Norton vernielt harde schijven!

Door: JeePee - 37 reacties

Het Duitse c’t Magazin für computertechnik waarschuwt Mac-gebruikers voor Norton Disk Doctor. Het reparatieprogramma dat deel uitmaakt van de pakketten Norton Utilities en Norton SystemWorks zou harde schijven onder bepaalde omstandigheden beschadigen. Het zou gaan om de versies 7.x en 8.x van genoemde pakketten.

Welke omstandigheden dit zijn wordt niet precies duidelijk, maar dat vele gebruikers problemen ondervinden blijkt onder andere uit de verhalen op Versiontracker. De redactie van c’t kon het probleem op een PowerBook G4 reproduceren en volgens Apple-leveranciers zijn er verschillende Mac-modellen en systeem-versies waarbij hetzelfde probleem optreedt.

Aangezien de harde schijf na bovengenoemde problemen opnieuw geformateerd dient te worden, is de kans op data-verlies na beschadiging natuurlijk enorm. Daarnaast kunnen Disk Doctor en Speed Disk voor Kernel Panics (vastlopers/crashes) zorgen onder Mac OS X, kan het voorkomen dat de Mac tijdens het opstarten blijft hangen en dat de harde schijf ongewoon geruis laat horen.

Het is onzeker of reparatieprogramma’s van andere fabrikanten de problemen op kunnen lossen en of recoveryprogramma’s nog data kunnen redden…

Symantec had nog geen commentaar.

Het originele artikel (duits)

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  dennis

  goh :D
  Mijn HD is al een paar jaar geleden gemolt door Norton, als je op Norton zoekt in het forum dan zie je wel hoe de mensen er over denken:)

  Dennis

 • Profielfoto
  Torz

  Norton :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  Ure

  PETER NORTON ZOU ZIG BETER NIET OP HET APPLE VELD BEGEVEN, dat iemand geld betaald voor zulke slechte producten is mij een raadsel,

 • Profielfoto
  CubeOwner

  Norton zorgt verder ook voor diverse kernel-panicks. Kortom een puik stukkie software….NOT.

 • Profielfoto
  JeePee

  Tja, ik wist het ook al langer, uit eigen ervaring en veel verhalen over gelezen, maar toen ik het duitse artikel las, dacht ik: dit is iets ‘officiëler’ dan alleen uit eigen ervaring en verhalen van verschillende gebruikers.

  Ik dacht dat er het een en ander verbetert was van versie 7 naar 8, maar blijkbaar niet….:(

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  wordt Norton gesponsort door Micro$oft…

 • Profielfoto
  Ruben

  Toevallig heb ik net een uurtje of twee geleden een PC van een vriendin opnieuw leven in moeten blazen nadat Norton SystemWorks (en dan specifiek de LiveUpdate en LiveAdvisor) bepaalde bestanden niet konden vinden en heel Windows daardoor weigerde op te starten.

  Op de PC is Norton ook al kut met peren dus, had ik zelf al eerder ondervonden met een hardnekkige Norton AntiVirus die mijn systeem verknalde.

  Norton is helaas niet meer was het geweest is. In de “goeie ouwe” DOS tijd was het DE tool om je bestanden te beheren, maar sinds Norton zich op het Windows (en Mac) vlak is gaan begeven is het helaas alleen maar slechter geworden…

 • Profielfoto
  Brims

  Da’s ook lekker!

 • Profielfoto
  dennis

  Hoe komt het dat Norton dan wel zo bekend is als virus bestrijder?

  Dennis

 • Profielfoto
  JeePee

  Zo GOED bekend bedoel je zeker? Tja, ik vermoed dat het mede komt door het feit dat het standaard bij de meeste PC’s geleverd wordt en vaak is het al geïnstalleerd door Packard Bell, etc. Je kunt het bij een nieuwe PC het eerste half jaar gratis gebruiken. Veel mensen blijven het daarna gebruiken.
  Bovendien kun je het eindeloos illegaal op internet vinden en maakt het tot nog toe geen gebruik van een Serienummer… Dit gaat veranderen, want versie 2004 voor Windows gaat gebruik maken van een koppeling tussen PC en het programma, waardoor het niet meer op andere PC’s zal werken…

  Ik weet niet hoe het buiten Nederland is, maar Symantec wordt dus niet alleen vaak al vooraf geïnstalleerd, maar daarnaast zijn andere bedrijven als Trend Micro, Sophos, Grisoft, etc. gewoon veel minder bekend bij het grote publiek (lees: de meeste leken, met alle respect). Verder is Norton Antivirus best wel uitgebreid en ook best wel betrouwbaar. Ik denk dat Symantec veel afspraken met PC-bouwers/leveranciers maakt en daardoor veel aandacht voor zichzelf opeist.

