Goede vooruitzichten voor de G5 (?)

Door: DeX - 6 reacties

Misschien dat Steve Jobs het al wist (met zijn voorspelling ‘over een jaar zitten we op 3 GHz met de G5’), maar IBM is van plan het PowerPC-productieproces meteen naar 0.06 micron te duwen (vanaf 0.13 micron)!

Waarschijnlijk zal IBM geen 0.09 micron-processors produceren, om tijd en geld te sparen. Los van de vraag of dit nieuws waar is, zou het heel goed nieuws zijn voor Apple, ze zou dan namelijk de mogelijkheid hebben om binnen relatief korte tijd álle Macs (ook laptops en iMacs) van een G5-processor te voorzien (niet dat Apple dat in korte tijd zal doen, maar het geeft het bedrijf wel wat meer ‘ruimte’).

MacOSXRumors.com

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  madmax

  van hardmac.com:

  [Update]

  We just received some supplementary info originating from different sources. Even if the 65nm process development is progressing well at IBM, there will be no 65nm G5 before a long time, probably 2005.
  IBM has indeed started production of 90nm PPC970. They will use the LoK dielectric technology to solve some electrostatic problems, similar to those that Intel is facing with the Prescott.
  Mass production should start end of this year with still the same goal : ready in March to deliver the new processor.
  The same source confirms that there are indeed some PPC980 prototype since last May, but there are still numerous problems to solve. It should arrive roughly one year after introduction of the PPC970, so around April. What is actually interesting to mention is that, if Intel continuing with the oil immersion technology for 65nm process, IBM is considering that this technique has no future, and is trying different possibilities.

  Even if both sources gave somehow conflicting information, it actually might be part of a plan. Indeed IBM can produce other processors than the G5 with the 65nm process. The G5 is a quite complex processor, so it must be produce using a fully validated and controlled process.

 • Profielfoto
  Peter O

  Straks moeten ze speciaal een kleine “patch” programmeren omdat hij veel te snel “scrollt”. Als je veel door files moet scrollen vind ik dat nu al niet plezierig meer met zo’n snelle jongen! Bovendien werkt een scrollmouse niet in Appleworks! En dat vind ik helemaal niet zo slim van Apple!

 • Profielfoto
  wout

  Waar staat die micron eigenlijk voor? Heeft het iets te maken met de afmetingen?

 • Profielfoto
  madmax

  een nanometer is een miljardste meter (sorry markj, dank voor de heldere uitleg)… in elk geval klein. Heeeel klein. Klein is goed. Minder afstand dus minder hitteontwikkeling en sneller.

 • Profielfoto
  153957

  hoe kleiner hoe beter… .. eeeh… met processors dan

 • Profielfoto
  markj

  Een micrometer, ook wel micron genoemd, is een duizendste millimeter dus een miljoenste meter (tien tot de min zesde meter).
  Een nanometer is een miljardste meter (tien tot de min negende meter), dus nog duizend keer kleiner.
  0.065 micron is dus 65 nanometer!