Mac OS X niet optimaal op G3: Apple schikt

Door: - 13 reacties

Apple heeft in een schikking toegegeven dat Mac OS X niet optimaal werkt op Macs die zijn voorzien van een G3-processor. Een grote groep gebruikers diende in januari 2002 een massaclaim in, om Apple te dwingen tot het beter ondersteunen van G3-Macs in Mac OS X.

Dit heeft vooral betrekking op de DVD-speler in Mac OS X en de ondersteuning van grafische kaarten zoals de ATI Rage. De ATI Rage, die zit in bijna alle eerste serie-G3 Macs zoals de CRT iMac en blauwwitte PowerMac G3, werd al door Apple geïmplementeerd als gevolg van deze claim.

Nu komt Apple de gebruikers tegemoet met een volledige teruggave á $129,- wanneer de teleurgestelde gebruiker zijn Mac OS X CD’s terugstuurt naar Apple. Gebruikers die Mac OS X gewoon willen blijven gebruiken, kunnen een bon voor een korting van $25,- aanvragen, te gebruiken bij een aankoop van $99 of meer bij de Apple store.

Door deze schikking voorkomt Apple dat deze zaak voor de rechter komt. Wel moet dit aanbod nog worden geratificeerd door de rechter die de zaak hoort, in de hogere rechtbank van Los Angeles. Dit vindt waarschijnlijk plaats op 2 september a.s. Apple draait overigens ook op voor de juridische kosten, te weten $350.000.

Wellicht heeft dit gevolgen voor de prestaties van de eerstvolgende grote revisie van Mac OS X: Mac OS X 10.3 Panther.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ParadoX

  M$ kan er wat van met de gebruiker in het nadeel stellen, maar op deze manier doet apple daar aan mee. Ze verkopen notabenen gwoon G3 ibooks. Maar het systeem waar ze op moeten draaien is eigenlijk al niet meer geschikt voor een G3. Ik vindt dit heel erg lullig van apple! Ze dwingen je bijna om alweer een nieuwe mac te gaan kopen…

 • Profielfoto
  El_Oy

  Hmmmm…… Waarschijnlijk een van de weinige redenen dat een iBook nog opstart in Mac OS 9??!! ???

 • Profielfoto
  zakalwe

  De Blue&White G3 had toch een Rage128? Met optionele hardware DVD module net als de 1e generatie G4?
  Als deze dus niet werkt kunnen eigenaars van G4s met hardware DVD modules ook hun geld terugkrijgen?

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hmm m.i. is de stelling dat de huidige ibooks ook niet goed werken met osx niet geheel waar. Want deze zijn toch ook uitgerust met een Ati Radeon?

  Ik denk dat ze eerder refereren naar de modellen zoals de eerste iMacs. Om nu te zeggen dat het een schande is dat apple niet alle systemen nog even goed ondersteunen, daar ben ik het niet mee eens. Op een gegeven moment moeten ze verder gaan. De G3 is enorm verouderde processor. Ik verwacht dan persoonlijk ook dat de nieuwe ibooks geleverd zullen worden met de G4 binnen niet al te lange tijd.

 • Profielfoto
  Peter O

  Deze naar G4/500 omgebouwde Pismo kent gelukkig weinig problemen. Maar of er Panther mee kan gaan draaien wacht ik na het uitbrengen toch nog maar even af. Maar dit is een domper voor diegenen die nu een Powerlogix G3/900 processor-upgrade willen plaatsen en natuurlijk ook voor Powerlogix zelf, die deze upgrade onlangs op de markt heeft gebracht.Toevoeging: Er hangt natuurlijk nog het logische gevolg aan vast, dat zometeen enige prijzen zullen gaan kelderen!

 • Profielfoto
  YoramIH

  Volgens mij gaat het hier om de eerste G3 modellen. Mijn iBook 500 werkt uitstekend met Jauguar. Alleen Quartz extreme wordt niet ondersteund, maar je kunt niet alles hebben.

 • Profielfoto
  Kramiekske

  Ikzelf heb een Powerbook G3/500 en die werkt perfect met Jaguar. Zelfs de pre-release van Panther werkt hierop uitstekend. Ik denk dat zij slechts refereren naar de oorspronkelijke G3 Imac 233 Mhz (Bondi blue), en de allereerste Beige G3’s. Ik denk zeker dat de Blue en White alsmede de eerste G4/400 daar zeker buiten staan. Aangezien hierop vele kunsttrukjes kunnen uitgevoerd worden om ze op te waarderen. Mijn 2 eurocents aan gedachtengoed.

 • Profielfoto
  Granny Smith

  is het dan wel verstandig om een nieuwe iBook G3/900 aan te kopen… of beter nog wat sparen voor een PB met een G4 (of een iBook met G4 maar da denk ik ni da dat komt voor Xmas)

 • Profielfoto
  aequitas

  Ik heb ook niet echt problemen met mijn g3/500 mhz ibook. Hoewel ik de vertraging met het resizen van venster wel hinderlijk.

  Sparen voor een g4 is voor mijn geen optie want rond die tijd dat ik het kan betalen is dat ook al sterk verouderd. Ik probeer eerst nog een 900 mhz met radeon te kopen. Dan heb ik iig quartz.

 • Profielfoto
  Willaaam

  Was nou het probleem?

  Ik werk eens in de week nog op mijn oude bondi met jaguar… traag, maar het werkt zoals beloofd…

 • Profielfoto
  boelie

  De vertraging met het resizen van vensters kun je verhelpen (www.boe1ie.tk).

  De volgende upgrade voor Mac OS X is snelheid>>veel andere features gebruik je niet echt (fast user switching ~ okay leuk, maar heb je het nodig?)

 • Profielfoto
  Mmmarco

  Meer -niet technische- details en wat nuttige achtergrond info vindt je hier:
  http://www.macnightowl.com/ (2e artikel, iets omlaag)

  [citaat]
  It’s said that the only winners in a class action lawsuit are the attorneys who filed the action. And that appears to have been the case in a tentative settlement involving Mac OS X’s performance on older Macs.

  Alas, such legal actions also create chilling precedents. You don’t like an operating system or application upgrade? Don’t ask for a refund. Sue. Find a lawyer who’d like to earn a fat fee for a few hour’s paperwork, and go to town.

  I suppose users of System 7 could have done precisely the same thing, because it ran rather poorly on 68000 Macs. No doubt folks who use Windows and can’t get XP to sprint on their early Pentiums should be lining up.

  What about applications that no longer support Mac OS 9? Must be part of a giant conspiracy. Call your lawyer. He or she will set things right, force the infidels to return to the code mines to modify those programs to work the way you want.

  As you can tell, I’m not at all pleased with this settlement. Apple was between a rock and a hard place here, and it made no sense not to cut its losses and move on. Now while I do not pretend to be able to read the minds of the attorneys that filed the action, I doubt that any other outcome could be expected.
  [/citaat]

 • Profielfoto
  Missundaztood

  Kom maar op met die vergoeding, 2x €165 (10.0 & 10.2) =€330 (ƒ727,22):p