Darwine brengt Wine naar de Mac

Door: Sad - 25 reacties

De Mac met Mac OS X is inmiddels een geliefd ontwikkelplatform geworden voor veel open source-ontwikkelaars en daarom worden steeds meer Linux open source-projecten geporteerd naar OSX. Dit levert een hoop matige software op, maar een uitzondering hierop lijkt Darwine te worden, de Darwin/Mac OS X versie van Wine.

Met Wine kan je Windows-compatibiliteit toevoegen aan een Linux machine, zonder dat je Windows hoeft te kopen. Wine heeft al vele successen behaald en een hoop Windows-software draait er zonder moeite op. Darwine is dus de Mac OS X-versie van Wine.

Met behulp van Darwine kan je straks Windows applicaties gaan draaien op je Mac, zonder dat je Virtual PC of Microsoft Windows hoeft te kopen. Het project, dat zoals vele anderen te volgen is via SourceForge, staat nu nog in de kinderschoenen. Darwine draait bijvoorbeeld nu nog onder X11 maar de intentie is er om het gewoon een Aqua gebruikersinterface te geven, zoals te zien is op de site. Ook kan je nu slechts de Windows Verkenner en het spel “Mine” draaien, maar het begin is er.

Omdat de Mac totaal andere hardware heeft dan de meeste Linux- en Windows-machines lijkt het mij een flinke kluif om dit werkend te krijgen onder OSX. Maar zo te zien is men al een eind op weg en ook serieus van plan om dit tot een succes te maken.

Los van de vraag of wij sowieso wel Windows-applicaties willen draaien op de Mac, kan dit een goede kans zijn voor een hoop twijfelaars om toch te switchen, en nog net die paar kleine onmisbare Windows-programmaatjes te blijven draaien.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  himac

  hmmm het is zo een LELIJKE M$ stijl maar als je er ook spellen mee kan spelen? zonder Virtual PC en zonder dat die veel CPU speed verliest…:p dan is het wel handig

  een M$ op mac :angry: :angry: :angry:
  een mac op M$ ??? :D

  moet Apple toch wat aan doen aangezien M$ het meeste aan de software verdient

 • Profielfoto
  tennapel

  Belastingdiskette? mhhh :)

 • Profielfoto
  himac

  hem Darwin nu geinstaleert maar zoals je op de Screenshot een Darwin Icon in de Dock ziet heb ik niet
  hij is dus geinstalleert maar ik kan het nergenes openen :angry: :(

  heeft 1 van jullie hem al draaien?

  of moet je weer wat anders downloaden om te openen?:(

 • Profielfoto
  PeterMeeuwsen

  Leuk… maar ehhh… hoe zit je dan in het geval van een MyDoom.B…C…D…?
  Ik neem aan dat die dan ook gewoon hun gang kunnen gaan?

 • Profielfoto
  markclausing

  nee hoor, niet bang zijn voor virussen. Wine in linux is een soort ‘wrapper’ voor windows programma’s. Het is een programma die gebruikt wordt om de commando’s die windows programma’s geven te vertalen naar commando’s die linux begrijpt. Je moet echter wel expliciet het programma opstarten _via_ wine. (via de terminal: wine ‘windowsprogramma’)

  Die virussen gebruiken alleen maar de gaten in outlook en outlook express. Zolang je die niet draait loop je geen risico.

  dit is inderdaad het handigste voor de belastingdiskette.:)
  Hoewel ik windows verkenner ook erg makkelijk vind…

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Klinkt enorm goed, eindelijk een goede ontwikkeling binnen het unix platform voor de mac. YES YES YES YES:p

 • Profielfoto
  Elger

  Dat is echt geweldig:) gta1 op je mac… niet de windows grafische schil.

 • Profielfoto
  Doede

  Hoe is de performance; is daar iets over bekend? Ik ben nu afhankelijk van een WXP computer omdat het programma WinBUGS niet voor de Mac verkrijgbaar is. Het zou een geweldige toepassing zijn voor mij, aangezien WinBUGS slechts een beperkte GUI heeft en daarmee niet veel cpu-kracht vraagt.

