Digitale discriminatie: “U gebruikt geen IE en kunt deze site dus niet bekijken”

Door: DeX - 26 reacties

Jeroen Pietersma schrijft in zijn column voor WebWereld een brief aan alle webmasters van Nederland. Het moet maar eens afgelopen zijn met de digitale discriminatie. Zo niet, dan is er de Commissies Gelijke Browserbehandeling die eventueel een blokkade van een foute website kan opwerpen.

Een leuk en onderbouwd artikel, mét oplossing voor bovenstaand probleem. En ergens heeft-ie nog gelijk ook.

Lees het het hele artikel hier.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  boelie

  Waarom webmasters zo’n opmerking op hun site zetten is omdat ze lui zijn.
  “Iedereen gebruikt toch internet explorer? Ik bedoel, netscape is zo ongeveer dood verklaard.”

  Toch niet iedereen, want er zijn genoeg mensen die toch voor ‘iets’ anders kiezen en da’s nog niet eens platform gebonden;)

 • Profielfoto
  June

  Commissies Gelijke Browserbehandeling, vind ik echt een goed idee. Maar die sukkels die alleen maar voor IE websites maken kunnen gewoon niks aan doen omdat IE gewoon Alles toe laat kwa HTML enz… andere browsers zijn veel strenger en standart volgens W3C. En dan is het te moeilijk voor hun he. Ik zit 13 in de webdevelopment dus weet wel hoe dat gaat.;)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Vaak is ’t alleen een browser check, zonder dat ze weten dat de site ook gewoon in Safari of een andere browser werkt!

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @June ik neem aan dat je al 13 jaar in dewebdecelopment zit. ;)

  Ach die browser check, ik kan me er geen zorgen over maken. Ik vind het erger dat sommige sites het echt niet doen. ???

 • Profielfoto
  osx

  Als een site niet goed werkt op je Mac , stuur je gewoon een mailtje naar de webmaster van de betreffende site met je grieven. Op een nette manier (Beledigen werkt niet)
  En vertel ze meteen dat er nog andere en
  betere operating systemen op deze wereld bestaan,
  en niet alleen windows, en dat ze zo potentieele
  klanten verliezen! Als iedereen dit doet,
  dan komen we er wel.

 • Profielfoto
  JeePee

  Wat denk je van Spaarbeleg en PGGM, heb ik in het verleden al een keer gemaild, maar je krijgt zo’n standaard bericht met informatie over de percentages browsers die bij ze langs zijn gekomen en dat ze daarom alleen standaard IE ondersteunen. Het maakt niet uit, wanneer je begint over standaarden… Stelletje #^#&^$# :angry:

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Als het de Jeroen Pietersma is die ook een column heeft in de Publish, dan hecht ik niet zoveel waarde aan wat hij schrijft.

 • Profielfoto
  Ure

  als iedereen het gewoon volgens de specs deed was het probleem zo opgelost, de specs zijn nogtans toegankelijk voor iedereen via http://www.w3c.org

  het laatste jaar zie ik enkelingen (vooral uit de opensource gemeenschap) die hun code coplient maken (zie maar naar mijn eigen website: http://www.van.dooren.be))

  onze liefelingssite http://www.macosx.nl zou messchien ook een mooi voorbeeld kunnen stellen door zich 100% complient te maken (juiste doctype, en het kleine aantal foutjes wegwerken, in feite allemaal zo gepiept)

  ik was ook al enkele jaren terug van plan een black-list site te maken van sites die het niet deden op een bepaalde browser/platform, een soort ombuds site voor websites, messchien dat er iemand dat idee wel wil uitwerken, ik heb er spijtig genoeg geen tijd voor…

 • Profielfoto
  Mmmarco

  Is er niet een soort van ‘W3C controle tool’ waar je je site ‘doorheen’ kunt halen om te zien of er evt slechte code in zit? Of dat aangeeft wat fout kan gaan? Lijkt me handig…

 • Profielfoto
  Ure

  je hebt zo een tool http://validator.w3.org
  als je valid bent mag je een referer link zetten die tevens dient als validator voor de personen die je site bezoeken, zoals op mijn site (http://www.van.dooren.be)

 • Profielfoto
  boelie

  Die W3C tool is wel koel en al, maar volgens mij gebruik je hem alleen om je ego te strelen:P
  De gemiddelde surfer couldn’t care less (imho)

 • Profielfoto
  Apollo

  Was toevallig de afgelopen weken een paar keer tegen zo’n melding aangelopen. Moet je eerst met Explorer die deeplink opzoeken en dan plakken in Safari … teminste … totdat ik dat aan het debug menu en verschillende user agents die je kunt faken.
  Safari is goud.
  Probeer maar eens: http://www.kunstwerk-malmberg.nl
  1x op Automaticaly chosen’ en 1x op Windows MSIE 6.0
  En alles werkt daarna prima hoor. Malle uitgevers:p :(

