joriske
joriske Nieuws 30 oktober 2003
Leestijd: 5 minuten

Unix en Mac OS X (1): Open Office

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Unix-fundamenten van Mac OS X. Een select gezelschap mensen kent vast alle ins en outs van de terminal en is blij dat de X11 server van Apple zijn definitieve versie bereikt heeft in Panther. Maar wat je daar nou als normale Apple gebruiker mee moet…? De komende tijd pik ik een aantal al dan niet nuttige Unix-programma’s uit de enorme hoop en bekijk of ze handelbaar zijn voor de doorsnee gebruiker.

Vaak is FINK de sleutel tot Unix-applicaties onder Mac OS X. Echter, het team van FINK is druk bezig met het geschikt maken van programmapakketten voor 10.3 en sowieso zijn de verschillen tussen 10.3 en 10.2 op het gebied van ondersteuning van Unix-programma’s nogal groot (dock-start geïntegreerd, meer Posix/Linux API’s, enz.). Typisch iets om over enkele weken op terug te komen dus.

Daarom begin ik met een Unix-programma dat gewoon los te downloaden is als OS X pakket: Open Office, ontstaan uit StarOffice van Sun en inmiddels volledig Open Source. Een dik jaar geleden beloofde dit gratis pakket voor een doorbraak te zorgen op de Mac: het zou het de doodsteek voor het peperdure Office X betekenen. Er moest alleen nog even een Aqua-schil omheen…

De zaken liepen anders. OpenOffice bleef lang steken in de bèta-fase en enkele maanden geleden maakte het team bekend dat een Aqua-versie er zeker tot 2006 niet inzit: dat bleek toch lastiger dan gedacht. We moeten het doen met de definitieve versie van de X11 release die in augustus uitkwam. Wat wil dit concreet zeggen? De bugs van een bèta blijven je bespaard, maar je kijkt aan tegen een lelijke interface die ergens tussen Windows en Zeer Onlogisch inzit.

X11
X11 is een programma dat op traditionele Unix systemen de grafische user interface tekent. Mac OS X gebruikt dit systeem niet, maar Apple heeft er toch een eigen versie van geschreven, precies voor ons doel: bestaande Unix-apps gebruiken.
X11 kun je bij de installatie-opties van Panther aanvinken om mee te installeren. De 10.2 gebruikers moeten het met de preview doen die hier (voorlopig nog..?) te krijgen is. Het installeren gebeurt met een standaardinstaller en vergt geen verdere uitleg

Installatie
Nu je X11 hebt, is het tijd om OpenOffice (OO) te installeren. Download ‘m hier. Ook deze installer wijst zichzelf uit, je hebt alleen kans dat ‘ie meldt Xdarwin niet te kunnen vinden. Klik dan gewoon op ‘verder’.

Je start OO door in de programmamap ervan op ‘Start Open Office’ te klikken. Deze launcher vraagt naar de locatie van de X11 server. Als je deze eenmaal aangeklikt hebt (staat gewoon in Programma’s), start alles verder automatisch zonder één terminalcommando.

Tekstverwerking
Ik heb in OO een tekstverwerkingsbestand gemaakt met een hoop irritante zaken erin voor conversie, zoals Photoshop plaatjes, voetnoten, rare lettertypes en –eigenschappen. Al je normale fonts zijn gewoon te gebruiken. Na het gesaved te hebben als .doc kreeg ik het vlekkeloos open in Office X. Een dikke plus daarvoor. Ook de andere kant op gaat prima.
Maar het is toch een raar programma. Het lijkt net op Office voor Windows, maar weer net niet. Sommige functies zitten op een andere plek, en recente toevoegingen (zoals Track Changes) ontbreken. Je bestand móet je met ‘save as’ opslaan de eerste keer, want met save wil het venster wel eens niet meer weggaan. Dat kun je ook als een bug beschouwen. Sowieso slaat OO absoluut niet standaard op in de Documents folder van de actieve user maar in een vage submap van zijn programmamap.
De scherpe kantjes komen ook even aan het licht, wanneer na het sluiten van het enige openstaande document opeens het hele programma gestopt blijkt te zijn. Even wennen, maar best werkbaar.
Er is ook een Nederlandse spellingscontrole los te downloaden, maar dat laat ik even buiten beschouwing.

Presenteren
De Powerpoint vervanger in OO is helaas een grote ramp. Ten eerste is er geen enkele template bijgeleverd. Over de goede smaak van de blauwe wereldbolletjes-achtergronden in Powerpoint valt te twisten, maar je kunt daarmee in elk geval snel aan de slag. Ook de mogelijkheid om fullscreen te presenteren is er niet, maar die fout kan ook bij de X11 server liggen. Maar wat de deur dichtdoet is het opslaan in Powerpoint formaat. Zelfs een presentatie die uit één blanco sheet bestaat, laat in .ppt vorm opgeslagen zowel de Windows- áls de Macversie van Powerpoint ‘onverwachts stoppen’. Conclusie: lelijk en onhandelbaar.

Spreadsheet
De Spreadsheetfunctie maakt weer het een en ander goed. Ik heb een diverse collectie sheets bij elkaar gegoogled met de zoekterm ‘confidential’ en ze openden allemaal prima. Goede lay-out, geen afrondingsfouten, werkende cross-references.
Dit gold ook voor mijn eigen in elkaar gesleutelde sheets. De compatibiliteit van de save in een .xls indeling is gelukkig dit keer weer uitstekend, zelfs charts blijven gewoon te editen wanneer je het bestand opent in Excel.
Voor de gebruiker die niet de verantwoordelijkheid over miljarden euro’s draagt is dit programma-onderdeel prima te gebruiken.

Concluderend
Een Unix achtergrond heb je voor Open Office absoluut niet nodig, eerder wat feeling met Windows. Wie op de links kan klikken, kan het ook installeren. Mijns inziens vormt het pakket op het presentatiedeel na een aardig alternatief voor wie zich over de interface heen kan zetten en het geld niet (over) heeft voor Office. Zeker voor de incidentele tekstverwerker in .doc formaat biedt het meer dan Appleworks en de Textedit in 10.3.

Ten slotte wil ik nog even aantekenen dat ik mijn best heb gedaan zo vervelend mogelijke testbestanden te maken om de compatibiliteit te testen, maar ik een vlekkeloze uitwisseling daarmee niet onder alle omstandigheden kan garanderen.
Dat kan Maclink zelfs niet, en dat is erin gespecialiseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Unix en Mac OS X (1): Open Office
Sluiten