De ‘hidden agenda’ van iTunes voor Windows

Door: Stof - 12 reacties

Daniel Eran Dilger, de beheerder van Roughly Drafted, heeft in oktober 2003 een interessant artikel geschreven over het belang van Apple bij iTunes en de Music Store voor Windows. Dat artikel is sinds gisteren nog relevanter geworden in het licht van de aankondiging van de HP iPod (zie het voorgaande artikel). Daarom brengen we het nog eens bij je onder de aandacht.

Het artikel gaat in op het ‘verborgen’ doel van iTunes voor Windows, namelijk het meeverspreiden van Quicktime. Iedere Windows gebruiker die iTunes installeert krijgt namelijk automatisch ook de Quicktime player ge├»nstalleerd.

Het artikel legt de nadruk op de strijd om de markt voor ‘Digital Rights Management’ (DRM). Microsoft probeert in alle macht zijn Windows Media formaat te positioneren als wereldstandaard voor DRM. Het artikel schetst de verspreiding van Quicktime via iTunes als een ijzersterk wapen van Apple om dominantie van Microsoft in deze markt te voorkomen. Zeker de moeite van het lezen waard op een vrije zaterdagmiddag.

Roughly Drafted: The Secret Weapon Inside iTunes

Met dank aan addyboy die ons herinnerde aan het artikel.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Sad

  Laten we hopen dat Apple Quicktime wint, want die DRM rommel van MS houdt in dat je bijv. een gekochte MP3 maar op 1 computer kan zetten. Tevens is de windows media player een brak produkt.

 • Profielfoto
  ivanzaancity

  Mmm..hidden agenda? Lijkt niet zo geheim.

 • Profielfoto
  Jurriaan.

  ik had itunes ook al voor pc gedownload en opeens zag ik dat ik ook quiktime had weet ik nu hoe het komt

 • Profielfoto
  remier

  Had hem gisteren al toevallig gelezen, must read! Leuk leesvoer :p

 • Profielfoto
  MacAttack

  iTunes is het gevaarlijkste virus voor Microsoft, vandaar dat ik op elke PC die ik tegenkom probeer iTunes te zetten, gaat veel gemakkelijker dan iemand van computer doen switchen;)

 • Profielfoto
  Bigs

  Ik ben zelf ook het iTunes virus aan het verspreiden. Als iemand vraagt hoe hij audio CD’s kan branden installeer ik gewoon iTunes bij hem/haar:)

 • Profielfoto
  Brims

  Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het geniaal vindt!
  Apple is groot in zijn ideen. Wie nu nog denkt dat Appel het niet zal redden. Moet daar nog maar eens over na denken.

 • Profielfoto
  xer

  Wel, een ander (niet onbelangrijk !) detail is, dat ook het complete HTML framework van Apple geïnstalleerd wordt, n.l. om iTunes met iTMS te laten communiceren. Misschien dus ooit een Safari voor Windoze ?

  ???

 • Profielfoto
  error

  “want die DRM rommel van MS houdt in dat je bijv. een gekochte MP3 maar op 1 computer kan zetten”

  Sterker nog… je koopt helemaal geen mp3 meer. Al die muziekwinkels die met de Microsoft technologie werken ‘verkopen’ Windows Media File (.wmf) bestanden.

  Microsoft heeft de pest aan mp3 omdat het absoluut niet te beveiligen is. Vandaar dan Apple ook heeft gekozen voor AAC (mp4), daarin kan namelijk ook DRM-techniek worden opgenomen. Apple gaat met hun iTMS alleen uit van een veel gebruikvriendelijker DRM.

  De rechten voor de ‘koper’ verschillen overigens per Microsoft wmf-track. Dus niet standaard enkel op 1 pc. Soms ook 3… maar dan mag je bijvoorbeeld weer niet branden. Of maar 2 keer branden. Buymusic.com werkt zo. Elke cd zijn eigen rechten. Heel onoverzichtelijk voor de consument!

 • Profielfoto
  Doede

  En wat gebeurt er als je de gekochte muziek op een CD zet (als backup) en een nieuwe computer koopt. Werkt het dan ook niet meer? Of werkt de muziek maar op 1 computer tegelijk?

 • Profielfoto
  ikbenynze

  Zeg, Ik lees hier (http://www.connectedhomemag.com/Audio/Articles/Index.cfm?ArticleID=41429) dat de iPod van HP wordt aangepast, zodat ook WMA-files erop gezet kunnem worden :O Klopt toch niet helemaal met de strategie die in het artikel wordt uiteengezet. Of wel???

 • Profielfoto
  Beathoven

  Dankzij de Hp iPod krijgt iTunes straks ook WMA support.

  Wat zullen ze bij Microsoft stil zijn :D