Digital Rebel to the Digital Hub

Door: Joost - 13 reacties

20 augustus 2003 heeft Canon een persbericht de deur uitgedaan dat de (digitale) fotowereld op zijn kop heeft gezet: de Canon EOS 300D aka Digital Rebel (US) aka Kiss Digital (Japan).

De Canon EOS 300D is de eerste Digitale spiegelreflex (dslr) camera gericht op de consument en gaat waarschijnlijk rond de 1100,- euro kosten inclusief (verwisselbare) 18-55mm lens. De eerste dslr die de directe concurrentie aangaat met de zogenaamde pro-sumer camera’s die voorzien zijn vaste lenzen maar dat is nog niet alles…


De EOS 300D is qua techniek gebaseerd op de nu reeds veel geroemde EOS D10 (en voorgangers D60 en D30) dus een 6,3 magepixel cmos sensor die vrijwel ‘ruis’ vrij is tot hoge iso waarden en met dezelfde snelle digic processor, verantwoordelijk voor snelle en accurate beeldverwerking. Bespaard is met name op de behuizing (hoogwaardig plastic in plaats van titanium) om de prijs zover omlaag te halen dat deze camera bereikbaar is geworden voor de consument.

Ik ga het brood niet uit de mond van anderen stoten dus hieronder een aantal links naar ‘reviews’ van anderen:

Digital Photography Review – met name specificaties en ook een review van de grote broer (D10)

OutBackPhoto – een eerste indruk van ‘the real thing’

PhilMug Forum – eendagstest met links naar plaatjes van een pro

De camera is reeds besteld en gezien mijn ervaring met de Powershot G3 en een dagje D10 verwacht ik er heel veel van. Zodra de ‘Rebel’ binnen is zal ik een follow-up plaatsen met een eerste indruk (inclusief koppeling met Mac OS X) en daarna een uitgebreid testverslag met foto’s (als jullie dat willen natuurlijk).

5-9-2003 UPDATE! – Volledige tests zijn nu te lezen bij:

dpreview.com

dcresource.com

imaging-resource.com

steves-digicams.com

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  vonnie

  een camera van 1100 euro die gericht is op de consument? Dan wil ik niet eens weten hoeveel een camera voor de professional kost..

 • Profielfoto
  Martens

  EINDELIJK!! ;] Dit is echt zulk geweldig nieuws dat het mijn dag maakt gewoon! ;]

 • Profielfoto
  Flyer

  Een kleine correctie, teminste voor zover ik weet.
  De Canon 300D zal zonder lens zo iets boven de €1100 komen te liggen. Met de genoemde lens zal daar zo’n € 100 bijkomen.
  Inderdaad Vonnie, dit is een camera welke echt op de consument gericht is. Voor zijn doen is deze camera goedkoop. Een camera welke door zowel amateurs als prof wordt gebruikt is bijvoorbeeld de Nikon D100.
  Deze zit zo rond € 1900.
  Echte prof camera’s :
  Canon 1D : € 4500
  Canon 1Ds : € 8400
  Nikon D1X : € 5400
  Nikon D2H : € 4300 ( net nieuw )
  Let wel, alleen de body.

  Rick

 • Profielfoto
  Joost

  Flyer,

  Je hebt gelijk, bij een online fotozaak wordt de ‘rebel aangeboden voor 1135,- euro voor de body en 1235,- voor de body + lens.

  Blijft toch, relatief, goedkoop voor een dslr met D10 techniek!

 • Profielfoto
  i-mac

  Nu kan ik mijn EF lenzen opnieuw gebruiken! Prachtig:-)

 • Profielfoto
  i3enhur

  …koop je nooit op het juiste moment… ???

  Ben erg benieuwd naar de resultaten van dit apparaat….maar dat zal wel helemaal goedkomen..Canon kennende..:p

 • Profielfoto
  chm

  Ik ben een doorgedreven amateur, en hierop zat ik al lang te wachten. Hopelijk zullen de andere merken snel volgen, wat alleen maar de prijzen tengoede zal komen.

  Hiervoor had je eigenlijk niet zoveel keus als amateur, en als je wat meer wou doen was verplicht van bij de klasieke reflexcameras te blijven, maar dit is een doorbraak!

 • Profielfoto
  Flyer

  De eerste reviews zijn al te vinden op internet, voor diegene die dit toetstel eventueel wil aanschaffen:D
  Nikon komt zeer waarschijnlijk binnenkort met een tegenhanger : Nikon D70

 • Profielfoto
  Torz

  En die tegenhanger zal waarschijnlijk ook zo’n prijs worden.DE slag om de massa is begonnen,de prijzen gaan dalen,ook van compactmodellen.Dit is echt een doorbraak.
  Nu maar even wachten op echte tests.:D
  En flyer aan je lijstje moet je nog toevoegen de
  Kodak D14-14miljoen pixels- slordige 5000 euri.

 • Profielfoto
  Flyer

  Helemaal mee eens Torz, de Kodak.
  Maar ik heb deze er met opzet niet bij gezet:D
  En wel om de volgende reden :
  Er zijn heel weinig profs die willen werken met Kodak, met name deze. De service van Kodak laat namelijk zwaar te wensen over. Verder heeft het toestel nogal last van wat kinderziektes en schijnen de accus’s voor nogal wat problemen te zorgen.
  De door mij genoemde toestellen zijn toch goed verkrijgbaar bij de betere fotozaken. Probeer dat maar eens met een Kodak. Ik heb dit toestel maar een maal in den levende lijve mogen zien. De meeste zaken wagen zich er niet aan om eerder genoemde redenen.

  Rick

 • Profielfoto
  lieven

  yep yep, altijd fan geweest van Canon!
  M’n kleine PowerShot A10-tje neem ik overal mee, en geeft de beste beeldkwaliteit die ik al gezien heb van camera’s rond de 300 euro (1,5 jaar geleden gekocht).
  Op analoog vlak hebben we nog een analoge EOS 100 en een 20 jaar oud model dat het nog steeds uitstekend doet… fantastische speeltjes:D

 • Profielfoto
  passenger

  Wellicht ten overvloede, de officiele adviesverkoopprijs van de kit (met lens) wordt 1279 euro. Mijn persoonliijke mening: dit wordt een knaller! De EOS 300 was al een heel poulaire camera, dit is een topper. Als je hem wil hebben, wees er dan heel snel bij.

 • Profielfoto
  stijnbokhove

  Overigens is deze camera helaas pas vanaf eind september leverbaar:-( Maar dan zal ik hem wel direct in huis nemen! :p