Pixar en Disney in de clinch over nieuw contract

Door: Kasper - 4 reacties

Natuurlijk kennen we allemaal de animatie films van Pixar zoals Toy story (1995), a bugs life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters inc. (2001) en natuurlijk de absolute kaskraker Finding Nemo (2003). De californische animatie studio werd in 1986 door Steve Jobs gekocht voor het luttele bedrag van tien miljoen dollar. In 1991 ging Steve een partership met Disney aan. Maar nu dit contract afloopt en er onderhandeld moet worden over een nieuw contract lijkt dat niet van een leien dakje te gaan.

Geruchten gaan dat de haai Bruce uit de film Finding Nemo gebasseerd is op MIchael Eisner de CEO van het Amerikaanse media concern Disney. Dit zou te maken hebben met een verschil van mening over het contract tussen de animatie studio Pixar en Disney. Het uit 1991 gedateerde contract werd toen door Steve Jobs afgesloten en beschouwd als het beste wat eruit te halen viel. Dit natuurlijk omdat Pixar toen nog geen grote films op zijn naam had staan. Maar inmiddels is Pixar goed voor 1 derde van de winst van Disney op het gebied van film activiteiten. De bottelnek in de onderhandelingen over het contract, zit hem in het percentage van de bruto opbrengst van de films om de kosten voor wereldwijde distributie te dekken. Het huidige contract zegt dat Pixar de kosten van zeven avondvullende films met Disney deelt, en dat de 12 procent van de bruto opbrengst naar Disney gaat en de rest fifty fifty verdeeld wordt. Volgens ingewijden zou Steve nu afgaan op een percentage voor Disney van 9 a tien procent van de bruto opbrengst. Maar volgens amalisten is het niet aannemelijk dat Disney hier zonder horten of stoten mee akkoord gaat. Ondanks dat Michael Eisner veklaarde volop in onderhandeling te zijn en erg te hopen dat ze er samen uitkomen ‘maar alleen als dit financieel verstandig is voor ons concern’.

Een licht puntje voor Pixar is misschien de aangekondigde sluiting van Dinsey’s film studio in Orlando Florida. Dit moet er volgens analisten op wijzen dat Disney ervanuit gaat het contract te verlengen, anders zouden ze immers hun eigen productiecapaciteiten uitbreiden, en niet afbreken.

Hoe dan ook, als Disney en Steve het oneens blijven dan zal Pixar na de nieuw verwachte animatie film “Cars” een andere distributeur moeten zoeken. En als ze er wel uitkomen zullen we wellicht nog meer prachtige animatie produkties tegemoet zien in de komende jaren.

Bron: De Volkskrant

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  arneblk

  Weet iemand waarom Pixar niet haar eigen films kan distribueren?
  Hebben ze Disney helemaal niet meer nodig…

 • Profielfoto
  tennapel

  twee woorden: risicospreiding en marketingmachine

  Als Disney drie films promoot en 1 van de drie wordt een succes, dan kan de 1 succesvolle de kosten van de andere 2 dragen. Hoe kleiner je bent, hoe groter de klap als het tegenzit.

 • Profielfoto
  janvanes

  Klinkt alsof de Volkskrant (weer ‘ns) niet echt op de hoogte is.
  Jobs en Pixar waren al lang ontevreden over de relatie met Disney. Jobs heeft al aangekondigd, dat hij ongeveer dubbel zoveel op een film wil verdienen. Hij betaalt liever een (vast) bedrag aan een studio voor de distributie, dan de winst te delen (zoals totnogtoe met Disney).

  CNN noemt het huwelijk tussen Pixar en Disney http://money.cnn.com/2003/08/06/news/companies “successful”, maar het is wel bekend dat de bedrijven de laatste jaren op voet van (koude) oorlog waren.

  Steve Jobs (in de London Financial Times): “It’s not a matter of what the deal will be, it’s a matter of who.”

  Kortom, Disney kan slikken of stikken…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  M’n twee favorieten gaan toch geen ruzie maken?

  Disney en Jobs in de clinch. Zou jammer voor m’n aandelen in Apple en Disney zijn.