 • Profielfoto
  JeePee

  Overigens is Norton Antivirus voor de Mac ook niet slecht. Geen van allen is helemaal foutloos/vlekkeloos en Norton Antivirus komt veel op de voorgrond, maar het scant wel alle bestanden (ook compressed, behalve .hqx en mogelijk nog andere dan .sit en .zip) en grijpt de virussen bijna allemaal in de kraag. Er zijn een aantal die Norton nog niet herkent, maar dat is helaas geen schande, meerdere Antivirus-programma’s laten virussen door de mazen van het net glippen.

  Gelukkig is Mac OS X zo veilig, dat er nog geen virussen voor zijn, op een aantal Macro’s na, die echter alleen Word en Excel kunnen ‘beschadigen’.:p

 • Profielfoto
  Digityzer

  Tja ik gebruik al jaren DiskWarrior® en dat loopt als een speer, ongeveer 3 x sneller dan diskdoctor en Speeddisk

 • Profielfoto
  JeePee

  Eh Digityzer, DiskWarrior is een geweldig programma, het is mijn onbetwiste nummer 1, maar zoiets als Speeddisk kan DiskWarrior niet.

  Speeddisk is een Defragmentatieprogramma en DiskWarrior vervangt de directory, maar zet geen files op een rijtje (om het maar even simpel te zeggen), voor zoiets heb je Drive 10 of binnenkort TechTool Pro 4 nodig.

  Defragmenteren is bij grotere en snellere schijven veel minder nodig dan bij kleine langzame, aangezien er weinig snelheidswinst behaald zal worden en resultaat niet duidelijk zichtbaar wordt.

  Maar Speeddisk is dus iets totaal anders dan wat DiskWarrior doet… en dus is het geen wonder dat DiskWarrior sneller klaar is, dan DiskDoctor en Speeddisk samen…;)

  Over een poosje komt Alsoft met een programma dat op een zeer intelligente manier je harde schijf kan defragmenteren, o.a. tijdens gebruik. DiskExpress Pro 4, zie deze link voor meer info: http://www.alsoft.com/DiskExpress/index.html

 • Profielfoto
  El_Oy

  Jammer genoeg hebben we welgeteld 1 virus voor Mac OS X, namelijk het “SwitchBack” virus….

  Nogal een grappig virus, als je de source code bekijkt staat er namelijk dat je terug moet switchen naar windows! :D

  http://www.lowendmac.com/lite/03/0813.html

  Het doet niet veel, maar het is wel het begin. :angry:

 • Profielfoto
  JeePee

  Hmm, klinkt niet erg overtuigend, wat ik daar las, heb je meer informatie?

 • Profielfoto
  boelie

  Klinkt dit gaaf or what: “No, someone finally wrote the first new Mac virus in nearly a decade, the first one to specifically target OS X.”

  Vooral het “nearly a decade” sprak me erg aan:p

  Maar serieus, wie gebruikt er Norton Antivirus? Op OS 9 vond ik het al een speed-hog en hij vond nooit iets.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik heb Intego een email gestuurd over Switchback, met de vraag of het een hoax is of een echt virus voor Mac OS X… Even afwachten:p

 • Profielfoto
  awesomemac

  Oeps, ik gebruik al jaren Norton Utilities. Versie 5, 6, 7 en 8, ik heb ze allemaal wel gebruikt. Tot nu toe (ff afkloppen op ongelakt hout, klop, klop) geen problemen er mee gehad. DiskWarrior heb ik ook in huis (de nieuwste, geweldig programma!) en check mijn HD altijd nog ff met DW na. En van Norton gebruik ik met name SpeedDisk (start wel op via de cd, heb Norton nog nooit geïnstalleerd).

  Toch ff in de gaten houden.

 • Profielfoto
  joepmac

  komt men daar nu pas achter?!?!?

  Norton is sinds 3.5 niet meer wat het geweest is..

  DISKWARRIOR@!!!! im in love with that app… al sinds versie 1.0….

  Norton zuigt gewoon zwaar… Het is troep..

  Voor antiviri moet je VirusBarrier hebbe…

 • Profielfoto
  janvanes

  … is ook niet mis, toch? (van Micromat Software).

  Jammer alleen dat de nieuwe versie (al vele maanden beloofd) maar steeds uitgesteld wordt. Ondertussen hebben al veel mensen versie 4 besteld en betaald, maar de leverdatum blijft opschuiven…

  Drive10, ook van Micromat, is wat minder uitgebreid maar maakt ook een goede indruk.

