Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 12 januari 2004

Review: iPhoto 4

De verkoop van digitale camera’s is de laatste jaren explosief gestegen. Jan en alleman kliekt er flink op los met de digitale camera. Maar wie veel digitale foto’s maakt, moet ze ook digitaal opbergen en dat kan maar beter op een georganiseerde manier. De fotobrowser is geboren.
Op internet kun je er tientallen vinden, zowel freeware, shareware als payware varianten. Helaas zijn ze niet allemaal even goed en het is daarom interessant om iPhoto 4 van Apple eens te bekijken. In deze review neem ik iPhoto 4 van Apple onder de loep en hoop ik eindelijk de ultieme fotobrowser gevonden te hebben.

Lees verder om de volledige review te lezen.

Om te kunnen bepalen hoe goed of slecht iPhoto 4 is, heb ik een aantal belangrijke punten vastgesteld waarop ik iPhoto 4 wil beoordelen. Het zijn de punten waar veel fotobrowsers op stuklopen: organisatie, snelheid, integratie & gebruiksvriendelijkheid en tot slot de prijs.

Organisatie
Het eerste probleem is vaak de organisatie. De meeste browsers geven de mapstructuur weer van de map waar jij alle foto’s hebt opgeslagen. Op de foto hieronder (klik voor een vergroting) zie je dat zowel iView als GraphicConverter hiervan gebruik maakt. Nadeel hiervan is dat je alleen de foto’s kunt bekijken van slechts één maand tegelijk. Ik kan bijvoorbeeld niet de foto’s van een heel jaar zien, of gewoon alle foto’s op een rijtje.

drie manieren van indexeren

iPhoto heeft zo z’n eigen manier van ordenen. iPhoto maakt een map aan en daarin ordent het al je foto’s op jaar, maand en dag. Daarnaast bevat diezelfde map de thumbnails, organisatiebestanden, originelen, foto’s die bewerkt zijn en een aantal bestanden met namen waarvan het nut onduidelijk is. Kortom, een map waar je niet teveel in moet rommelen; en dat lijkt ten koste te gaan van je vrijheid. Het is namelijk niet altijd leuk de controle over de organisatie van (dierbare) foto’s uit handen te geven aan een programma. Misschien is het wel geen nadeel, maar is het alleen maar een kwestie van wennen. Het is in ieder geval een totaal andere methode.
iPhoto 4 werkt nog steeds met de zogenaamde ‘film rolls’. Maar daarnaast zijn er nu nieuwe manieren om te ordenen. De meeste digitale camera’s geven behalve de naam ook de datum mee met een foto. Met die datum doet iPhoto 4 nu veel meer. Zo ordent het alle foto’s standaard op datum (per jaar).
Een nieuwe functie is ‘smart albums’. Hiermee kun je (zoals bij de smart playlists in iTunes) criteria opstellen voor een map. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat een map alle foto’s uit december 2003 moet bevatten (of van een bepaalde dag), of alle foto’s met een bepaalde titel, of foto’s uit willekeurige albums, of foto’s uit een bepaalde periode etc…
Met deze nieuwe functies geeft iPhoto 4 je dus nieuwe manieren om foto’s te ordenen; praktische manieren die de gebruiker uiteindelijk toch meer vrijheid geeft.

iPhoto Library map

Snelheid
Een tweede groot probleem met de meeste fotobrowsers is de snelheid. Digitale foto’s maak je vaak net iets te makkelijk en aangezien weggooien niet ieders sterkste kant is puilt de gemiddelde fotomap al snel uit. Gevolg: honderden, zo niet duizenden megabytes aan foto’s. En dat scrolt vaak niet lekker. Niet in iPhoto 2 en niet in iView MediaPro; in GraphicConverter viel de snelheid nog mee.
De snelheid in iPhoto 4 is revolutionair. De iPhoto Library voor deze review bevatte 4732 foto’s en daar vlieg je doorheen in iedere stand. Of je de thumbnails nu in grootte aanpast of van foto 1 naar foto 4732 scrollt, het gaat als een warm mes door de boter. Steve Jobs zei op de Keynote: “It supports up to 25000 photos with zero waiting.” Dit lijkt geen grootspraak maar werkelijkheid. En hiermee heeft Apple het grootste probleem van de fotobrowser opgelost.

