Marktaandeel Apple zakt in de US

Door: MacAttack - 18 reacties

Apple mag dan vorig jaar de legale muziek download markt en ook de mp3 speler markt zwaar onder handen genomen hebben. Op het gebied van computers gaat het blijkbaar nog steeds de verkeerde kant op. Apple bezit nu een marktaandeel van 3.2% in de states. Dat is een daling van zo’n 0.3% Als je vergelijkt met HP en Dell is dit zeer slecht nieuws zij hadden respectievelijk een stijging van 21 en 20 percent.

Windows is volgens mij dan ook een zeer goede zaak voor hardwarefabrikanten, vermits vele gebruikers denken dat het slecht werken van hun PC aan de hardware ligt schaft menig gemiddeld gebuiker soms 2 PC’s op één jaar aan.

MacCentral : Apple lost marketshare in 2003, to 3.2 percent

Update: Inmiddels is op MacWorld UK een artikel verschenen waaruit blijkt dat Apple in Europa sneller is gegroeid dan de rest van de PC markt. Apple kende een marktgroei van 25% terwijl de markt als geheel met 19,7% groeide. Apple’s groei lag met name bij notebooks: 50%.

MacWorld UK Apple Europe exceeds market growth – IDC

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  PeterK

  Ik had het artikel ook gelezen en het ligt iets genuanceerder. Inderdaad is de omzet in de VS van Apple minder sterk gestegen dan van Dell en HP wat betreft het aantal verkochte systemen.En het marktaandeel in verkochte systemen derhalve teruggelopen. Daarentegen is er wel een forse omzetstijging in geld voor Apple.
  Maar het artikel gaat alleen over de VS en Apple haalt de helft van zijn omzet buiten de VS en daar is er juist een forse toename te zien, zeker in Europa (gunstig door de dure euro) en in mindere mate in Japan.
  En er moet meteen bij gedacht worden dat de G5 pas medio 2003 op de markt kwam en in de eerste helft van 2003 er heel weinig powermacs G4 werden verkocht. Al met al minder somber dan het zich in eerste instantie laat aanzien voor Apple.

 • Profielfoto
  Sad

  Inderdaad, je ziet hier op mijn werk ook dat bij vastlopers en ellende gekozen wordt voor extra geheugen of andere nieuwe hardware, terwijl er nog steeds op windows 95 gedraaid wordt!!

  De omzetstijging voor Apple is te danken aan de iPod, maar dat krijgt nog wel een staartje, zeker in combinatie met de HP deal.

 • Profielfoto
  machook

  De vraag is dus niet alleen wat is het verkochte markt aandeel, maar ook het aandeel nog werkend

 • Profielfoto
  Fuji

  zouden ze niet wat meer gaan promoten in europa en azien ipv zich TE veel te focussen op muziekindustrie?
  De aanwezigheid van apple is soms ver te zoeken op happenings, promotietoeren…het effect mogen ze daarvan niet onderschatten!

 • Profielfoto
  clesw

  prijs prijs prijs prijs prijs

  Het grote probleem is de prijs
  de windows systemen zijn gewoon te goedkoop
  kijk maar eens naar de nieuwe aldi machine
  1149 euro (zonder scherm) maar wel met alles erop
  niet dat dat voor ons apple-fans veel uit maakt
  maar voor de mensen die moeten overstappen
  en een keuze moeten maken dan…….
  valt de keuze (helaas) bijna altijd de andere kant op

  daarom
  APPLE waarom is die Ipod zo’n succes
  prijs – kwaliteit !!!!!
  met de nadruk op prijs

 • Profielfoto
  arneblk

  Ik heb het gevoel dat apple er zo’n beetje alles aan heeft gedaan om 2003 een succes te maken…
  Maar in deze tijden heeft iedereen het moeilijk.

 • Profielfoto
  sctemme

  Wel weer aardig is dat volgens het MacCentral artikel Apple nu weer op de vijfde plaats staat, na Dell, HP, IBM en Gateway. Dat is een tijdlang niet het geval geweest. Uiteraard is er met het verdwijnen van Compaq wat ruimte aan de top…

 • Profielfoto
  xer

  In de business en IT wereld kent men Apple alleen als computer voor ontwerpers, grafici en maffe hippe mensen. Er bestaan een hoop oude vooroordelen en daardoor wordt Apple gewoon niet als volwaardig alternatief gezien. Toegeven, dat is ook jaren lang zo geweest, en dat beeld verander je niet zomaar. Sinds de komst van OS X is dat allemaal veranderd. Nu migreren vele Linux ‘geeks’ naar Apple omdat OS X o.a. een mooie (werkende !!) interface met een Unix motor combineerd. Daarbij ook nog een supermooie (gratis !!!) ontwikkelings omgeving. Het software aanbod voor OS X is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Van bijna iedere Linux applicatie bestaat wel een OS X versie. Wat Apple rest de doen is beeldvorming, maar wat dat betreft blijven ze zich voornamelijk concentreren op de consument en niet op bedrijven.

