Hoe werkt FireWire?

Door: DeX - 9 reacties

Na deel 1 (USB) in de serie “Hoe werkt …?”, nu deel 2: Firewire!

Zoals bijna iedereen weet is het ‘broertje’ van FireWire de Universal Serial Bus (USB). Het ontwikkelingsteam van de USB-standaard had de volgende doelen voor ogen:

 1. Lage implementatiekosten
 2. Lage kosten voor kabels en snoeren
 3. Mogelijkheid om meerdere (veel) apparaten op de bus aan te sluiten
 4. Redelijke/snelle snelheid voor bijvoorbeeld printers.
Het idee was eigenlijk om een poort te maken die alle andere poorten te vervangen door één standaard (zie ook het MacOSX.nl-artikel: Alles over USB!). Is FireWire eigenlijk wel nodig?? Zo ja, waarvoor dan? En wat zijn de voordelen boven USB?

Geschiedenis
FireWire is oorspronkelijk ontwikkeld door Apple en later gestandaardiseerd onder de naam IEEE-1394. Het eigenlijke verschil met USB is, dat FireWire vooral bedoeld is om grote hoeveelheden data te kunnen verwerken, dus bijvoorbeeld data van camcorders, DVD-spelers en digitale audio-apparatuur. Hieronder de verschillen en overeenkomsten met USB op een rijtje.

Verschillen en overeenkomsten met USB

 • FireWire is net als USB een seriële bus met twisted-pair bedrading om data te versturen
 • De maximale USB 1.0-snelheid is in theorie 12 megabits per seconde; terwijl de maximale overdrachtsnelheid van data over FireWire een stukje hoger ligt, namelijk maarliefst 400 megabits per seconde (volgens Apple is de bandbreedte van FireWire 30 keer hoger dan die van USB 1.1).
 • USB en FireWire ondersteunen allebei het concept van isochrone data-overdracht (wordt vooral gebruikt voor het streamen van audio en video)
 • Net als bij USB kun je ook een FireWire-stekker op elk gewenst moment uit je computer of je apparaat trekken.
FireWire-poorten
Er zijn twee soorten FireWire-poorten: 6-pins en 4-pins. De 6 pins-poorten vind je meestal op computers. Het bijbehorende snoer bestaat uit twee paren van draden voor signalen (data-overdracht) en één paar om het aangesloten externe apparaat van stroom te voorzien. Veel FireWire-apparaten halen de stroom die ze nodig hebben vaak direct van de interface (bijvoorbeeld een FireWire-kaart). De 4 pins-poorten bevinden zich gebruikelijk op apparaten zoals videocamera’s, videospelers, etc. Het snoer bij deze poort bevat vier signaaldraden maar géén aparte draden voor stroomtoevoer. Als je dus bijvoorbeeld een camera op je Mac aansluit, heb je een zogenaamd 6-naar-4-pins-snoer nodig om de dataoverdracht goed te laten verlopen (de verschillende interface moeten elkaar kunnen ‘verstaan’, ongeacht het verschil in poortsoort).

FireWire 800
Tot nu toe hebben we het alleen over IEEE 1394 – FireWire 400 – gehad. In opvolging van de IEEE 1394-standaard komt Apple met de (zeer verrassende) IEEE 1394b-standaard; genaamd FireWire 800. De overdrachtsnelheid van FireWire 800 is dan ook 800 megabits per seconde. Apple meldt dat FireWire 800 hiermee twee keer zoveel effectieve bandbreedte biedt dan USB 2.0 (de opvolger van USB 1.1). Ook qua snoerlengte-mogelijkheden biedt de tweede versie van FireWire voordelen boven USB 2.0. Met FireWire 800 kun je namelijk snoeren van maximaal 100 meter gebruiken (tegenover 4,5 meter FireWire 400-kabel en ongeveer 5 meter USB 2.0-kabel). Dit is mogelijk omdat er in FireWire 800-snoeren glasvezel wordt gebruikt, de extra lengte die door gebruik van dit materiaal gebruikt kan worden, is bijvoorbeeld erg handig voor opnamestudio’s e.d. Verder bestaan voor het gebruik van FireWire 800 9-pins poorten, en uiteraard ook 9-naar-6- en 9-naar-4-pins-snoeren!

Bronnen:
Howstuffworks – FireWire
Apple – FireWire
Apple – Technische informatie over FireWire 800 (pdf-bestand)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Peter O

  Dat van die stekkers met Firewire ben ik niet geheel eens! Mijn schrijver wordt echt niet meer geaccepteerd als ik hem er weer insteek! Maar… dat is nu geen schrijver meer want daar zit nu de DVD-RAM in. Doorgelust naar een schrijver!:p

 • Profielfoto
  wout

  Klein foutje in het verhaal… FireWire is al een hele tijd voor USB ontwikkeld door Apple, maar heeft heel lang op de plank gelegen omdat te weinig andere bedrijven geïnteresseerd waren om het in hun randapperatuur te verwerken.
  Allesinds, dat is wat ik altijd heb meegekregen.

 • Profielfoto
  DeX

  aangepast:)

 • Profielfoto
  wout
 • Profielfoto
  Rutger de Jong

  Ik mis in het artikel alleen een beetje het fundamentele verschil tussen Firewire en USB. Namelijk dat USB een host adapter nodig heeft, terwijl Firewire als een peer to peer systeem werkt.

 • Profielfoto
  Mmmarco

  AppleWatcher,
  Goed idee, een ‘Hoe werkt serie ‘! Ik denk dat veel mensen graag meer zouden willen weten over hun mac. Maar het is voor velen toch een ‘drempel’ om technische pagina’s door te spitten. Door te focussen op 1 onderwerp en het als artikel te plaatsen maak je het laagdrempelig. Heel leuk!

 • Profielfoto
  diederik

  ik vraag me eigenlijk af op welk van deze twee paarden je geld moet zetten. Of zijn het weer apples en peren?

 • Profielfoto
  HSL

  wat het punt is is dat USB2 in therorie sneller is dan firewire 400!
  alleen ze hebben nog niet de juiste bridge tussen USB2 en een apparaat gevonden die net zo optimaal werkt als de Oxford 911 & 921(ofzoiets) bridge die veel firewire apparatuur gebruiken!

 • Profielfoto
  Zorcky

  Eén ding is zeker dat fire wire geen processor nodig heeft om alles te controleren terwijl usb wel. het voordeel van fire wire is dan dat het overal kan worden ingebouwd zoals in DVD recorders voor op TV of zelfs TV zelf. Dus fire wire heeft zeker voordelen boven usb ;)