DeX
DeX Nieuws 10 december 2003
Leestijd: 3 minuten

Stoomcursus UNIX-apps onder Panther

Oké. We weten allemaal dat Mac OS X op UNIX gebaseerd is (weet je dat niet of wil je meer uitleg, kijk dan even hier).
Mac OS X is via deze ‘UNIX-motorkap’ te configureren en aan te passen, en dit vind meestal via de Terminal plaats (zie hier voor meer informatie). In de Public Beta van Mac OS X konden we bijvoorbeeld, door een regeltje in de Terminal te tikken, switchen van de Aqua-interface naar de NeXT-interface.

Doel van dit artikel is, om in een paar simpele stappen een typische UNIX-applicatie vanuit broncode onder Panther te laten draaien, zonder extreem exotische codes te gebruiken en je systeem naar het virtuele kerkhof te kopiëren. Wat gaan we doen?

Op het besturingssysteem FreeBSD (waar Mac OS X deels op is gebaseerd) was vroeger standaard een texteditor geïnstalleerd, genaamd ‘ee’ (easy editor). Dit is de applicatie die wij vanaf harde broncode gaan omzetten in een ‘echt’ programma. Benodigdheden: Developer Tools van Panther.


1.
Download de benodigde broncode door op deze link te klikken. Het is makkelijk om deze in je Home/Thuis-map te droppen.

2.
Open de Terminal. Als het goed is kom je nu standaard in je Home/Thuis-map terecht. Het zojuist gedownloade bestand met broncode staat dus al in deze map! Dit kun je verifiëren m.b.v. het commando ‘ls’; je krijgt dan een lijst met bestanden die in de map staan waar je je nu in bevindt. Als het goed is, staat daar dus het bestand ee-1.4.2.src.tgz bij.

3.
We gaan de zojuist gedownloadde broncode even uitpakken (dus net als met Stuffit Expander, alleen dan met een UNIX-variant). Dit is meteen de moeilijkste code die we gaan gebruiken, zijn we daar ook meteen vanaf. Typ het volgende in in de Terminal:

Kopieer-Plak kan natuurlijk ook.

4.
Tijdens het uitpakken is er een nieuwe map gemaakt (waar dus de uitgepakte broncode in staat), genaamd ‘easyedit’. Die gaan we even openen m.b.v. het commando

5.
Nu gaan we de broncode ‘compilen’ (omzetten) naar een ‘echt ‘ programma. Dit doe je met de volgende opdracht:

Hierbij kan het voorkomen dat er wat vage code door het Terminal-venster heenraast, niet op letten 6.
Onze nieuwe texteditor staat nu als programma in de map ‘easyedit’. We kunnen gaan testen of hij werkt (nog zonder te installeren), door

in te voeren (dus: punt-slash-e-e). Als je na dit command niet iets krijgt wat op een texteditor lijkt, dan is er wat verkeerd gegaan. Aarzel niet om de frustraties hieronder neer te zetten..!

7.
Werkt het wél, en vind je het nog een handige editor ook, dan kun je besluiten de applicatie te installeren. Dit gaat m.b.v. de volgende code:

Bij het uitvoeren van dit commando is een zogenaamd root-password vereist, dit is het wachtwoord van de ‘alles-overheersende’ gebruiker met alle rechten (root genaamd).
Na deze installatie kun je EasyEdit voortaan opstarten door naar de map

te navigeren en weer de code van stap 4 in te typen.

Suggesties, vragen of commentaar? Reageer!

Bron: Wincent.org

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.