 • Profielfoto
  koen

  belastingdiskette lijkt me handig – maar welke Mac heeft nog een floppydrive ???

  :)

  – Koen.

 • Profielfoto
  Bert

  Gewoon mailen… ??? bij de belastingdienst hebben ze nog wel een paar floppies over:p
  Makkelijker kunnen we (ze) het niet maken;)

 • Profielfoto
  SvS

  Enige wat ik zou willen: MSN 6 (aangezien het zo lang duurt voordat macversie hiervan komt, lijkt het of ze geen mac versies meer maken) en belastingen werkend te krijgen op mijn macs… Dus dit gaat zeker de goeie kant op! ;)

 • Profielfoto
  iAgree

  Percies MSN is het enige waar ik het voor zou willen gebruiken , maar goed dat kan dus nog niet als ik het goed begrijp, geduld is een schone zaak;-)

 • Profielfoto
  aToMac

  Waarom moet je in hemelsnaam MSN 6 hebben, je kan toch ook gewoon met de Mac-versie chatten? Ik bedoel, die plaatjes zijn leuk, maar voegen vrij weinig toe aan de functionaliteit. Hetzelfde met die paar extra emoticons.

 • Profielfoto
  dick0265

  It’s a long way to tipperary. Maar het begin is er, en het kan erg handig zijn, ware het maar voor putty/editplus en wat andere kleine winapps. Maar ik wacht nog wel even op de Aqua interface, tegen die tijd ondersteunen ze vast ook meer winapps.

 • Profielfoto
  wilfred

  Zoals iemand hierboven al heeft vermeld; ik kan ook niets vinden om hem te openen (heb hem ook geïnstalleerd). Ik weet dat het pas een alphaversie is maar volgens de screenshot hierboven moet het toch mogelijk zijn om iets te openen?

  Groeten, Wilfred

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Ja leg svp even uit hoe je het opnet, Begrijp er helemaal niets van!

 • Profielfoto
  scriptman

  ALs je het geinstalleerd hebt moet je daarna gewoon de .EXE van windows uitvoeren volgens mij; zo is het in linux iig..

 • Profielfoto
  SvS

  Aan aToMac:
  Msn 6 ivm webcam ondersteuning. Heel veel mensen hebben inmiddels webcam en nodigen ons steeds uit om te cammen, maar komen steeds de blokkade tegen. Het is maar net wat je ‘belangrijk’ vindt. Het is helemaal niet belangrijk, maar gewoon ‘leuk’. :) Altijd weer te moeten aanhoren: “oh kan jouw computer dat niet…?” Terwijl de mijne pas 1,5 maand oud is… Ik wil gewoon dat Mac alles aan kan, ook wat de pc’s kunnen… Overigens, da’s de enige minpunt van de Mac. Eentje wat onbelangrijk is bij andere taken wat ik op de Mac doe.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Met de lancering van Microsoft Office 2004 voor de Mac kunnen we MSN 4.0 voor de Mac verwachten.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Eindelijk UltraEdit op de Mac. UtraEdit is tot nu toe voor mij de reden Windows te gebruiken.

 • Profielfoto
  maceddy

  Ik krijg em der niet op…

  Volgens mij heb ik de Developer Tools der niet op staan.

  make : command not found…

  Iemand een idee?

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Aracon waar vind je die .EXE van Windows dan

 • Profielfoto
  Beathoven

  Ik ben niet zo bekend met WINE

  Ik dacht dat het altijd zo moest zijn dat je Windows op een PC naast Linux geinstalleerd moest hebben staan en dat WINE (Wine Is No Emulator) dan vervolgens je Windows omgeving kon starten vanuit Linux.

  Maar aangezien je dit nu op een Mac kan draaien vraag ik me af waar die hele Windows omgeving vandaan gehaald wordt?

  Voor diegenen die ‘m willen gebruiken, X11 is ook nodig zoals je hierboven kunt lezen en zien;)

 • Profielfoto
  sarasin

  hij werkt niet op de MAc os X server (10.3.2) helaas:(
  weet iemand hier een oplossing voor… alvast bedankt

 • Profielfoto
  Blaugrana

  Krijg het ook niet geopend op mac os tiger… Iemand een oplossing?