Apple introduceert Bluetooth muis en toetsenbord

Door: Lucas Raggers - 35 reacties

Steve Jobs heeft op de Apple Expo in Parijs tijdens zijn fameuze keynote een ‘Wireless Keyboard’ en een ‘Wireless Mouse’ geintroduceerd. De geruchten waren er al veel langer, maar nu zijn ze er dan ook. Beiden werken met Bluetooth, waardoor je in alle mogelijke houdingen je Mac kan bedienen.
Het toetsenbord is uiterlijk gelijk aan het nieuwe toetsenbord van de eMac. Er gaan vier AA alkaline batterijen in, die het volgens Steve Jobs 9 maanden volhouden. Het toetsenbord kost 79 euro en is over twee weken verkrijgbaar.
De muis werkt op twee AA alkaline batterijen die het 3 maanden volhouden. De muis lijkt uiterlijk erg op zijn voorganger en dat betekent dat hij niet twee knoppen heeft en ook geen scrollwheel. De muis kost 79 euro en is ook over twee weken verkrijgbaar.
Een groot voordeel is dat zowel muis als toetsenbord uitgezet kan worden, wat natuurlijk batterijen spaart.

Apple Wireless Mouse en Keyboard

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  SanderQ

  Gemiste kans om er niet meteen twee knoppen en een wieltje op te zetten. Waarom is Apple zo eigenwijs. Ligt hier een speciale filosofie aan ten grondslag?
  Wel een plus dat je de muis kan uitschakelen (spaart batt) en dat hij optisch is.

 • Profielfoto
  Delay

  vett! Beetje jammer dat ik geen blauwtand in mn powermaccie heb ???

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Daar kun je natuurlijk wel voor zorgen Delay!

 • Profielfoto
  Reinier

  De filosofie is dat een goed besturingssyteem niet meer dan 1 knop nodig heeft. Maar ik vind het achterhaald. Van mij morgen er ook extra knoppen op en een scrollwheelie !

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hmm Delay, je gaat naar mycom toe, je koopt een usb bluetooth dongle voor 20€ en je bent klaar.

  Het verbaasd mij dat ze per stuk 79€ zijn. Waarom niet een vaste prijs voor beide in een koop?

 • Profielfoto
  ParadoX

  een wieltje is niet echt mooi eerder een soort heel klein touchpadje:D waar je met je vinger over heen gaat! verder de 2de knop zou aan de zijkant gemogen hebben

 • Profielfoto
  Syndic

  Achterhaalde filosofie van ze… laat ze nu ’s met een échte muis komen :angry: ééntje met scrollwheel. Ik blijf lekker met m’n Logitech muizenschuiven

 • Profielfoto
  Delay

  Bleutooth kopen.. ja, maar als het er nou al op zat:) zou mooi geweest zijn.. (20&#8364 = trouwes een behoorlijk vaag bedrag)
  Ennieweej, ik vind dat er nix mis is met 1 knops-muizen! Wat is nou het probleem? ???
  Hartstikke mooi en 2 of 3 knoppen heb ik nooit nodig gehad…

 • Profielfoto
  CubeOwner

  Toch wel apart dat ze niet de styling van de G5 hebben.Ik zou best wel een RVS/Alu muis willen hebben.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @delay sorry 20 euro (die getallen reeks staat voor het euro teken)

 • Profielfoto
  Syndic

  Ik heb ook niet meer dan 1 knop nodig… ik moet alleen een scrollwheel hebben. Laat ze idd. ’s komen met een mooie 1 knopsmuis met een scrollpad o.i.d.

 • Profielfoto
  bassbug

  Jammer! Jammer! Jammer!
  Waarom niet een echt nieuw design zowel toetsenbord en muis?
  Apple maakt naar mijn mening veel te sponzige toetsenborden, toetsen staan te dicht bij elkaar

  Muis kan ook een extra knop gebruiken en een scrollfunctie (of dat nou een wiel is laat ik in het midden) zou ook mooi zijn geweest….

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Brrr… koud, en smeerig…!
  Krijg je daar handschoentjes bij dan???

