Backup voor je gemoedstoestand

Door: Lucas Raggers - 14 reacties

Op 3 september bracht Apple een betaversie uit van het programma’tje Backup. Backup 1 was vooral ontworpen voor gebuik in combinatie met de .Mac service. Bestanden en hele mappen konden bewaard worden op je online webspace bij Apple. Of je kon je belangrijke spullen branden op een CD.

Met versie 2 beta is er een belangrijke funcie bij gekomen. Een functie waardoor dit soort berichten van MacOSX.nl-gebruiker Jinta tot het verleden behoren. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Download Backup 2 Public Beta

Met Backup 2 (public beta) kun je behalve backuppen op .Mac of CD ook backuppen op een harddisk. Dat kan de harddisk zijn van je Mac, maar ook je iPod, een externe harddisk of zelfs een harddisk ergens op je netwerk. Daarnaast kun je nu ook backuppen met externe CD/DVD branders. Iets waar iDVD wat van kan leren.
Backup is voornamelijk geschikt voor de gevallen dat er iets mis mocht gaan met je computer. Maar binnenkort moeten we ons systeem weer upgraden naar 10.3 en voordat we dan een Clean install kunnen uitvoeren, is het handig de belangrijkste dingen te backuppen.

Bestanden die voornamelijk in aanmerking komen voor een backup worden door Backup zelf al voorgesteld (zie screenshot). Al hoef je er geen gebruik van te maken natuurlijk. Ikzelf heb bijvoorbeeld mijn ‘Mail’-map uit de ‘Library’ toegevoegd en het ‘.plist’-bestandje van EyeTV waarin al mijn geprogrammeerde netten staan.

Tot slot kun je Backup dagelijks of wekelijks op een zelf te bepalen tijdstip laten backuppen. Dit werkt perfect. Backup opent zichzelf, maakt een backup en sluit weer af.

Conclusie: Backup is een ideaal programma voor je gemoedsrust. Het heeft echter ook een nadeel want je moet een .Mac account hebben (Ă  raison van 100 euro). Een vreemde actie van Apple, omdat een .Mac account natuurlijk niet nodig is voor een backup naar je iPod.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  sabine

  cooolllll, dus dan kun je ook zelf een map selecteren die je bijv wilt backuppen op je Omega, overschrijft ie ook de oude bestanden die je daarvoor hebt gebackupped door de nieuwe?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ja, hij zorgt dat alles helemaal up-to-date is op de harddisk waar je je backup wil hebben.

 • Profielfoto
  Jean Nicolas

  Backuppen zonder .Mac account? Ik vrees van niet… hij begint direct bij het openen te mekkeren om je .Mac account … ik krijg drie mogelijkheden voorgeschoteld; Quit, Join now en Open internet prefs….:(

 • Profielfoto
  HSL

  weetje wat ik raar vind,..

  het woord backup en beta in een zin,..
  als het dan fout gaat zeggen ze ja het was een beta..
  beetje jammer,.. public beta’s zijn leuk,.. maar niet voor iets dat zo belangrijk kan zijn!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  H22S, je hebt gelijk. Ik had mijn .Mac uitgeschakeld voor een test, maar Backup heeft de instelling in de plist onthouden. Na het weggooien daarvan kreeg ik dezelfde melding.

 • Profielfoto
  macjazz

  tja iemand moet het testen nietwaar?
  ;)

 • Profielfoto
  sabine

  mm dat valt dan weer tegen:-(

 • Profielfoto
  ckuijjer

  Backup werkt inderdaad niet zonder .Mac kan inderdaad niet, een beetje jammer aangezien je van een besturingssysteem naar mijn mening wel een vorm van backupprogramma mag verwachten (een splitsing tussen gratis naar eigen harde schijf, iPod of CD-R/DVD-R en de betaalde .Mac service waar het tenminste ver weg wordt opgeslagen).

  Iemand heeft geprobeerd (http://www.drijf.net/dototto/) zijn eigen .Mac (Backup mogelijkheid naar iDisk) te maken en is hier in gelukt. Een moeilijk en erg technisch verhaal maar met een verkleinde versie ervan kan je ervoor zorgen dat Backup denkt dat je een .Mac account hebt en kan je in elk geval backuppen naar bv. je iPod.

  Misschien dat het in deze Backup beta al niet meer werkt maar vroeger kon dit aangezien Backup niet goed kijkt of hij wel met de echte .Mac server praat, overigens wordt je data ook nog niet geencrypt opgeslagen.

 • Profielfoto
  Kees Wibra

  backuppen naar idisk via .mac account blijft drama. Idee was heel leuk, maar telkens geeft ie melding dat ie de backup moet recoveren of wissen. Ronduit waardeloos. Een backup moet vlot gaan (idisk duurde bij mij gemiddeld 3 uur) en altijd met foutmeldingen. Dat geeft geen vertrouwen….
  .Mac account geeft wel volop andere geneugten. email en Homepage gebruik ik het meest.

  :0

 • Profielfoto
  ckuijjer

  sorry met iDisk bedoelde ik niet een Apple iDisk maar een zelfgemaakte variant daarvan (een WebDAV folder als ik het goed heb) op bijvoorbeeld je server op de gang. Dan gaat het backuppen wel lekker snel:)

 • Profielfoto
  Peter O

  Ik zie het helemaal niet zitten om belangrijke dokumenten ergens via het web op een vreemde Mac te gaan back-uppen! Als je een storingcombinatie met het web en je Mac krijgt, kun je niet eens aan je eigen gegevens. Gewoon overtrekken op een ZIP of harde schijf!

 • Profielfoto
  ckuijjer

  beide doen het opslaan op een ZIP is ook niet al te handig wanneer je huis net afgebrand is, dan is het wel fijn als je data ook nog in een andere locatie is opgeslagen

 • Profielfoto
  hankie
 • Profielfoto
  Kees Wibra

  ik probeer nu maar eens backup naar externe disk (firewire)… Een HALF UUR moet backup denken over wathet gaat doen en is nog niet eens begonnen. Wat een troep! Sorry Apple dat kan beter….
  Ik ben maar weer ChronoSync gaan gebruiken. Betrouwbare backups in een wip… Synchroniseren met een laptop huppakee…. Dat is hoe het moet. ???