt op Console en dat komt voor mij een stuk goedkoper uit.
  /* Dit is natuurlijk wel een persoonlijk ervaring

 • Profielfoto
  reneo

  spelletjes moet je gewoon op een spelletjescomputer spelen, en dan bedoel ik geen x-box, maar een gamecube of een playstation1/2 daar zijn die dingen voor gemaakt.. blijft je mac tenmisnte vrij van al die gigabytes aan rotzooi…

 • Profielfoto
  Moos

  Het is naar mijn mening net goed dat de spellen voor de mac (meestal) wat later komen dan op PC. De goede spellen maken ze mac compatibel terwijl de zooi eruit wordt gefilterd omdat die op PC zijn geflopt. Ik ken mensen die een pas uitgekomen spel voor hun PC hebben gekocht daar 50€ voor hebben neergeteld en dan blijkt het maar een flauw afkooksel te zijn van het een of het ander. Dat heb je bij spellen die naar de mac worden gebracht veel minder

 • Profielfoto
  Hexley

  @ die Papa…
  Denk dat de gemiddelde Mac’er eigenlijk geen PC erbij nodig heeft….
  Teminste ik niet… Als mijn G5je binnen komt, gaat de Dual P3 de deur uit.
  En mijn oude Mac’je is voor die Mama…:)

  @ Adriaan…
  Is dit niet meer iets voor op het forum? ???

  Maar ff on-topic, games…….
  Van mij hoeft het allemaal niet.
  Laat Apple maar gewoon een goed OS en mooie Mac’s maken en ik ben tevreden.
  Die iLive progs zijn natuurlijk mooi, een nieuw systeem met gelijk een stel progjes die redelijk goed zijn / werken. En ik denk dat de iedereen er wel iets van gebruikt, iig iTunes.;)
  De gemiddelde Wintendo komt alleen maar met bagger progs die niemand eigenlijk wil.

 • Profielfoto
  Turbanus

  MacMemoriX?

 • Profielfoto
  druppelstop

  de games markt is inderdaad iets wat software huizen zelf moeten oppakken en niet apple.
  Mijn powerbook speel UT2003 en Halo prima dus ik ben sowieso wel happy:)

 • Profielfoto
  Timber291

  Adriaan je hebt opzich wel een goed punt. Het lijkt me inderdaad ook dat de aandacht van ze op dit punt ondergeschikt is aan de muziek. Het is idd heel goed dat de ontwikkeling zo goed gaat en dat er meer games uit komen. Dat zal toch drempels wegnemen om naar de mac over te stappen (voor de gematigde gamer). Ik heb zelf een iMac 800 15″ en ja ik ben soms wel teleurgesteld in hoe games lopen (misschien nog wat meer ram erin proppen). Als ik marketingtechnisch naar Apple kijk vind ik wel dat ze zich fantastisch differentieren van de standaard pc. Ze hebben wel duidelijk gemaakt met iLife en de iPod dat ze de beste digitale computer ervaring bieden voor het ‘digitale’ leven. Net nog ff foto’s gemaakt en direct geupload op .mac. Nou probeer maar zoiets op je pc in diezelfde tijd, met hetzelfde gemak. Een huisgenoot van me zeg ik van ja de mac is compleet. Geen gezeur met zip shareware en acrobat reader meegeleverd en nog vele andere mogelijkheden als pdf printing. Ja is dan het antwoord daar heb je toch overal apps voor. Ja idd leuke apps maar het is ronduit a-gebruikersvriendelijk en verziekt je pc prestaties. Het is dus duidelijk dat de meerwaarde van de mac staat als een huis. Maar hoe dan ook hoe meer zij ook andere nadelen wegwerken als een beperkt games aanbod des te groter hun groep met potential customers wordt. Apple is met de G5 al wel op weg naar een goede prijs/kwaliteit maar ik vind het zelf persoonlijk nog wel duur als game pc. Als ook de games beter van de hardware/software gebruik maken (het loopt vaak op mijn pc beter met gelijke videokaart beter dan op mijn mac en waarschijnlijk in OS9 beter (Warcraft 3 moet ik nog testen)) dan denk ik dat Apple een goede kans maakt een nog serieuzer alternatief te zijn voor een windhoosbak.

 • Profielfoto
  gunrose

  wat voor spel is leuk voor mac ???