 • Profielfoto
  CubeOwner

  Met een coating zal het wel meevallen met de koude handjes;)

 • Profielfoto
  Missundaztood

  Apple Muis is nou eenmaal standaard met 1 knop, en laten we dat zo houden. Dan koop je zelf maar iets anders :angry:

 • Profielfoto
  rob37

  Op de Apple Store – NL krijg je de muis in je boodschappenwagentje als je het keyboard bestelt en v.v. Dus ik wacht nog maar even voor ik iets bestel anders krijg ik die muis dadelijk nog.

 • Profielfoto
  Peter O

  Ben het met Syndic eens! Zouden minstens oplaadbaar moeten zijn, met een scrolweeltje!

 • Profielfoto
  Dennis002

  NB werkt via USB alleen met de bluetooth DBT 120 adapter, dus niet met de oudere DWB 120M (versiontracker)
  Overigens ben ik op dat wit volledig uitgekeken

 • Profielfoto
  justketchup

  Belangrijk: vereist een voor Bluetooth geschikte Macintosh (met een ingebouwde module of een geschikte D-Link DBT-120 USB Bluetooth-adapter; oudere D-Link DWB-120M-adapters worden niet ondersteund) en Mac OS X versie 10.2.6 of hoger.

  Juist, ik heb dus die DBT-120M, ik heb dat ding nog in “pre-order” gekocht toen, early adopter zijn heeft nooit iets opgeleverd, daar niet van ;) , maar wel vreemd, is bleutooth opzich niet gewoon standaard, afgezien van de twee ‘sterktes’? Waar zou dan het probleem zitten waardoor de ene adapter werkt en de ander niet?!

  Dit is ook om mensen te waarschuwen die naar MyCom willen rennen om eerst even te kijken of het wel compatible is.

 • Profielfoto
  Crazy Berchtje

  Heb een Trust Bluetooth Adapter ( BT 110) Weet iemand of die dan wel of niet compatible is?

 • Profielfoto
  macanoid

  ben net terug van expo en heb even met de muis gespeeld. Ik vind het een sof – voelt zwaar en heeft verder geen extra functionaliteit – erg jammer weer. Ook dat witte – pas lekker bij de neiuwe aluminium look, maar niet heus!

 • Profielfoto
  iCulture.nl

  Ik wil echt niet flauw zijn, maar is dit nou bijzonder genoeg om het in een keynote te noemen? Microsoft heeft al een aantal maanden een Bluetooth keyboard en muis op de markt. Daarbij is het ook nog eens (uit ervaring) super onhandig, want als je er mee wilt werken na een periode van inactiviteit moet je eerst 1 a 2 minuten wachten omdat de Bluetooth-connectie weer moet worden opgebouwd. En het ondersteunt ook nauwelijks andere profielen of Bluetooth-devices hebben dat profiel weer niet waardoor het BT-voordeel nihil is. Je kunt het toetsenbord bijvoorbeeld niet gebruiken met je pda of Sony Ericsson T610 (or whatever)

  – jp

 • Profielfoto
  apenstaartje

  door een muis met 1 knop uit te brengen zegt apple dat de mac GEEN games computer is, want het viel me op dat bij de games afdeling op de Apple Expo, overal Logitech muizen lagen met meerdere knoppen dus….

  Ik had heel graag een muis gewild, maar dan idd een scrollwheel op zijn minst…
  Op mijn deskmac gebruik ik eigenlijk ook maar 1 knop, maar dat komt doordat ik een wacom gebruik, ik zou als ik er een muis aan zou hangen meer knoppen willen.. (het OS wordt ook steeds meer 2 knops, en bij browsen is iets van een scrollwheel een must vind ik..) Ik vind het dan ook niet gek dat de meeste mensen de extra functies niet vinden (contextueel menu) als er geen muis met 2 knoppen bij zit..

 • Profielfoto
  franswilco

  Als je de muis in samenwerking gebruikt met CONTROL ALT en COMMAND heb je geen onzin 5 button mouse met 3 scrollwheels en smooth powerglide hoovercraft wireless effect nodig.

