Apple Introduces Macintosh Advanced Personal Computer

Door: Stof - 13 reacties

CUPERTINO, Calif., January 24, 1984 — Apple Computer today unveiled its much-anticipated Macintosh computer, a sophisticated, affordably priced personal computer designed for business people, professionals and students in a broad range of fields. Macintosh is available in all dealerships now. Based on the advanced, 32-bit architecture developed for Apple’s Lisa computer, Macintosh combines extraordinary computing power with exceptional ease of use–in a unit that is smaller and lighter than most transportable computers. The suggested retail price for Macintosh is $2,495, which during the introductory period also includes a word-processing program and graphics package.

[…] Like Apple’s ground-breaking Lisa computer, Macintosh uses its built-in user-interface software and high-resolution display to simulate the actual desk-top working environment–complete with built-in notepads, file folders, a calculator and other office tools. Every Macintosh computer contains 64 kilobytes of read-only memory (ROM), built-in Lisa Technology and 128 kilobytes of random-access memory (RAM) that support these desk-top tools.

Users tell Macintosh what to do simply by moving a “mouse”–a small pointing device–to select among functions listed in menus and represented by pictorial symbols on the screen. Users are no longer forced to memorize the numerous and confusing keyboard commands of conventional computers. The result is radical ease of use and a significant reduction in learning time. In effect, the Macintosh is a desk-top appliance offering users increased utility and creativity with simplicity.

“We believe that Lisa Technology represents the future direction of all personal computers,” said Steven P. Jobs, Chairman of the Board of Apple. “Macintosh makes this technology available for the first time to a broad audience–at a price and size unavailable from any other manufacturer. By virtue of the large amount of software written for them, the Apple II and the IBM PC became the personal-computer industry’s first two standards. We expect Macintosh to become the third industry standard.”

A wide range of software applications will be supplied by leading independent software companies. Currently, more than 100 companies are developing software and hardware peripheral devices for Macintosh. The popular Lotus 1-2-3 integrated business package will be available in a Macintosh version, and Microsoft’s Multiplan financial-planning application is available immediately.

Two Macintosh application programs–one for word processing and one for graphics–also are available from Apple immediately and will be offered at no charge to anyone purchasing Macintosh during the first 100 days after introduction. These software packages will be followed by communications software, business productivity tools and programming languages that will allow Macintosh to gain access to data from large mainframe computers.[…]

Lees het volledige originele persbericht

Een MacWorld interview met Steve Jobs over 20 jaar Mac

Een originele reclamebrochure uit 1984, verspreid via het blad Newsweek (afbeeldingen van Toast Design):

(Klik op een afbeelding voor een screenshot op ware grootte)

Bekijk alle scans (16) van deze brochure

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  boelie

  Net als de laatste MacFan;)

 • Profielfoto
  sally

  Een aangepaste voorpagina en dit nieuwsbericht, is al heel wat meer dan apple zelf doet. Vreemd. Of heb ik iets gemist?

 • Profielfoto
  els

  He he he, Bill Gates in een Macintosh brochure :)

 • Profielfoto
  macpro

  Het schijnt dat Apple pas maandag gaat reageren.

 • Profielfoto
  Elger

  Apple’s persbericht stijl is niet veranderd in de laatste 20 jaar zo lijkt het:) Erg goed.

 • Profielfoto
  Q

  Ik herinner het AD uit die tijd: een paginagrote advertentie met een tekst in de trand van:

  Net toen iedereen morse had geleerd ivm de telegraaf, kwam de telefoon

  Er werd dus een vergelijking getrokken tussen morse code en besturingscode vs. gewoon spreken (wat iedereen al kan) door de telefoon en het gebruikersgemak van de Mac.

  Ik herinner me dat ik met m’n gezicht tegen de ruit van een winkel stond, waar de gloednieuwe computer in de etalage stond.

  Op de Apple beurs (ik meen me te herinneren in de RAI) waar mijn vader en ik kaarten voor hadden gekregen, heb ik toen al even met de muis en met McPaint en McDraw lopen spelen. Ik wist toen een ding heel zeker: zo’n computer wil ik (ik had toen nog een Apple II europlus)

  Er hing echter een prijskaartje aan van ฦ’10.000,-
  Twee jaar later kreeg ik m’n eerste Mac: een Mac plus, ik heb hem nog steeds.

 • Profielfoto
  azteke

  Elger:

  Draait die mac plus ook nog regelmatig? Of staat ie in een stoffig hoekje niets te doen?

 • Profielfoto
  Beathoven

  Zeg Adriaan

  Dit nieuwe plaatje staat wel goed als achtergrond van het Mac OS X.nl logo

  houden zo!:)

 • Profielfoto
  els

  Plaatje is inderdaad heel fraai! Mag dat zo blijven?

 • Profielfoto
  Turbanus

  Ik moest mijn werk met m’n SE stoppen toen het beeldschermpje kapot ging en het dus niet lonend was om er een nieuw in te zetten. Als je het puur op de administratie bekijkt, werkte die toen al net zo soepel in Appleworks als nu op de Wallstreet of de G4. Wel even langer wachten natuurlijk, maar dat maakt niks uit. Snelheid speelt op dit niveau veel minder als in de design-wereld. De SE werd eerder vergeleken met een uitgebreide luxe rekenmachine. Maar je kon er natuurlijk al veel meer mee!

 • Profielfoto
  ivanzaancity

  Gelukkig hadden die computers toen die tijd niet zo veel problemen met hardware… en ze waren gelukkig niet in Vietnam…. als de tegenwoordige Macintoshes gebouwd.javascript:emoticon(‘:(‘)

 • Profielfoto
  Urbin Design

  Beathoven op zondag 25 januari 2004 1:44
  Zeg Adriaan

  Dit nieuwe plaatje staat wel goed als achtergrond van het Mac OS X.nl logo

  houden zo!

  Echt wel. Mee eens.

 • Afbeelding Bill Gates | childsafe - vinyl fencing

  […] Apple Introduces Macintosh Advanced Personal Computer โ€“ CUPERTINO, Calif., January 24, 1984 โ€” Apple Computer today unveiled its much-anticipated Macintosh computer, a sophisticated, affordably priced personal computer designed for business people, professionals and students in a broad range of fields … […]