Verkoop van iTunes song zorgt voor problemen.

Door: MacAttack - 14 reacties

De iTunes Music Store zorgt niet enkel voor een kentering in de verkoop van muziek, het zorgt ook voor een kentering in wat wij verstonden onder het woord ‘eigenaar’.

Vroeger kocht je al de singletjes die op de radio kwamen en na een jaar verkocht je de slechte gewoon aan je buurman die toch geen smaak had. Maar wat doe je met een miskoop op de iTunes music store? Dat vroeg web developer George Hotelling zich af en kwam op het idee een veiling op eBay te organiseren van zo’n AAC.

eBay sloeg direct alarm en zette de veiling stop wegens wegens een inbreuk op hun verkoops reglement. De vraag is dan echt wel of iemand die een audiofile koopt zich dan ook de eigenaar mag noemen als hij die zelf niet mag verkopen als hij dat wil.

c-net: ebay mutes iTunes song auction

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Goed punt. Probleem is dat het praktisch niet mogelijk is. De rechten die op zo’n aac’tje liggen, hoe draag je die op een goede manier over?

 • Profielfoto
  Ruben

  Het punt is waarschijnlijk dat het moeilijk te bewijzen is dat je het “origineel” verkoop. Het is niet eens een “origineel”! Als je een singeltje of een CD door verkoopt kun je welliswaar een kopietje trekken op een cassette of zelf gebrande CD, maar bij een MP3 of AAC bestand kun je natuurlijk moeilijk hard maken dat je zelf niet een “kloon” achter de hand houdt.:-)

 • Profielfoto
  Torz

  Toch vreemd!Als je een CD in de winkel koopt,ben je eigenaar.Mag je die weer verkopen aan een ander.
  Als je dezelfde music download en daarvoor BETAALD,dan zou je dat niet mogen verkopen?
  Ik denk het wel,maar je moet dat doen met een bewijs van aankoop denk ik.Wat is het verschil tussen met drager en zonder drager.De prijs?Het auteursrecht geld voor beiden.
  Voer voor juristen en de rechter.

 • Profielfoto
  dodo

  Bewijs van aankoop voor elk liedje (aangezien ze los te koop zijn)??? op papier? Een digitaal bewijs of brandmerk word lastig . Ik denk dat de prijs flink omhoog gaat als we hier allemaal rekening mee moeten gaan houden.

  Ik ben zeer tevreden met Poisoned… laten we het daar op houden. en voorlopig blijft het ook zo.

 • Profielfoto
  HRH

  De discussie wordt steeds leuker. Waaruit blijkt dat een stuk muziek door mij aangeschaft in de music store van mij is? Omdat het op mijn computer staat en op die computer een stukje code waardoor iTunes weet dat ervoor betaald is. Die code moet dus mee verkocht worden. Zet de code (via een Apple server waar beide partijen authentificatie uitvoeren) over met de verkochte muziek.

 • Profielfoto
  Peter O

  Hier wordt “doorgeslagen”!;)

 • Profielfoto
  HRH

  Overigens meldt The register dat het laatste bod $16600 was. Een aardige winst als je bedenkt dat het maar $0.99 heeft gekost. Over doorslaan gesproken.
  http://www.theregister.co.uk/content/7/32661.html

 • Profielfoto
  Granny Smith

  stel dat de HD crasht (hardware of software matig) en je bent de data kwijt … wat kun je dan doen om die AAC terug te krijge … als je een back up van de files maakt wordt dan ook ‘dat-stukkie-code-dat-zegt-dat je-de-eigenaar-bent’ gekopieerd … en wat als je geen back up hebt … mag je die dan eventjes bij de buur gaan ‘rippe’?

 • Profielfoto
  Josh

  Dat auteursrecht toch! Het is nog lang niet uitgeprocedeerd, internationaal nog minder. En met uitspraken van rechters kunnen de gekste dingen gebeuren.

 • Profielfoto
  boesboes

  stel dat de HD crasht (hardware of software matig) en je bent de data kwijt … wat kun je dan doen om die AAC terug te krijge …

  GOEIE OPMERKING!!!
  wat dan?
  iemand?

 • Profielfoto
  Chowmin

  Als ik het bij het juiste end heb dan staat je download bij Apple geregistreerd (.Mac account)! Mocht je Hd crashen of wat dan ook dan kan je hem nogmaals downloaden via de iTunes Musicstore! Hoeveel x dit kan weet ik niet precies! Maar volgens mij zat het zo in elkaar. :D

 • Profielfoto
  Peter O

  En hoe zit het met muziek waarvan de rechten zijn verlopen???? Die nummers worden door andere “artiesten” massaal gecoverd, maar wat betekent dat t.o.v. de consument? ???

 • Profielfoto
  Chris Meijburg

  Volgens mij staat er ergens op de site van Buma/Stemra dat 50 jaar na overlijden van de artiest de rechten komen te vervallen.

 • Profielfoto
  macpro

  Van muziek die je via de ITMS koopt moet je dus gewoon een backup maken om jezelf te beschermen.
  Na het downloaden bak je een audio CD, zodat je de muziek ook in standaard CD spelers kunt afluisteren.
  En gaat dan een keer je HD stuk, of koop je een andere Mac, dan importeer je weer vanaf die audio CD.
  Blijft wel natuurlijk de vraag hoe je kunt aantonen dat die ene CD legaal is gekocht. ???
  Via afschrift van Credit Card misschien?