 • Profielfoto
  MacDokter

  Diskwarrior PERIOD! :D

 • Profielfoto
  macheld

  Weet iemand een alternatief voor Norton?
  Want als je een vast gelopen mac hebt en je gebruikt geen Norton, hoe krijg je hem dan weer aan de praat?
  Heb overigens zelf nog nooit problemen gehad met Disk Doctor en ik gebruik het regelmatig. Maar ik schrik wel van deze berichten.

 • Profielfoto
  JeePee

  Nou macheld, ik denk dat je genoeg alternatieven gehoord hebt: DiskWarrior en Drive 10

  Overigens zijn er ook mensen die vanaf CD problemen kregen, dus niet installeren is niet direct de oplossing….;)

 • Profielfoto
  joepmac

  macheld, geloof me nou maar, het enige Mac tooltje dat je nodig hebt (+ de apple hardware test cd/mactest pro) is Diskwarrior 3 CD.. die is geschikt voor alle mac’s die 9.1 of OSX kunnen draaien…

  Werkt gewoon altijd. Ook als er niets kapot is aan de directory kun je een boost in snelheid merken…

  Norton maakt niets kapot, zolang je bijv. geen volume structure errors hebt.. bundle bit errors fixen kan geen kwaad, bijvoorbeeld. En wat denk je van al die startupitems die Norton in OSX zet… UGH!!

  Ik heb een aantal keer gehad dat Diskwarrior 2.11 een disk weer kon repareren die door Norton gigantisch verneukt was (bij SchijfEHBO wordt er geen volume herkend, geen naam, nix)

  Conclusie; je toolkitje moet bestaan uit Diskwarrior CD (wel ff officiëel kopen!!), VirusBarrier, Apple Hardware test. Of je zet de eerstgenoemde programma’s op een firewire disk, ook erg handig.

  Techtool pro vind ik zelf een ontzettend onnodig programma, met allemaal functies die je niet gebruikt. Optimaliseren (‘Speed Disk’-en, zegmaar) is misschien het enige…

 • Profielfoto
  El_Oy

  En JeePee heb je al wat gehoord van Intego??? Is het een hoax?? ???

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik zit nu op mijn werk en kan m’n email niet inkijken, morgen kijk ik even, maar ik denk dat Intego pas volgende week iets laat horen. ??? Ik heb inmiddels ervaring met emails van en naar het bedrijf… Ben sinds januari bezig m.b.t. VirusBarrier X die nog steeds geen Compressed files opent, terwijl het het wel belooft… Zie 2 van mijn andere artikelen. Ik ben nu in gesprek met iemand die op behoorlijk hoog niveau zit en probeert om het imago van het bedrijf weer op te vijzelen. Er zijn wat mensen ontslagen en de PR wordt duidelijk beter. Hij heeft tot nog toe al mijn emails beantwoord, echt een goeie!

  Maar de email over het virus/de hoax heb ik niet naar hem gestuurd, dus… even afwachten…:)

 • Profielfoto
  JeePee

  Bericht gehad:

  “Thank you for your feedback.

  It looks like a very bad hoax to me.

  The story I could read about this Switchback so-called virus, on
  http://www.lowendmac.com/lite/03/0813.html was written by a certain…
  Ahem… Anne Onymous?!! What kind of nickname is this?!

  This story also contain a number of inconsistencies:

  – the virus is supposed to be ramping since January 2003: don’t you think
  that if there had been such a security hole in MacOS X, Address Book and
  Mail, Apple would have taken action a long time ago and fixed it?

  – the numbering of the supposedly affected MacOS X system is bad, nobody
  serious ever uses “X 1.2.5 or X 1.2.6” but would rather print the system
  name and version in full, that is “MacOS X 10.2.5 or 10.2.6”,

  – I tried to access the XGeeks site mentionned, in vain. Seems to me that
  this does not even exist!

  – I don’t think a JavaScript code could install an AppleScript without you
  noticing that something is being downloaded to your computer,

  – and now, the funniest part: “Of course, with the latest Window worm on the
  rampage, nobody but the Lite Side staff has even noticed Switchback.” !!
  These guys should enter the anti-virus market right away!!

  I’ll leave it to yourself to draw a conclusion ;-)”

  Mooi snel gereageerd van Intego! Nou, ik ben overtuigd!:P

  Mac OS X heeft dus nog steeds geen virussen!!:P Op Macro’s na dan, maar goed, die bestonden al en werken alleen met Word en Excel!:D

 • Profielfoto
  El_Oy

  Bedankt voor de reactie JeePee!