Integratie & gebruiksvriendelijkheid
iPhoto is gemaakt door Apple. En daarmee hebben we natuurlijk impliciet al een hoop gezegd over de gebruiksvriendelijkheid. iPhoto 4 ziet er zeer eenvoudig en simpel uit. Zoals zoveel programma’s van Apple is alles helder ingedeeld, zit iedere functie waar hij moet zitten en gaat alles als vanzelfsprekend. Dit in tegenstelling tot GraphicConverter, wat een ware aanslag voor de gezondheid van Aqua-GUI-guideline puristen is. GraphicConverter kan zeker meer dan iPhoto 4, maar is zeer ongebruiksvriendelijk. Zo ook iView MediaPro.
Daarnaast werkt iPhoto 4 natuurlijk goed samen met alle andere iLife programma’s. Zo kun je vanuit iMovie foto’s raadplegen uit iPhoto, kun je bij een slideshow muziek laten horen die iPhoto haalt uit iTunes en kun je foto’s uit albums makkelijk binnenhalen vanuit iDVD.
Twee nieuwe functies verdienen bijzondere aandacht. Allereerst de mogelijkheid om je library te sharen via een netwerk. Deze functie is net als de ‘smart albums’ afgekeken van broertje iTunes. Dankzij deze share mogelijkheid gaat het kopieren van foto’s en albums van de ene naar de andere computer een stuk makkelijker dan voorheen. Ook kun je nu dus comfortabel op je iBook of Powerbook een slideshow bekijken van foto’s die op een Mac in de studeerkamer staan.

Sharing

Een tweede nieuwe functie is ‘Batch Change’. Hiermee kun je informatie veranderen van een groot aantal foto’s tegelijk. Zo kun je van een geselecteerde groep foto’s de data aanpassen, de titels wijzigen, commentaar toevoegen etc. Dit scheelt veel tijd in vergelijking met iPhoto 2.

Batch Change

Tot slot nog een korte opsomming van overige nieuwe functies in iPhoto 4
– net als in iTunes kun je in iPhoto 4 sterren geven aan foto’s
– behalve B&W nu ook een Sepia effect
– nieuwe overgangen in slideshows als: cube, mosiac flip en wipe
– mogelijkheid om tijdens slidehows te roteren, verwijderen en sterren toe te kennen
– mogelijkheid om tijdens slideshow meer dan slechts één nummer te horen
– fotoboeken en printservice in maart beschikbaar in Europa (met de excuses van Steve)

Prijs
iPhoto is een onderdeel van iLife en was altijd gratis. Het stond op de computer die je kocht en updates waren altijd kostenloos te downloaden. Daar lijkt nu verandering in te komen. iLife ’04 blijft geleverd worden met iedere nieuwe Mac, maar heb je al een Mac en wil je upgraden naar versie 4 dan zul je iLife moeten kopen voor 49 euro. Deze variant stond al in de planning in januari 2003, maar werd op het laatste moment toch niet doorgevoerd. Destijds was er veel commotie en die is er nu ook, zij het in mindere mate.
De prijs van iLife ’04 is een schijntje voor de vijf programma’s die je ervoor krijgt: iTunes, iMovie, iDVD, iPhoto en GarageBand. maar als je van die vijf alleen iPhoto gebruikt, dan zul je die 49 euro waarschijnlijk behoorlijk veel vinden voor een update van iPhoto.
Aan de andere kant, voor de serieuze concurrenten moet je ook geld betalen. GraphicConverter kost 35 dollar, iView MediaPro zelfs 160 dollar (een uitgeklede versie 29.95 dollar). Het is niet leuk te betalen voor iets wat altijd gratis was, maar wie door de zure apple heen durft te bijten, zal merken dat iLife ’04 de 49 euro meer waard is dan GraphicConverter de 35 dollar.

Conclusie
iPhoto komt eindelijk tot wasdom. Het is nog niet de ultieme browser, maar er is met iPhoto 4 een flinke stap gezet in die richting. De eerste vereiste van een fotobrowser is snelheid. Dat ontbrak in de voorgaande versies. De mensen op Infinity Loop beseften terecht dat als de snelheid van iPhoto niet zou verbeteren het programma ten dode opgeschreven zou zijn. Maar snelheid is in iPhoto 4 juist de ware kracht van het programma geworden. Eindelijk is iPhoto bruikbaar om lekker door je foto’s te struinen, hoe waardeloos ze ook zijn.
iPhoto 4 lijkt in eerste instantie weinig veranderd. Maar dat is schijn, want de nieuwe functies zijn zo vanzelfsprekend dat ze niet opvallen, in de weg zitten zoals bij andere programma’s of overbodig zijn.
De snelheid en kracht van iPhoto drukt het enige nadeel van iPhoto flink naar de achtergrond: de chaotische wijze van ordenen in de iPhoto Library map. iPhoto is de plek waar geschoven wordt met foto’s, niet de Finder. Het is even wennen, maar uiteindelijk misschien ook wel lekker. Het spaart in ieder geval tijd.
iPhoto is met versie 4 uit een diepe coma gehaald. Net op tijd. iPhoto krijg 4 sterren, nipt.

Testcomputer voor deze review: eMac, 1Ghz, 768 ram
iPhoto is onderdeel van iLife ’04. iLife kost 49 euro en is beschikbaar vanaf 16 januari.

Hoe orden jij je digitale foto’s? Laat het hier weten.
Apple – iPhoto
iPhoto tips

overige screenshots

Reageer op artikel:
Review: iPhoto 4
Sluiten