Bluetooth muizen: Apple versus Logitech

Door: HSL - 21 reacties

Logitech, de grootste muis- en toetsenbordfabrikant ter wereld, heeft zijn topmuis de MX500 (en infraroodversie MX700) nu in een Bluetooth-variant de MX900. Nu zal je je afvragen wat het voordeel is van deze muis ten opzichte van die van Apple.

Van het gebruik van de Logitech kan ik nog niets zeggen, maar het ziet er veel belovend uit. Hij heeft maar liefst 7 knoppen en een scrollwiel die ook nog een knop is. Dus maar liefst 8 knoppen. Misschien gebruik je ze niet dagelijks, ik in ieder geval niet (als trotse MX500-bezitter) maar het is in sommige situaties erg handig. Denk dan bijvoorbeeld aan gamen en aan Panther (Mac OS X 10.3) met expose die ook alle acht de knoppen herkent en ondersteunt.

Lees verder voor nog meer voordelen.

Nog een groot voordeel van de Logitech muis is dat hij een soort van dock heeft waar je hem in kan zetten zodat de batterijen opgeladen kunnen worden, en je niet vaak van batterijen zal hoeven verwisselen. Die dock is tevens een Bluetooth-hub en dát is wat ik heel erg interessant vind. Bijvoorbeeld: ik heb een Sony Ericsson T610 (GSM) en ik gebruik die via Bluetooth met het adresboek op mijn Mac. Ook gebruik ik de Bluetooth muis van Apple. Dat kan dus niet. Bluetooth kan maar een apparaat tegelijk aansturen en dat is jammer. Maar Logitech heeft dus een draadloze Bluetooth-hub voor gemaakt zodat je wel en je muis en je telefoon en je headset en je Palm en je toetsenbord tegelijk kan gebruiken.

De prijs van de Logitech muis is echter wat hoger dan die van Apple. Hij kost namelijk 113 euro en voor 87 euro extra heb je er een toetsenbord bij. Dat is niet niks. Wegen de voordelen op tegen dit nadeel? Ik vind van wel. Dan is hij maar twee keer zo duur, maar dan kan ik wel en mijn telefoon en mijn muis tegelijk gebruiken op een computer met één Bluetooth-aansluiting.

Bronnen: MacNed & Logitech

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  bedrocks

  Ik zal dat ding wel willen hebben… maar eerst weten of het wel goed werkt met de mac, en mijn p800

 • Profielfoto
  Elger

  Meer dan 2 knoppen (ex scrollwiel) vind ik een hel. Op mn windows PC vroeger had ik zon ding met 5 knoppen hangen, zo extreem gevoelig. Elke keer als ik die muis wilde vastpakken of wat grover wilde verplaatsen ging er wel een knop, aan de zijkant links of rechts, naar beneden met als gevolg dat er allemaal acties ondernomen werden die ik niet wilde. Hoe kan je nu je frustraties in spelletjes op je muis botvieren als er meteen wat gebeurd? Hup, daar gaat je ammo:)

  Zo’n hub is inderdaad wel een erg mooi idee, maar die zijn vast wel los te koop.

  Al met al is het misschien een kwestie van gewenning, en raak ik ook ooit nog eens aan een muis met meer dan 2 knoppen. Mn ervaring tot nu toe schuwt zo iets, ieder zijn ding.

 • Profielfoto
  HSL

  nee elger zo’n hub is (nog) niet los te koop!

  en je weet het he games vereisen total control! en voor total control heb je total concentration nodig! en je moet een zijn met je muis ;),.. dan is het geen probleem,.. ik heb namelijk reloaden en om een hoekje mikken e.d. allemaal op mijn muis geprogammeerd!:D en geen enkel probleem!

 • Profielfoto
  2manydjs

  Als je een BT muis en toetsenbord op je mac hebt kan je niet andere BT apparaten gebruiken?!?!
  Lekker is dat dan hoef ik niet een BT muis en toetsenbord..

  Kan je wel meerdere BT dongles aansluiten om dit probleem op te lossen?

 • Profielfoto
  scriptman

  ja ik vroeg me precies hetzelfde af, ik nam altijd aan dat je wel meerdere apparaten kon aansturen?

 • Profielfoto
  JD

  Ik heb gisteren de Apple Expo 2003 Keynote bekeken (http://www.apple.com/quicktime/qtv/expo03) en Steve had het over ‘Adaptive frequency hopping’ zodat het toetsenbord en de muis en eventuele andere Bluetooth apparaten niet elkaars signaal storen.
  Trouwens ook leuk om toch een stukje van de Keynote te zien.

 • Profielfoto
  HSL

  ze storen elkaars frequebcy niet in een ruimte,.. maar ze kunnen jammergenoeg niet samen op een computer!!

 • Profielfoto
  base80

  Je kan makkelijk meerdere Bluetooth apparaten naast elkaar gebruiken. Bijvoorbeeld een toetsenbord én een muis. Anders zouden ze die toch niet verkopen. Daarnaast kan je van nog een aantal services van andere Bluetooth toestellen gebruik maken, zoals een T610 en/of P800. Kijk maar naar de Bluetooth Serial Utility.

