Convicted
Convicted Nieuws 19 december 2003

Powerpoint makes you dumb!

Ja, het staat er echt! Van Powerpoint schijn je dom te worden.

Een nogal opmerkelijke uitspraak in het, naar mijn idee, normaal vrij objectieve New York Times! Ook al lijkt de titel erg op een ‘flame’ die puur gericht is om Microsoft pijn te doen, het is het echter niet.
Om precies te zijn gaat het niet alleen om het programma zelf, maar om de resultaten en de uiteindelijke misinformatie die door deze vorm van presenteren plaats kan vinden.

Edward Tufte, een schijnbaar beroemd informatiepresentatie-theoreticus, heeft een 28 pagina’s tellend pamflet geschreven genaamd The Cognitive Style of Powerpoint. Voor mensen waarbij nu een groot vraagteken boven het hoofd verschijnt door het woord Cognitive…: Cognitieve psychologie is het onderzoeken naar de manier waarop mensen informatie verwerken en hoe ze daarmee omgaan in het geheugen. Zelf geef je orde in je hersenen aan de informatie die je krijgt op een bepaalde manier. Als je dus informatie verkeerd naar je toe gezonden krijgt of dit niet goed kan verwerken, kan je dus in de war raken en informatie verkeerd begrijpen. Dit is dus eigenlijk al kort beschreven waar Edward Tufte het over heeft.

Tufte beschrijft onder andere dat een Powerpoint-slide gemiddeld zo’n 40 woorden bevat (wat maximaal 8 seconden aan leestijd heeft) en naar zijn idee veel te weinig is. Het programma spoort ook de gebruiker aan om bullets te gebruiken (om de informatie te verdelen) waardoor de persoon die presenteert, zich niet meer zo hoeft bezig te houden met hoe hij/zij de informatie presenteert. Tufte had vooral veel aan te merken over hoe Powerpoint grafieken in beeld brengt. Grafieken in de Wall Street Journal hebben al gemiddeld 120 elementen op een slide staan, en dan worden grafieken dus compleet onleesbaar op het grote scherm (door de gelimiteerde resolutie waar je op moet werken). De meeste grafieken die gebruikt worden voor Powerpoint bevatten dus slechts 12 elementen. Het punt van Tufte is dus dat Powerpoint-slides voor politieke en bedrijfspresentaties eigenlijk al snel de luisteraar/kijker op een verkeerd spoor kunnen zetten doordat deze verkeerde – of te weinig – informatie meekrijgt.

Microsoft wil uiteraard deze beweringen bevechten en gaf als argument aan dat Tufte altijd veel te veel informatie aan zijn publiek wil geven en dat mensen nu eenmaal niet graag van presentaties met veel informatie houden.

De New York Times neemt echter als voorbeeld om Tufte’s theorie te ondersteunen, de Powerpoint presentatie die Colin Powell hield met daarin foto’s van bunkers en vrachtwagens die gebruikt werden voor het maken en opslaan van chemische wapens in Irak.

Wil je zelf alle details nog eens fijntjes nalezen? Klik dan op de link hieronder.
Ik vraag mij nu stiekem af wat Tufte eigenlijk van Keynote vind.

Powerpoint makes you dumb

Met dank aan boelie voor deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Powerpoint makes you dumb!
Sluiten