 • Profielfoto
  luke

  is niet eens discriminatie. gewoon pure luiheid en complete ignorantie. te lui om hun sites te testen in andere browsers/platformen omdat IE het grootste deel van de koek heeft. EN DAN NOG !! ik test mijn sites in de verschillende versies van IE op zowel windows95, -98, -2000, – XP en dan nog zie ik grote verschillen.

  ik ken zelfs een “gerespecteerd” internetbedrijf in belgie dat truukjes toepast om mac gebruikers buiten te houden, gewoon omdat hun sites op mac niet goed werken omdat ze verkeerd ontwikkelen. ik ga geen namen noemen maar eat your hearts out JC en BC.

  hehe, dat lucht op :p ;)

 • Profielfoto
  Timber291

  als ik ergens idd een hekel aan heb….. IE websites. Misschien ook nog wel een heel ultiem voorbeeld van een echte site die het werkelijk nergens normaal doet op mijn mac. … http://www.stress.utwente.nl/
  de website van mijn studievereniging. Moet VPC gaan draaien om die page normaal te viewen… lekker!
  Ik moet daar toch echt met die lui gaan praten die daar de IT doen.

  Misschien een idee een website te bouwen met een propaganda-mail lijst voor nog ‘achtergestelde’ webmasters. Het probleem is gewoon de ‘bril’ die je draagt, er zijn nog teveel mensen die ik spreek (waaronder uiteraard webmasters) die denken dat de Mac achterhaald is en zo incompatibel als de pest met windows…. Zucht. Apple mag van mij het Marketing budget voor promotie en dat soort dingen best wel wat opkrikken. Ik heb namelijk zo sterk het idee dat er op dat vlak niets gebeurd (Zou best wel marketing manager bij Apple willen worden, er is nog veel werk te doen op dat vlak) Net een website gevonden waar ik wel vrolijk van wordt! http://www.computer-advies.nl/index.php?option=news&task=viewarticle&sid=5

  Iemand eigenlijk idee of al zoiets bestaat waar je ‘achterlijke of discriminerende IE sites kan aanmelden’. Lijkt me geweldig!

 • Profielfoto
  dodo

  Sorry, het is mogelijk dat uw browser de Rabobanksite niet correct weergeeft

  U gebruikt momenteel: Netscape 5.0 (Macintosh MacOSX)

  De Rabobanksite kan het best bekeken worden op een PC met Internet Explorer 5.0 of nieuwere versies van deze browser.

  NETSCAPE, GVD!!! Safari!

  Ik vindt dit best erg aangezien rabobank zelf zegt multi-platform te zijn. De site werkt dan ook perfect in safari.

  Iig… ik heb een link naar meteen de inlogpagina met m’n “random reader” in de bookmarks bar staan

 • Profielfoto
  Criens

  Collega’s, ik sta met rode oortjes want als Internet coordinator is ook de site die ik door een gerenomeerd bedrijf heb laten bouwen niet toegankelijk voor browsers anders dan Internet Explorer. Terwijl ikzelf thuis met Safari surf. Ik baalde dan ook als een stekker toen die klaar was en ik ontdekte dat de site niet netjes met CSS positionering werkte maar met tabellen en het Java-menu alleen met I.E. 5.5 of hoger werkte.
  Ik vraag toch om excuses en een milder oordeel van jullie want de kosten en extra uren waren zo kostbaar dat er voor ons niets verder overbleef dan toch live te gaan.
  Nu ben ik zelf bezig met een tweede verbeterde opschonings versie. Met CSS en een menu die wel werkt.
  Bedrijven zijn soms overgeleverd aan bureau’s die inderdaad lui en alleen Microsoft-minded zijn of het gewoon niet weten.

  Ik ben het dus in het geheel met jullie en de journalist eens – maar de realiteit is vaak een beetje genuanceerder.

  Ik beloof in ieder geval mijn werk/leven als coordinator te beteren…
  mvg,
  Eric

 • Profielfoto
  boelie

  Ik ga het Anti Exploder Front oprichten, wie is er voor? :p :p :p

 • Profielfoto
  remier

  @Criens,

  Misschien was het toch beter geweest om als eis op te nemen dat de website niet alleen in IE moet werken maar ook in andere browsers.

  Tegenwoordig kan je nergens meer standaard vanuit gaan…

 • Profielfoto
  Fried

  Ik wilde laatst de site http://www.tref.nl/ bezoeken, probeer maar eens met safari, dan zie je ook zo’n leuke mededeling. (trouwens, de site is een initiatief van de Rabobank, onze mac-vriend…)

  Ik heb gelijk een mailtje geschreven:

  L.S.

