macpro
macpro Nieuws 27 december 2003

iBeeZz – Simply schedule your Mac

Apple heeft in Panther een feature teruggebracht dat vanaf Mac OS 7 beschikbaar was, maar in OS X ontbrak: het automatisch starten en stoppen van je Mac op een zelf te kiezen tijdstip. In Panther kun je dit instellen in het regelpaneel Energiestand onder de tab Schema.

Maar wat als je Panther nog niet gebruikt?
Of je wilt meerdere tijdstippen vastleggen om je Mac aan en uit te laten gaan?
Gebruik dan iBeeZz.

iBeeZz is een regelpaneel dat ontwikkeld is om in de eerste versies van Mac OS X toch de mogelijkheid te geven om de Mac op gewenste tijdstippen in en uit te schakelen. De extra’s die iBeeZz biedt ten opzicht van Panther zijn de meerdere schema’s en de mogelijkheid om bij het starten acties uit te laten voeren.

Je kunt dankzij iBeeZz je Mac ook gebruiken als wekkerradio.
’s Ochtends om 7 uur bijvoorbeeld wordt de Mac wakker en start vanzelf een rustig deuntje om langzaam wakker te worden. De muziek wordt met een fade-in gestart, zodat je niet in één keer recht overeind schiet van de herrie.
Maar de Mac hoeft niet persé in de sluimerstand te staan. Ook als de Mac uitstaat wordt ‘ie automatisch gestart. In dat geval ben je wel meteen wakker van de opstart-boing van de Mac zelf!

Naast iTunes kun je kiezen om een willekeurig bestand te openen op een gewenst moment.
Als je een beetje handig bent met AppleScript kun je op deze manier regelen dat een backup wordt gemaakt van belangrijke bestanden naar een 2e Mac of een externe harde schijf.
Of je laat iChat alvast starten, zodat je bij thuiskomst meteen je verhaal kwijt kunt aan je buddies.

Nog een leuk feature van iBeeZz: de Mac hoeft niet uit te staan om een actie uit te laten voeren.
Dus als je elke week je favoriete radio uitzending via iTunes wilt volgen kun je in iBeeZz instellen dat iTunes moet starten. Het enige wat je in iTunes moet regelen is een playlist waar die ene radio zender instaat. Die playlist koppel je vervolgens aan de iTunes actie in iBeeZz en je mist nooit meer een uitzending.

Zelf gebruik ik iBeeZz om mijn Macs ’s op bepaalde avonden aan te laten springen voor de backup via Retrospect. Mijn iTunes Jukebox Mac wordt ’s ochtends tussen 6 en 8 wakker gemaakt voor de ontbijtmuziek. En als ik ’s avonds thuiskomt staat ‘ie ook weer klaar om muziek af te spelen.

iBeeZz kost € 10, maar je kunt de volledige versie downloaden en 30 dagen proberen.

iBeeZz website

Reageer op artikel:
iBeeZz – Simply schedule your Mac
Sluiten