Apple Centre Rotterdam opent

Door: Lucas Raggers - 18 reacties

Na veel onzekerheid en lang wachten is hij er dan toch gekomen: een Apple winkel in het centrum van Rotterdam. Apple Centre Rotterdam ligt aan het Stationsplein in het Groothandelsgebouw dat ontworpen is door Rotterdam’s eigen Maaskant.

Vandaag ging de winkel open, maar zaterdag 27 september om 13:00 wordt hij feestelijk geopend door Ton van Garderen, ‘general manager’ van Apple Nederland.

Lees verder voor een reportage die gemaakt is door ons lid Chowmin. Bekijk ook zijn foto’s in het forum. Hier vind je meer foto’s van de winkel, inclusief de G5 PowerMac. Download hier een PDF met de openingsaanbiedingen van Apple Centre Rotterdam.

Update 23-9
Inmiddels is de website van Apple Centre Rotterdam aangevuld met de producten die ze verkopen. Een zeer nette website. Voorlopig missen alleen nog een aantal onderdelen en ontbreken ook de prijzen. Maar dat gaat zeker komen.

Sinds vanmorgen 9.00 uur heeft Nederland er een nieuwe AppleStore bij oftewel Apple Centre Rotterdam. Na een lange periode van “komt ie nu wel of komt ie nu niet” gingen vanmorgen om 9.00 uur toch de deuren van deze “semi” zeg maar gerust “OfficiĆ«le” Apple Centre open om het Nederlandse “Apple” publiek welkom te heten. Ik was erbij om de eerste kiekjes op de gevoelige digitale plaat vast te kunnen leggen.

Er moet wel bij vermeld worden dat a.s. zaterdag pas de feestelijke opening van de Apple Centre zal zijn, dus er werd nadrukelijk bij vermeld dat er nog het een en ander miste aan het interieur zoals diverse Demo iBooks & Powerbooks en enkele banieren om de “Apple feeling” hier en daar nog iets op te kunnen voeren! Met de vraag of het mogelijk was om hier en daar wat foto’s te kunnen nemen, kreeg ik direct een rondleiding van de desbetreffende bedrijfsleider (van wie ik de naam helaas niet weet). Hij liet mij de voorraad van het magazijn zien (welke elke dag ververst wordt) en de mogelijkheid om met je auto (of fiets / brommer) achter de Centre je “dure” spullen op te halen, aangezien je niet zo snel met je nieuwe zojuist aangeschafte Power Mac G5 over het Rotterdamse Centraal Station zal gaan huppelen, blijkende het vele gespuis wat daar met een straatkrant onder de arm rondhangt.

Over het algemeen is de Apple Centre wel iets wat klein maar toch wel erg fijn zoals het bekende gezegde luidt, de frisse moderne uitstraling van het interieur ademt het “Apple gevoel” de witte demo bars voorzien van het Apple logo de zwarte Software racks (helaas met glas ervoor) rechtstreeks uit het ontwerp van de Apple Centre’s in de USA. De glazen wand achterin is geplaatst op advies van Apple zelf en volgens Apple is dit het interieur wat voor alle Apple Centre’s in Nederland en Europa als vaste norm zal gaan dienen. Helaas was het niet mogelijk om een houten vloer te leggen i.v.m. de kosten van isolatie en de toch al hoge kosten van de locatie. Een leuk en fraai detail is het projectie scherm boven de ingang, wat zal gaan dienen om commercials en promo filmpjes (rechtstreeks van Apple) te tonen die vervolgens vanaf buiten en binnen te bezichtigen zullen zijn.

Met al deze fijne touches is het geheel toch erg mooi en doet hopen dat de andere vestigingen in Nederland snel haar deuren zal openen. Bij het einde van het gesprek ontving ik een zwart t-Shirt met het Apple logo voor en achter het Apple logo + de tekst Apple Centre Rotterdam, altijd handig voor promotie doeleinden vonden ze, en ik kon in die gedachten gang best mee komen. Voor wie nu geĆÆnteresseerd is, a.s. Zaterdag om 11.00uur zal de feestelijke opening plaats vinden waar naast MacOSX.nl ook Ton van Garderen (Apple Benelux) aanwezig zal zijn, aangezien Steve Jobs het erg druk scheen te hebben en niet kon komen.