  Het verbaast me enorm dat ik met de apple macintosh browser Safari geweerd word van jullie website. Ik snap dat een website soms geoptimaliseerd is voor bepaalde browsers, alhoewel dat al tegen de regels en de bedoeling van het internet is, maar ik vind het heel raar, en eerlijk gezegd ook een zwaktebod van de makers van deze site, dat je gewoon voor een gesloten deur(portaal) staat als je niet van plan bent een microsoft browser te gebruiken. Blijkbaar is de kennis en de wil niet aanwezig om een site te bouwen die voldoet aan de regels en richtlijnen van het WWW-consortium in geneve.

  Dat bij de systeemeisen het systeem 8.0 voor de mac genoemd wordt is ook al zo triest: Apple is al aan system 10 (X) toe, dus u loopt wat achter. (enkele jaren)

  Jammer voor een site die bedoeld is om mensen bij elkaar te brengen.
  Een gemiste kans.

  Ik kreeg tot mijn verbazing en vreugde de volgende post retour:

  Excuses dat u onze site niet kunt bekijken. Ik ben het volledig met uw commentaar eens.

  De site van Tref.nl zal binnenkort worden vervangen door een versie die wel andere browsers toe laat. Deze nieuwe versie zal naar verwachting vanaf eind oktober te bekijken zijn, ook voor gebruikers zoals u die geen Internet Explorer gebruiken. Tot die tijd vrees ik dat het huidige strenge (en inderdaad zeer botte) foutpagina zal blijven bestaan. Nogmaals mijn excuses daarvoor.

  Met vriendelijke groet,

  Rik van ’t Hof
  Product Manager Tref.nl

  PS Indien gewenst kan ik u op de hoogte brengen zodra de nieuwe site in de lucht is. Laat even weten of u dit op prijs stelt.

  Kijk, er zijn ook mensen die van goede wil zijn!

 • Profielfoto
  Marc

  In Belgenland kan je oa bij KBC nog steeds geen online banking doen met OSX. ” Het is nog allemaal in onderzoek mijnheer” krijg je te horen als je een mailtje stuurt.Want volgens hen blijkt er geen enkele veilige browser te zijn dan Netscape onder OS9. Dus geen OS9 op je machine geen homebanking….

 • Profielfoto
  Turbanus

  Hallo Boelie. Ik kan je gevoelens wel delen, maar als je dat “kwaad” met “kwaad” gaat bestrijden, gaat het mischien averechts werken. Een bombardement van l;achten bij die commissie die iets met Browsers op het net heeft, lijkt me zinvoller. Als je daar iets voor opzet, doe ik uiteraard mee!

 • Profielfoto
  Elger

  jaja, sommige mensen zijn zo amateuristisch dat ze alleen een site maken voor de eigen browser. Dan krijg je dit soort dingen. Zullen amateurs en wannabe webdesigners echt een boodschap hebben aan dat wij de site niet kunnen bezoeken? Echt niet.:o

  Maargoed, schrijf maar een standaard e-mail waar alleen maar het url en de bedrijfsnaam ingevuld hoeven te worden… dan help ik ook wel mee met mailen. :o

 • Profielfoto
  2manydjs

  Ik ben het erg eens met Jeroen Pietersma over “sitemaps”.
  Een goede site zou die inderdaad nooit nodig hebben.

  @amsterdam Waarom hecht je geen waarde aan wat hij zegt? Beetje motivatie bij zo’n opmerking hoor!

 • Profielfoto
  ikbenynze

  De malmberg-site die jij noemt *lijkt* goed te werken, maar er mist een hele handige en belangrijke navigatie-tool: Bovenin de pagina hoort een pull-down-menu te verschijnen waarmee leerjaar, vak en hoofdstuk te selecteren zijn. (wordt ook gezegd in de tekst: “Geef eerst bovenin je niveau aan, daarna de kunstsoort of het thema.
  Klik op ‘start’ en je komt bij de juiste kunstsoort of het juiste thema terecht. Via het menu aan de linkerkant zie je welk materiaal er is.
  Wil je naar een andere kunstsoort of een ander thema? Kies bovenin direct de gewenste kunstsoort, of het gewenste thema. Vergeet niet weer op ‘start’ te klikken.
  Je kunt ook in de inhoud van de hele site zoeken. Klik daarvoor op de knop ‘zoek’. ”

  Die werken niet :0 Pindakaas dus.

 • Profielfoto
  lsmisch

  Deze al eens geprobeerd?
  http://www.providertest.be/
  Ik krijg bij de surfsnelheidstest altijd een welgemeend sorry,en als je een mail stuurd met de vraag waarom krijg je niet eens antwoord.
  zoals ze zegeen :”dit is Belgisch”

 • Profielfoto
  janvanes

  Ik onderschrijf de roep om een betere hantering van www-standaarden; maar volgens mij is een deel van het probleem ook wel, dat de browser-bouwers hier zelf steken laten vallen. Soms een kwestie van interpretatie, soms ook slordigheid?

  Is het niet zo dat een site die volledig conform http://www.w3c.org gebouwd is, toch nog problemen kan geven?