Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 17 november 2003
Leestijd: 4 minuten

iTunes Music Store nu toch wel in Europa…

Ingezonden door Martijn Munneke.

Ik als muziekverkoper en liefhebber ben zeer geinterresseerd in de iTunes Music Store (iTMS), en vind het dan ook heel erg jammer dat deze dienst nog niet in Europa beschikbaar is. Vanwege de regelgeving, welke in elk land weer anders is, zal dit ook nog wel even duren voordat Europa van deze dienst gebruik kan maken. Maar er is een mogelijkheid om toch gebruik te kunnen maken van de iTMS. Want sinds kort biedt Apple de mogelijkheid aan de Amerikanen om ‘Gift Certificates’ te kopen, deze kunnen zij dan per e-mail aan bijvoorbeeld een vriend sturen. Maar dat hoeft niet, want deze certificaten kun je ook sturen naar mensen in Europa, zodat het mogelijk om ook in Europa klant te zijn bij de iTMS. Dit is niet helemaal legaal, dat staat ook in de voorwaarden voor de koper. Je zult er dan ook wat moeite voor moeten doen.

eBay
De Gift Certificates worden regelmatig op de veilingsite eBay aangeboden (www.ebay.com). Ik heb er op een geboden, en met de online betaaldienst PayPal de verkoper betaald. Dit kostte me wel wat extra centen, voor 20 dollar muziek moest ik 26 dollar betalen. Een paar uur later lag er een emailtje van iTMS in mijn postvakje. Een Gift Certificate! Nadat ik dit certificaat per e-mail had ontvangen moest ik het bedrag bij mijn account toevoegen. Via een link in de email, kom ik terecht in iTunes, waar ik een account moet aanmaken. Dat leverde wat problemen op, omdat ik had eens geprobeerd -net als vele anderen- om mijn credit card gegevens in te vullen om te kijken of Apple niet heel misschien een foutje heeft gemaakt, en mij toe te laten als klant. Maar helaas, ik moest perse een ‘billing address’ in de VS hebben. En dat had ik dus niet. Bij het invoeren van de nieuwe gegevens staat bij de credit card mogelijkheden, naast onder andere Visa & MasterCard, nu een nieuwe mogelijkheid: None. Daar koos ik dan maar voor, maar kreeg een foutmelding dat mijn credit card nummer niet klopte. Dom, deze had ik ingevuld laten staan. Nadat ik deze verwijderd had, kreeg ik een andere foutmelding dat mijn postcode niet overeenkwam met mijn woonplaats. Huh? Ik weet toch zeker dat dat wel klopt, och natuurlijk.. Apple wil natuurlijk een adres in de VS zien, en die heb ik niet. Dus heb ik maar een willekeurig adres uit het Amerikaans telefoonboek gezocht, de white pages, en deze op met mijn naam ingevuld. En voila, het werkt. Ik krijg zelfs een keurig welkomstmailtje van het iTMS Team: “Welcome to The iTunes Music Store, the best place to preview, buy, and download music, ever.”

De Music Store
Nadat ik iTunes heb opgestart, en naar de Music Store ben gegaan, valt me gelijk op dat ik de zogenaamde ‘country warning’ niet meer krijg. In de begin pagina krijg ik nu mijn account naam te zien, en daarnaast het bedrag wat ik nog kan besteden. Gekochte muziek bij de Music Store mag ik gebruiken op maximaal 3 computers, onbeperkt op cd’s branden en overzetten naar iPod, welke hoog op mijn verlanglijstje staat. In mijn ‘bron’ lijst, waarin alle playlists staan, worden 2 nieuwe playlists toegevoegd: Winkelwagen en Aangeschafte muziek. In de winkelwagen staat alles wat ik geselecteerd heb, en welke ik daarna kan downloaden door op buy now te klikken. In de playlist Aangeschafte Muziek staan alle nummers die ik heb gekocht, zodra ik ze heb aangeschaft, worden ze verplaatst van de playlist Winkelwagen naar playlist Aangeschafte Muziek. Ik krijg een melding te zien, dat als ik nummers uit deze lijst verwijder, ze niet uit de iTunes bibliotheek worden gewist.

Conclusie
De iTunes Music Store is een geweldig initiatief van Apple. Want het het succes van deze dienst bewijst dat mensen wel degelijk willen betalen voor muziek, en dat is goed nieuws. Voor zowel muziekmaker als muziekliefhebber. Want muziek stelen is niet goed, het hoort niet. Maar om nu via deze omslachtige weg gebruik te maken van de legale downloaddienst van Apple, nee. Het is leuk om het te proberen, maar de certificaten worden tegen dagprijzen doorverkocht aan mensen buiten de VS. En dat kan duur uitvallen. Een cd zal altijd nog goedkoper zijn dan in de reguliere winkel, maar daar krijg je dan ook nog een mooi doosje en een boekje bij. Ik hoef dat niet perse, van mij mag de Europese Music Store vandaag nog opengaan. De iTMS is erg leuk, ook al heb je geen account. Je kunt er snel en kosteloos wat nummers beluisteren (welk liedje was ook al weer zo bekend van …..), of als je bijvoorbeeld graag een mooie cd van de sint wilt kun je zo een wensen lijstje klaarmaken en zeker weten dat je de cd leuk zult vinden door alle nummers even door te luisteren. Apple, gooi open die winkel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.