Power PC970FX: De volgende generatie G5 processoren

Door: Stof - 13 reacties

“Within 12 months, we will be at 3GHz” zei Steve Jobs in juni 2003 bij de presentatie van de PowerMac G5. Dat is nu zeven maanden geleden, het wordt dus tijd dat Apple een stap in die richting gaat zetten. En zoals we eerder al voorspelden zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. De afgelopen dagen zijn inmiddels meer details bekend geworden over de op handen zijnde snellere G5 processoren.

Om te beginnen staat op de website van IBM namelijk de ‘IBM PowerPC Quick Reference Guide‘ (pdf). Daarin is informatie te vinden over de PowerPC 970FX processer. Dat is de op 90 nanometer geproduceerde versie van de G5 processor (de huidige G5 heet eigenlijk PowerPC 970 en wordt geproduceerd op 130 nanometer). De 970FX wordt al gebruikt in de nieuwe Xserve G5. Een kleiner productieproces maakt het mogelijk dat de processor minder energie verbruikt, waardoor hij minder warm wordt en op hogere snelheden kan werken. Zo verbruikt de 970FX volgens IBM 24,5 Watt op 2.0GHz terwijl de huidige G5 op 1,8GHz meer dan het dubbele verbruikt: 51 Watt. Maar hoeveel sneller is de nieuwe G5? (De link werk niet meer, IBM heeft het document helaas verwijderd.)

In het IBM document staat dat de 970FX snelheden van 1,4GHz tot 2,0+Ghz bereikt. Met die info schieten we dus niet zoveel op. Gelukkig heeft Apple Insider goed opgelet. Zij hebben namelijk een productbeschrijving gevonden van een andere bedrijf (Momentum) dat apparaten gaat bouwen met de 970FX processor. In die productbeschrijving staat volgens AppleInsider vermeldt dat de 970FX werkt op snelheden tot 2,4GHz.

Gezien deze informatie ligt het in de lijn der verwachting dat Apple op korte termijn snellere PowerMacs G5 zal introduceren met snelheden tot in elk geval 2,4GHz. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Apple nog snellere modellen introduceert (2,6GHz), aangezien Apple al eerder processoren gebruikte die sneller waren dan de officiël specificaties. Zeker omdat de G5 towers over uitstekende koelingsmogelijkheden beschikken.

IBM: IBM PowerPC Quick Reference Guide‘ (360kB pdf)
AppleInsider: Momentum product brief references Power PC 970FX

(Met dank aan mcruijff die ons op het artikel van AppleInsider wees.)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  addyboy

  ik wou dat het instap model een dual 2 gHz zou zijn, maar het is waarschijnlijk een single 2 gHz.. zucht.. dan maar voor het middel model; de waarschijnlijk dual 2.2 ghz

 • Profielfoto
  Deskman

  Het verschil met mijn G4 dual450 wordt nu wel schrikbarend groot… Hard werken maar om ook een stap voorwaarts te kunnen doen in de processor-race!

 • Profielfoto
  DeX

  Netjes artikel moet ik zeggen.

 • Profielfoto
  That Peter

  90 nanometer ! :O

 • Profielfoto
  iAgree

  Wat gebeurd er met de prijzen daar ben ik beniewd naar :D

 • Profielfoto
  Sage

  Meer dan het dubbele verbruikt? :p

  25,5 x 2 = 51….;)

 • Profielfoto
  Stof

  Goed gezien Sage:) . De 25,5 is een tikfoutje, het verbruik van de 970FX is 24,5Watt. Artikel bij deze gecorrigeerd.

 • Profielfoto
  tost

  @Deskman: beeld je dan eens in hoe ik me voel als ik dat lees – op m’n G4 single400 :) :( :)

 • Profielfoto
  thomdebom

  en ik zit hier nu met mijn ouderwetse 1.8 G5!!!

  :( :p :D

 • Profielfoto
  markclausing

  hmm zo weinig wattage, misschien een leuke cpu voor in de powerbook aan het worden? Op 1,6Ghz zou hij misschien maar 20W gebruiken…

 • Profielfoto
  Murfel

  pff, dan is het ook wel over met te pochen met mijn PB 1,25 :( :(

 • Profielfoto
  Stof

  Op 1,4GHz gebruikt de 970FX 12,5Watt. Ter vergelijking: de 1Ghz G4 die nu in de Powerbooks zit rond de 7,5 Watt.

 • Profielfoto
  That Peter

  Ja, ik zie dit ook als de stap naar een pb met een G5 erin