Eerste succes in omzetten KDE applicaties naar Mac OS X

Door: Stof - 14 reacties

Twee open source programmeurs hebben het eerste succes geboekt in het omzetten van KDE applicaties naar Mac OS X. De programmeurs, Benjamin Reed en Benjamin Meyer, zijn al geruime tijd bezig om applicaties die zijn geschreven voor de KDE Desktop Environment voor Unix en Linux ook te laten werken op Mac OS X. Het is al mogelijk om veel Unix en Linux programma’s te gebruiken onder OSX met X11, maar deze heren gaat het erom de programma’s volledig gebruik te laten maken van de Aqua interface. Om dat mogelijk te maken, gebruiken ze QT/mac.

Inmiddels is het gelukt om Konquerer (de browser die net als Safari is gebaseerd op KHTML), KOffice en enkele andere programma’s in ruwe versies werkend te krijgen onder Mac OS X. Klik op ‘Lees verder’ om hiervan enkele screenshots te zien. Wanneer het lukt om de KOffice applicaties perfect werkend te krijgen onder Mac OS X, dan komt daarmee een volwaardig (en gratis!) alternatief voor MS Office binnen handbereik.


(Klik op een afbeelding voor een screenshot op ware grootte)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  jeroenimo

  Ziet er veelbelovend uit! ga zo door opensource away you go!:p

 • Profielfoto
  Voodoo

  Meer en meer volwaardige alternatieven voor M$hit software!!!! Super!!!

 • Profielfoto
  chonazz

  Vind ik ook!
  hoop dat die microsoft kloterij snel van mijn macje verdwenen is!
  zou toch leuk zijn moest apple zelf met een alternatief komen… iWrite of zo?

 • Profielfoto
  WebJ

  Als het begin er eenmaal is zal het waarschijnlijk toch niet zo moeilijk zijn de rest ook te doen, lijkt mij..?!

 • Profielfoto
  Erikaatje

  good work! :D

 • Profielfoto
  YoMarK

  Koffice is niet echt een volwaardig alternatief voor MS Office.
  Openoffice daarentegen wel :D

 • Profielfoto
  Tristan

  Hopelijk word KOffice straks een even volwaardig alternatief als OpenOffice.org, had namelijk ergens gelezen dat zij het OpenOffice.org bestandsformaat gaan gebruiken…

 • Profielfoto
  scriptman

  OpenOffice.org met Aqua interface DAT zou wat zijn! KOffice is een beter de AppleWorks voor KDE.

 • Profielfoto
  Bert

  Quote [OpenOffice.org met Aqua interface DAT zou wat zijn! ]
  Hier wordt al aan gewerkt, maar de leverdatum is laatst nog eens vooruit geschoven vanwege een reden die ik me nu even niet kan herinneren…
  Er is dus hoop;)

 • Profielfoto
  Bert

  Als we het toch over OpenOffice hebben lees dan eens op http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3294431

 • Profielfoto
  June

  Das een goed teken zeg, zijn we af van de M$ rotzooi en binnenkort heeft OSX veel meer goede software met een beetje van linux en een beetje van unix en de powr van OS X. SUPER!!!

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Mooi dat de qt-bibliotheek er nu ook voor OS-X is.
  er zullen dus spoedig wel meer programma’s volgen:)

 • Profielfoto
  bz2

  Waarschijnlijk zal er nooit een volwaardige port van OpenOffice.org zijn, aangezien OOo zijn eigen widgets tekent op elk platform, inclusief Windows en Linux. Onder Windows en Linux is dit niet zo’n probleem aangezien de native widgets nogal lijken op de van OOo, en bovendien zijn gebruikers van die platformen gewend aan nogal verschillende applicaties (er zijn talloze Linux GUI themes en programmeeromgevingen die er elk net anders uit zien en onder Windows maakt het ook nogal uit welke programmeeromgeving je gebruikt, vooral onder Windows XP is het verschil tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ applicaties pijnlijk duidelijk).

  Het is voor OOo op Mac OS X vooral een kwestie van native LIJKEN dan een kwestie van native ZIJN. Het project “NWF” (Native Widget Framework) ( http://people.redhat.com/dcbw ) maakt onder Windows XP en Linux de OOo interface sterker gelijkend op de native applicaties. Onder Linux maakt het gebruik van de welkbekende GTK+ rendering engine die ook applicaties als de GIMP tekent, en onder Windows gebruikt het de XP rendering engine. Versies van Windows voor XP hebben die niet en moeten het dus doen met de wat afwijkende standaardinterface van OOo. Onder Mac OS X is een speciaal mechanisme beschikbaar dat “Appearance Manager” en dat intensief gebruikt wordt om niet-OS-X GUI bibliotheken naar OS X te porten. Zo gebruikt Camino (gedeeltelijk), Qt/Mac en de “Pinstripe” theme voor Firebird (binnenkort de default theme) Appearance Manager om er uit te zien als een native applicatie. Alles dat niet met het tekenen van widgets te maken heeft, zoals de invoer van tekst en muisklikken, het creëren van nieuwe vensters e.d. wordt alsnog door de applicatie zelf gedaan. De ervaring leert echter dat met wat slimme truucjes dat verschil vrijwel ongedaan gemaakt kan worden. Er is dus nog hoop voor een redelijk-Mac-lijkende OpenOffice.org, hoewel de rest van de problemen (grote download, lange laadtijd) niet zomaar opgelost zullen zijn.

 • Profielfoto
  treb0r

  Gisteren het hele zaakje eens uitgeprobeerd, en het werkt best redelijk!

  Overigens is er voor OpenOffice-voor-Mac wat meer hoop, zie http://www.neooffice.org/