Elger
Elger Nieuws 21 september 2003

Remote beheer vanaf je Mac

Sinds kort ben ik de ‘trotse’ eigenaar van een PC systeem. Het probleem is dat deze beneden staat, en ik zit normaal altijd boven met mijn Mac. Na een avond continu heen en weer lopen om iets te testen werd ik door een vriend van me gewezen op een gratis programma wat het probleem van heen en weer lopen oplost.

Het programma waar ik het over heb is VNC, Virtual Network Computing. Een programma dat werkt op Mac OS 9, Mac OS X, Linux, Unix en Windows. Ideaal dus.

VNC bestaat uit 2 delen: een Client en een Server deel. Het server gedeelte zet je neer op een computer die je vanaf een andere computer wilt zien. Met de client kan je naar de server gaan om zo het beeld te zien en natuurlijk de complete machine te besturen.

Om vanaf de client een verbinding te maken naar de server hoef je alleen maar het IP te weten (en een eventueel wachtwoord), VNC handelt de rest zelf af.

De voordelen van het programma zijn dat je overal ter wereld (wanneer je dit wil) het systeem kan beheren wat je wil. Zo kan ik nu vanaf de Windows PC’s op school mijn Mac thuis besturen, vanaf mn Mac kan ik weer naar Linux systemen enzovoorts enzovoorts. De snelheid van het beeld hangt af van de upload snelheid van de server. Om er voor te zorgen dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare bandbreedte is er zelfs de mogelijkheid om op de server in te stellen hoe je schermupdates verstuurt. Een minpuntje is dat je geen files kunt versturen met VNC, maar ja; je kan nu gewoon SAMBA instellen zonder dat je van je plaats hoeft :).

Screenshot

Klik op de foto voor een vergroting

Client voor Mac OS X
Homepage VNCViewer
Download VNCViewer 2.01

Server voor Mac OS X
Homepage OSXvnc
Downloadpagina OSXvnc 1.3

Windows, Linux Unix en Java versies
Downloadpagina TightVNC
let op: er zijn nog veel meer andere clients en servers voor deze systemen

De officiële VNC website
realVNC

Reageer op artikel:
Remote beheer vanaf je Mac
Sluiten