  De prijzen van de hardware zijn misschien aan de hoge kant, maar Apple hardware heeft over het algemeen een langere levenscyclus, en heeft ook een hogere tweedehands prijs. Dus minder afschrijving / jaar. Desondanks zou een prijsverlaging van tussen de 5 en 15 % op sommige producten nog wel kunnen, maar of dat veel meer klanten oplevert ??

  De aandelenkoers is een heel ander verhaal. Apple is een tijdje lang overgewaardeerd geweest (1999). De aandelen koers is eind 2000 in 1 maand tijd gehalveerd (van 50 -> 25), ondanks het enorme succes van de iMac. Het afgelopen jaar is de koers wel 50 % toegenomen (15 -> 22) en is weer op het oude niveau van voor 2000. De huidige schommelingen zijn het resultaat van handel om technische redenen. Zoals de meeste IT fondsen is ook Apple cyclisch, er wordt daarop veel gehandeld en heeft eigenlijk niet zo veel te maken met de eigenlijke bedrijfsresultaten. De koers zal langzamerhand de weg naar boven wel vinden, als binnen een jaar de 35 gehaald wordt, gaat het de goede kant op.

  (my 2 cents) :D

 • Profielfoto
  MacAttack

  @Clesw. Wat???? kost een PC in de ALDI 1149 euro? Best wel duur vind ik. Voor die prijs heb je een Apple met scherm dus echt alles er op en er aan :p

 • Profielfoto
  Hermanko

  Zo een Aldi PC ziet er indrukwekkend uit als je van veel gedoe en frutsels houdt. Totaal kost het dan € 1600,- ±.
  Daar heb je ook een Apple voor die er met zijn eenvoud niet in slaagt de massa te bekoren maar wel v e e l mooier werkt.
  Daarbij komt dat de PC alle publiciteit & reclame krijgt en Apple alleen als er scherm problemen bij de iBook/Powerbook zijn.
  Maar net als bij de Autoos ook daar zijn uitstekende merken met een laag marktaandeel.
  Bijvoorbeeld: die grote Skoda Superb is even goed als een Audi A6 voor 2/3 van de prijs en toch koopt vrijwel niemand het.
  Apple als geheel is sinds OS X kerngezond !;)
  Apple heeft de boot op een belangrijk moment gemist en verloren tijd haal je niet in: geweest is verleden tijd.

 • Profielfoto
  papa

  Helaas kiest het gros van de massa voor een PC…Apple is te weinig aanwezig op de plekken waar die massa komt en verkoop via een paar speciale dealers spreekt niet aan ben ik bang…En Sctemme, Compaq is niet verdwenen maar overgenomen door HP. Hun Presario-lijn wordt nog steeds gemaakt en verkocht, alleen is het zo dat nu overal Compaq onder HP valt waardoor hun PC’s niet meer in de lijsten voorkomen als apart merk.

 • Profielfoto
  Shyos

  Ik kan me wel voorstellen dat het niet zo goed loopt, als je Apple en zijn prijzen een jaartje in de gaten houdt bedenk je je wel twee keer iets te kopen.
  Een nieuwe iMac 20″ is in verhouding met een van de eerste iMac’s 17″ al 500 euro goedkoper….. en dat binnen een jaar!!!
  Koop je een in augustus vorig jaar een iPod van 15 Gb heb je die nu ook voor bijna aan de helft…
  De vraag is dan natuurlijk waar is de prijs kwaliteit gebleven of gaat dit alleen maar om een marketingsstrategie die bij de mensen het geld uit de zakken klopt en daarna dan toch toegeeft dat de prijzen belachelijk hoog zijn!

  Is logisch dat je eerder een Windows machine koopt lijkt mij.