Geschreven door ons lid Chowmin.


Foto Lucas Raggers

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Sixer

  Helaas was de winkel niet helemaal naar verwachting. Behalve dat hij nog niet helemaal ‘af’ was alleen een PowerBook 17″ op de laptop stands en een aantal andere bureaus ook onbemand, was ook de administratie nog niet helemaal draaiend. Zo duurde het bij mij een half uur om even een iBook hoes te betalen aan de kassa.

  Ook de locatie, met name de voorkant van de winkel, is weinig prominent en leek weinig op de afbeelding op MacRotterdam.nl

  Hopelijk is er e.e.a. aan verbeteringen doorgevoerd voor de officiƫle opening zaterdag a.s.

 • Profielfoto
  Stof

  Allereerst: Eindelijk een Macshop in het centrum van Rotterdam! :D :D :D

  Toch zie ik naar aanleiding van de foto’s en Six’ reactie ruimte voor verbetering. Het gaat erom dat het publiek (en dat is er veel op die locatie) de mogelijkheid heeft om kennis te maken met de Mac in het algemeen en de nieuwe producten in het bijzonder. Er moeten dus van ieder product 2 of meer (maar minimaal 1) exemplaren beschikbaar zijn om uit te proberen (en dus niet locken :angry: ). En die iMac snow moet daar weg, het lijkt wel de prehistorie:( .

  [edit]Naar aanleiding van de foto’s van Chowmin heb ik een beter beeld gekregen van de winkel en vind ik de winkel zeker open en uitnodigend en zeker niet donker.[/edit]

  P.S. Welke MacOSX.nl bezoekers zijn te herkennen op deze foto’s?

 • Profielfoto
  Turbanus

  Als ondernemer vraag ik me af of financiering van deze zaak wel een haalbare kaart is? Gezien de kleine marges van Apple en de toch hoge exploitatiekosten, lijkt me dat welhaast onmogenlijk. Ik hoop dat ze het redden, maar………..

 • Profielfoto
  tennapel

  Ik heb de winkel nog niet gezien en ik ga van het weekend maar eens kijken, maar ik vind de reacties van een ieder wel erg negatief. Er was GEEN winkel in Rotterdam en nu is er WEL een winkel. En of ze het redden zullen we zien, een industrieterrein in Woerden is ook niet echt een logische locatie…

 • Profielfoto
  driek

  Laten we hopen dat er ook meer zo’n mac winkels komen in Vlaanderen ipv It-pro

 • Profielfoto
  HSL

  ze krijgen de grootste korting van apple omdat de de eigenaar al meerdere apple zaken heeft o.a. machouse! en dat is dus ook de reden waarom ik er niet zal komen (en waarschijnlijk meerdere mensen met mij!) hoe mooi de zaak er ook uit ziet!

 • Profielfoto
  Stof

  Chowmin, als je dat wilt weten moet je maar effe het forum doorzoeken. Laten we voorkomen dat de reacties op dit artikel verzanden in een pro/contra MacHouse discussie. :)

 • Profielfoto
  Turbanus

  Stof heeft natuurlijk gelijk! Het gaat om het heuglijke feit dat er in Rotterdam eeb Macwinkel is geopend! Op zich is dat zeer verheugend, omdat er nu meer mensen met de Mac kennis kunnen maken en dus mogelijk collega-gebruiker kunnen worden. Mijn opmerken waren op puur markttechnische grond, beschouwend hoe moeilijk voor de oprichters moet zijn op dit van de grond te houden! Ik hoop dat ze het lang volhouden! En dat is niet negatief!

 • Profielfoto
  Chowmin

  Stof je hebt helemaal gelijk!!! Bij deze gewist ;)

 • Profielfoto
  HRH

  Beste Chowmin. Ik wordt onderhand een beetje misselijk van die mensen die roepen dat het zo onveilig is op het stationsplein. En ik vind de stigmatisering in je artikel erg vervelend en elke grond missen. Ik was er vanmiddag ook en heb niet Ć©Ć©n straatkrant of -verkoper gezien (ik kom er overigens dagelijks). En wat dan nog? Iemand die een krant verkoopt vormt voor jou een bedreiging? Denk je nou echt dat die mensen voor de winkel gaan liggen totdat jij met je nieuwe powerbookje naar buiten stapt? Notabene twee meter links van je is een geldautomaat. Denk je dat die niet meer aantrekkingskracht uitoefent op kwaadwillenden? Op het stationsplein staan inmiddels meer camera’s dan bij de NOB in de studio, en als je een scheet laat staat er een stadswacht in je nek te hijgen, dus met de veiligheid is het wel in orde.