  Een muisknop is zat. Ben blij dat Apple het nog steeds op deze manier doet. Kan me voorstellen dat je als “gamer” zijnde meer knoppen wil, maar voor andere zaken heb ik het in ieder geval obsoluut niet nodig.

 • Profielfoto
  moondog

  Ik wil helemaal geen scrollwheel. Er zijn hier een heleboel mensen die een scrollwheel willen, maar hebben ze er ooit mee gewerkt. Op werk, onder Windows, heb ik dat ding uitgezet, want ik kreeg er RSI van. Onder Linux werkt-ie gelukkig niet.

  Verder is het jammer dat er batterijen in deze rotzooi moeten. Een muis kan ook draadloos zonder batterijen, mbv. kinetische energie. Typisch Amerikaans om weer overal batterijen in te stoppen. Persoonlijk zou ik gek worden van het vervangen van de batterijen die nog niet eens oplaadbaar zijn ook! Schande.

 • Profielfoto
  Torz

  Ik had het ding gisteren vast en hij werkt beter dan elke ander wireless muis /trackball die ik totnutoe heb geprobeerd. :D.En dat geouwehoer over wel of niet 2/3/4/.. knoppen ,koop dan gewoon een logitech.

 • Profielfoto
  Peter O

  Maar je zou toch wel kunnen zeggen dat er met een muis veel meer mogelijk zou kunnen zijn! Bij de windhoos-groep hebben ze ook al ontdekt dat draadloze muizen veel energie vreten. Daarom hebben ze daar ook al muizen die mooi in het laadholletje kunnen worden gezet. Maar dat staat los van de extra funkties die muizen zouden kunnen hebben.

 • Profielfoto
  macanoid

  deze variant van draadloze muis is anders ook erg fijn – heeft inplaats van scroll wheel een scroll trackpad. bevalt me prima eerlijk gezegd:

  http://www.kensington.com/html/3989.html

 • Profielfoto
  whoffenbach

  Voor wie de aanschaf van een BlueTooth toetsenbord overweegt:
  Tenzij Apple iets extra’s gedaan heeft is het in principe mogelijk de toetsaanslagen op te vangen en vast te leggen. Dit is al gedemonstreerd! Dit betekent dat de buurman jouw wachtwoord zou kunnen opvangen…
  ’t Is maar dat je ’t weet.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Maar die van Apple is ‘encrypted’, juist om dat tegen te gaan.

 • Profielfoto
  apenstaartje

  iemand een idee of ie ook op de mac werkt?
  http://www.logitech.com/index.cfm?page=products/details&CRID=3&CONTENTID=7110&countryid=12&languageid=1

  over buurmannen die wachtwoorden opvangen: moeten ze wel binnen 10 meter aanwezig zijn… *oftewel, grotere tuin nemen!*:)

 • Profielfoto
  whoffenbach

  Apenstaartje heeft het over 10m, maar naar wat ik begrijp zou het onder de juiste omstandigheden tot wel 50m werken… (bv door het raam, houten wand, etc.)
  Bovendien wonen veel mensen in een rijtjes huis en is de buurman misschien maar 3m bij je vandaan.

  lucasraggers heb je een link naar die encryptie?

 • Profielfoto
  apenstaartje

  @whoffenback
  op http://www.apple.com/keyboard/ staat het (zoals gewoonlijk) wel:
  These new Bluetooth-based peripherals use adaptive frequency hopping to give you reliable wireless performance from a range of up to 30 feet, and offer secure 128-bit, over-the-air encryption — keeping sensitive information safe while you’re typing it.

  ook zag ik dat Logitech ook standaard encryptie heeft.. dus…

 • Profielfoto
  apenstaartje

  ik had trouwens ook nog prijsinfo gekregen over die logitech spullen..:
  € 95 voor de muis (heb je wel meerdere knoppen, oplaadbare batterijen, en usb->bluetooth hub (met oplaadstation))
  en € 165 voor muis + toetsenbord (beide draadloos)

 • Profielfoto
  Tjerker

  waarom niet een muis met 1 knop en 1 scrollwiel wat tegelijkertijd dienst doet als 2e knop? Zijn we er toch uit?;)