  Maar desondanks misschien wel een goed idee voor het volgende windows virus…. “Switch2Mac” :D

  Overigens, als je geinterreseerd bent in iemands analyse over virussen en micro$oft software;
  http://daringfireball.net/2003/08/good_times.html

  Mzzl,

  El_Oy

 • Profielfoto
  loekjehe

  :) Sjeez…. hebben jullie allemaal nog steeds niet de journalling enabled? Sinds ik dit heb aangezet heb ik echt nooit nooit nooit nooit NOOOOOIT meer enig probleem gehad met mijn harde schijven. Ik hoef nooit meer te controleren met disk warrior of wat dan ook. En de schijf is absoluut niet merkbaar langzamer dus! Althans niet op mijn G4. Onmerkbaar verschil. AANRADER dus: Journalling AANZETTEN! Dan heb je al die utilities nooit meer nodig.

 • Profielfoto
  JeePee

  Onzin loekjehe, je moet voordat je Journaling File System aanzet, minstens DiskWarrior een keer gebruikt hebben. MacFan raadt het ook aan. Na installatie bevat je systeem een aantal tienduizenden foutjes, door JFS aan te zetten, ben je die niet kwijt. JFS zorgt er hooguit voor dat het niet zo snel erger wordt.

  Ik heb JFS al een paar maanden aanstaan en ben er zeer tevreden over, ik zal het altijd blijven gebruiken. Maar het maakt reparatieprogramma’s niet overbodig! Ik weet niet wat jij met je Mac doet, maar ik test veel programma’s en maak dus ook best wel een rommel van m’n systeem. Zonder DiskWarrior had ik m’n systeem toch al meerdere keren moeten herinstalleren.

  Maar goed, verder is JFS zeker een aanrader, want het helpt zeker bij het voorkomen van problemen. Ik heb minder snel problemen en DiskWarrior hoeft niet (bij wijze van spreken) iedere week uit z’n CD-hoesje.

  Panther activeert overigens standaard Journaling, dat viel mij tenminste op… Zegt wel iets over JFS…:p

 • Profielfoto
  Deskman

  Da’s niet de eerste keer dat Norton het tegendeel doet van waar het voor is gemaakt. Ik meen dat van 4 naar 5 ook al werd afgeraden het op de laatste systeemversie te gebruiken. En toen Apple overstapte naar HFS+ mocht je Norton ook niet meer gebruiken. Kortom: wordt het geen tijd dat Norton een systemcheck doet en geen veranderingen aanbrengt in onbekende versies van het systeem. Dat zou al een hoop ellende schelen!

 • Profielfoto
  JeePee

  Dat zou inderdaad een oplossing zijn, maar slechte reclame… en toch ook weer goede, want ze laten zien zichzelf te kennen en durven niet de verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele schade… Maar ja, zelfkennis… Vaak duurt dat wel even:p ???

 • Profielfoto
  gbruit

  Nog meer aanbevelingen?
  Na TechTools ziet Disk10 er hoopvol uit, voor je-weet-maar-nooit.
  Voor het eerst (na ruim 3 jaar iMac) gaf mijn grootste partitie een fout met apple’s diskutility die niet te repareren bleek.
  Helaas: Disk10 vond de fout maar crasht tijdens repair.
  DiskWarrior aangeschaft: als een zonnetje:D
  Kortom:aanrader!
  gb

 • Profielfoto
  gbruit

  “Norton vernielt harde schijven!”
  (al jaren dus)
  Mijn Apple Performa 6420 (1997) gaf al gauw allerlei vage HD-fouten die gerepareerd moesten worden vond Norton Diskutil 3.5
  Een nieuwe mac en dan HD-fouten? Dat schreeuwt om garantie. Nieuwe HD gekregen maar geen soelaas. Wat wel goed werkte was Norton 3.5 in the trash (samen met de doos en de CD!)
  gb

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik ga er vanuit dat TechTool Pro 4 echt nog een stuk beter wordt dan Drive 10 is. Niet alleen uitgebreider, maar ook beter.

  Ik herken het soms vastlopen, heb het alleen al een poos niet meer gehad bij Drive 10, maar ja, DiskWarrior gaat hem dan ook altijd voor….:p

 • Profielfoto
  Machiavelli

  Dit zoals nu blijkt fantastische programma detecteert “major problems” op mijn harde schijf. Ik begrijp een beetje uit jullie commentaar dat ik het beter niet kan later repareren door Norton. Wat kan ik het beste doen?? En is er in zo’n gebal echt wat aan de hand??

  Ik gebruik een iMac 17″ 1GHz superdrive met OS 10.2.6

 • Profielfoto
  PB

  Weten jullie ook of Norton utilities 6 schijven molt? ???