  En nu allemaal naar Rotterdam want het is een leuk winkeltje met mooie spullen!

 • Profielfoto
  Stof

  Geen paniek HRH, (bijna) iedereen in de regio Rotterdam is blij dat deze Appleshop er is gekomen:) .

 • Profielfoto
  Rolf

  Ik ga ook zeker kijken en klant worden. Tot nu toe afhankelijk van IIclicks (en die zijn van Hilligersberg – ver weg- verhuisd naar Cappelle -nog verder weg) en van online leveranciers. Maar het voelt toch altijd wel goed om in een Mac-dedicated winkel te zijn. Ben zeer tevreden dat dit in R’dam gebeurd, en ik hoop dat ze lang blijven !

 • Profielfoto
  Chowmin

  Oef :0 ! Dat is er effe lekker uit zeg! Nu ik…
  Als je met een duur apparaat naar buiten komt lopen wil je hem snel in je auto of in je huis hebben, als er dan vervolgens een straatkrant verkoper in je nek komt hijgen voel ik me niet op mijn gemak nee! En over dat onveilige gevoel zal ik je even melden dat ik persoonlijk al twee x ben bedreigd met een mes en hardhandig van mijn spullen ben beroofd op datzelfde plekje naast die bekende bank die je vermeld! Dus dan is het voor mij een heel belangrijk punt hoe het zit met de veiligheid! En laat ik nou echt niet de eerste zijn die hier over begint, want ik heb de vraag al meerdere keren voorbij zien komen en dat heeft de bedrijfsleider van het Apple Centre ook beaamt! Het is misschien wel veiliger geworden maar zeker niet op en top! En je doet het voorkomen alsof ik kritiek heb geuit op de AppleCentre terwijl ik een uiterst lovend artikel heb geschreven met geen enkel kritisch puntje….. ik ben ook blij ja met eindelijk een perfecte Apple Centre die ook nog eens in Rotterdam zit, MIJN stad!! Dus beter kan niet!! Haal nu dus dat teiltje maar gerust weer weg!

 • Profielfoto
  HRH

  Aaaah, discussie. Daar houd ik van.

  Ik heb geenszins beweerd dat jij kritiek hebt op de Apple Centre. Hulde voor je lovende artikel daarover.

  Echter, je stelt een straatkrantverkoper gelijk aan onveiligheidsgevoelens. Daar maak ik bezwaar tegen. De stigmatisering van deze mensen. De ongure types die in het centrum rondlopen zijn juist diegenen die gƩƩn straatkranten verkopen!

  Dat je bedreigd en beroofd bent vind ik erg vervelend maar geen reden om in elke straatkrantverkoper en potentiƫle crimineel te zien.

  Dat de bedrijfsleider beaamt dat er onveiligheidsgevoelens zijn snap ik want zolang mensen het stationsplein mijden omwille van de straatkrantverkopers loopt hij omzet mis.

  EĆ©n lichtpuntje, het feit dat er een nieuwe winkel bij is gekomen zorgt er voor dat de gehele omgeving van het centraal station niet verder verloedert en draagt daardoor bij aan de verbetering van het stationsplein en het centrum.

  Ik had geen teiltje hoor, de WC is vlakbij. ;)

  P.S. Zullen we deze discussie voortzetten in het forum? Lijkt me daar meer op z’n plaats.

 • Profielfoto
  Chowmin

  Is goed!! ;)

  mijn reactie is te vinden op het forum!! :)
  Althans ik moet em nog even typen! ;)

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Voor alle mensen met veiligheidsproblemen op Rotterdam CS: zoek de camera op bovenstaande foto!!!

 • Profielfoto
  iAN

  Gevonden…

 • Profielfoto
  Malenfant

  HRH: een thumbs-up voor jou!