Sad
Sad Nieuws 31 januari 2004

Darwine brengt Wine naar de Mac

De Mac met Mac OS X is inmiddels een geliefd ontwikkelplatform geworden voor veel open source-ontwikkelaars en daarom worden steeds meer Linux open source-projecten geporteerd naar OSX. Dit levert een hoop matige software op, maar een uitzondering hierop lijkt Darwine te worden, de Darwin/Mac OS X versie van Wine.

Met Wine kan je Windows-compatibiliteit toevoegen aan een Linux machine, zonder dat je Windows hoeft te kopen. Wine heeft al vele successen behaald en een hoop Windows-software draait er zonder moeite op. Darwine is dus de Mac OS X-versie van Wine.

Met behulp van Darwine kan je straks Windows applicaties gaan draaien op je Mac, zonder dat je Virtual PC of Microsoft Windows hoeft te kopen. Het project, dat zoals vele anderen te volgen is via SourceForge, staat nu nog in de kinderschoenen. Darwine draait bijvoorbeeld nu nog onder X11 maar de intentie is er om het gewoon een Aqua gebruikersinterface te geven, zoals te zien is op de site. Ook kan je nu slechts de Windows Verkenner en het spel “Mine” draaien, maar het begin is er.

Omdat de Mac totaal andere hardware heeft dan de meeste Linux- en Windows-machines lijkt het mij een flinke kluif om dit werkend te krijgen onder OSX. Maar zo te zien is men al een eind op weg en ook serieus van plan om dit tot een succes te maken.

Los van de vraag of wij sowieso wel Windows-applicaties willen draaien op de Mac, kan dit een goede kans zijn voor een hoop twijfelaars om toch te switchen, en nog net die paar kleine onmisbare Windows-programmaatjes te blijven draaien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Darwine brengt Wine naar de Mac
Sluiten