 • Profielfoto
  papa

  Nou, Shyos, ik denk dat er meer redenen zijn dat de meeste consumenten geen Mac kopen. Ik zei al eerder dat de massa Apple nooit tegenkomt in de tenten waar zij computers willen kopen. Die speciale dealers zijn leuk en aardig maar daar bereik je de massa simpelweg niet mee. Bovendien zei ik ook al vaker dat de consumenten-Macs nauwelijks uitbreidbaar zijn en dat is echt een reden om zo’n machine niet te kopen. Ik heb dat vaak genoeg gehoord als argument. Ik vind het dan ook belachelijk dat er laptop-onderdelen in een iMac en eMac zitten. Verder blijven die twee machines qua prestaties gewoon achter op hun Pentium 4 collega’s. De G4 is te traag aan het worden in vergelijking met een Pentium 4 of Athlon 64. We kunnen dan wel roepen dat Mhz niet alles is maar daar heeft de massa geen boodschap aan. En je zit met dat software-probleem: waar je overal Windows-zooi kunt kopen moet je voor de Mac naar een dealer…Ik denk echt dat bovengenoemde argumenten en een paar zijn om Apple links te laten liggen.

 • Profielfoto
  pbgerard

  ze hebben inderdaad wat tijd verloren laten gaan maar nu gaat het laagzaam steeds beter nu ze het besturingssysteem op orde hebben.
  je moet een goede basis hebben om uit te bouwen en dat hebben ze nu.
  de beste en snelste reclame is altijd mond op mond reclame en als dat loopt dan gaat het vanzelf beter. het moet ook niet te snel gaan want dan worden er fouten gemaakt en kan je weer diep vallen.

  gegroet gerard

 • Profielfoto
  Hermanko

  Vorige week was ik ergens in Zuid Frankrijk bij een FNAC electro-winkel, heel groot en mooi.
  Daar was ruime plaats voor alles Apple in verhouding zelfs meer dan alle PC merken in die zaak.
  Ik heb er even staan kijken en de enige die er kwam kijken was een Duitser die al een Mac had !
  Mond tot mond reclame en aparte Apple-winkels met deskundig en vooral enthousiast personeel is de goede richting.
  :)

 • Profielfoto
  junkiesxl

  Toch bizar dat de werlddelen (Europa bijv.) waar Apple beter heeft gepresteerd eigenlijk worden achteruitgesteld door Apple. En dan heb ik het niet (alleen) over de iTMS, maar ook over het feit dat het lang geduurt heeft voordat het foto-album boek eindelijk ook hier beschikbaar gaat zijn (hoewel dit nog af te wachten valt).

  Belangrijker hier zijn ze nu eenmaal duurder zelfs als je de BTW erbij telt (bij de Amerikaanse prijzen). Het wordt hoog tijd dat Steve ook wat oog krijgt voor ons;)

 • Profielfoto
  Turbanus

  Zolang ik al Apple gebruik… geniet ik ervan! De exclusiviteit, het design, het gebruiksgemak! Maar er ontbreekt nog iets. Iets dat Apple met kop en schouder boven de PC-wereld zou doen uitsteken. Als je exclusiviteit en kwaliteit verkoopt, moet je dat op het gebied van service en klantenbinding ook doen! Een bepaalde leverancier uit Woerden bijvoorbeeld… levert een machine en als je de deur uit bent en je zou teruglopen, zouden ze je het liefst direkt weer een nieuwer model willen verkopen. Daarnaast vergeet Apple zelf ook die service uit te stralen om vertrouwen op te bouwen. Als er vertrouwen is in de kwaliteit van het bedrijf, kan een klant veel meer hebben als er problemen zijn. En dat bereik je dus niet door over alle problemen te ontkennen. De bedrijfspolitiek is puur op de onpersoonlijke US-markt gericht en als ze dát nu eens in andere werelddelen gingen aanpassen….

 • Profielfoto
  Timber291

  @ TUrbanus.
  Hee Turbanus. Dat idee heb ik ook. Het is inderdaad belangrijk dat je goed verkoop punten hebt waar mensen ook even kunnen ‘voelen’ en waar je mensen op hun gemak je producten kan laten bekijken. Ik vind ook dat apple dit nogal verwaarloosd. Mac is veel emotie en gevoel. Dat kan je moeilijk met een website overbrengen je moet het proberen! Zelf heb ik op mijn studentenkamer nu een imac 15″ staan met dvdr en veel mensen loopt het speeksel uit de mond zegmaar. En als je zegt wat het kost dan vinden ze het eigenlijk nog wel goed te doen….
  Wat betreft dealers…ik heb tijden terug gelezen dat apple weinig support gaf voor dealers (financieel gezien) en dat ze erg moeite hebben om rond te komen. Ik vind het erg betreurenswaardig dat het zo loopt. Ik woon hier in Enschede (okee okee het is in een dorp), maar er is hier geen prettige dealer in de buurt waar ik even naar binnen zou stappen om te kijken naar apple-ware. Gelukkig weet ik dat alle andere pc’s inferieur zijn aan Apple:)