 • Profielfoto
  fotogravizer

  Ik maak zonder problemen tegelijk gebruik van m’n Bluetooth powerbook, Bluetooth Microsoft muis en T610.

 • Profielfoto
  HSL

  ja maar die bluetooth Microsoft muis heeft toch een eigen ontvanger?

  en @base80:
  torz heeft het geprobeerd en krijgt zijn T68i niet aan de praat met zijn computer en met zijn bluetooth headset.. je kan je telefoon maar met 1 apparaat pairen,.. en je computer ook! ik kan niet pairen met mijn telefoon en met een andere computer!

 • Profielfoto
  Goes

  je hoeft alleen maar nar die andere muis te kijken om te zien dat hij niet van Apple komt… Ze beginnen meteen weer te discrimineren, want waar moet ik mijn linkerhand op die muis parkeren???

 • Profielfoto
  iAgree

  Kan ik wel het Apple BT toetsen bord Combineren met de logitec muis of is het alles van Apple of alles van Logitec?met alles bedoel ik dan muis en keyboard.
  En dan nog de vraag of de logitec ook 128bit encryption heeft zodat je buren niet jouw teksten kunnen opvangen?

 • Profielfoto
  fotogravizer

  De ontvanger die je bij de muis krijgt heb ik al lang verkocht, ik gebruik dus de ingebouwde ontvanger van m’n Powerbook.

 • Profielfoto
  HSL

  mhmm,..
  dan ga ik me er even goed in verdiepen,.. want dan snap ik ook niet waarom logitech zo die hub loopt te promoten..

  en djdata,.. volgens mij kan je wel apple BT toetsenbord samengebruiken met logitech muis, en ik denk dat apple ook een soort mini BT hub in het toetsenbord gebouwd heeft! maar ik zou eerst ff naar het apple toetsenbord kijken,.. want ik vind het een achteruitgang in vergelijking met het pro toetsenbord,.. ik vind het echt een ***toetsenbord! maar ja dat zal wel persoonlijk zijn!

 • Profielfoto
  iAgree

  Ok ik houd het in de gaten, wellicht word het dan toch helemaal logitec.Bedankt weer.

  Ik heb trouwens nog niet gezien dat de MX 900 van logitec ook OSX ondersteunt, of andersom .Weet iemand al zeker of dat zo is of niet?

 • Profielfoto
  HSL

  ik denk dat ze gewoon door de drivers ondersteund worden want die zijn namelijk voor ALLE logitech muizen,..:D

 • Profielfoto
  iAgree

  MMM je denkt, maar is dat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid of ??? En bedoel je daar mee dat de drivers voor alle logitec muizen dan in OSX zitten of hoe moet ik dat zien ?

 • Profielfoto
  MacBigfoot

  in de vergelijkingstabel (http://www.logitech.com/products/comparison.cfm?contentid=6831&crid=486&countryid=12&languageid=13) (toetsenbord) en (http://www.logitech.com/products/comparison.cfm?contentid=7110&crid=3&countryid=12&languageid=13) (muis) staat expliciet macosx vermeld, maar er staat GEEN vinkje bij, dus hij wordt NIET ondersteund onder macosx.

  Helaas …
  Als ik de installatiedocumentatie bekijk moet er onder windows extra software worden geïnstalleerd, terwijl dat voor bluetooth niet nodig hoeft te zijn.
  Ik maak daar uit op dat de hub extra software nodig heeft, een muis alleen zal dus wel werken, maar de hub niet.

 • Profielfoto
  Eric-jan
 • Profielfoto
  theokraakman

  Volgens Apple (http://store.apple.com/Apple/WebObjects/nlstore?productLearnMore=T6295) kunnen er wel meerdere
  apps aan 1 BT-adaptor. Dus muis en mobieltje zou gewoon moeten werken, althans op een D-link DBT-120.
  De ene adaptor is blijkbaar niet vergelijkbaar met de andere!

 • Profielfoto
  TEZ

  Hi, nou ik kon het niet laten en heb dus vandaag een wireless muis gekocht (als 1 van de eerste volgens mac rotterdam…) maar ik vind hem lekker werken. De onderkand is qua profiel hetzelfde als de gewone muizen en glijd goed:-) Verder de installatie is een piece of cake, na het installeren vraag ie om de muis te selecteren en klaar is kees. Ook kan ik me telefoon fijn blijven syncen met de muis dus geen problemen met meerdere devices op 1 bluetooth-adapter;-) (ik gebruik er 1 van sitecom en alles werkt prima)… voor een paar shots van de muis: http://www.macosx.nl/forum/album_page.php?pic_id=326 (oja niet onbelangrijk… je kan nu zeker 7 meter van je scherm af muizen …. kun je in ieder geval dat rot-nummertje in i-tunes even zappen :p