Mac OS X 10.3: Zip ingebouwd, weg met StuffIt?

Door: - 11 reacties

Het begint erop te lijken dat Apple, net zoals ik, het tijd vindt voor een andere standaard in bestandscompressie dan StuffIt. In de laatste build van Mac OS X 10.3 Panther is te zien dat er in het File-menu van de Finder een nieuw item staat: Archive.

Het archiveren maakt van de file van je keuze een .zip-file, in een copy-venster.

Ik kan me voorstellen dat de jongens bij Aladdin Systems, de makers van StuffIt, hier niet blij mee zullen zijn, daar ze hierdoor behoorlijk wat markt kunnen verliezen. Wel zit de StuffIt Expander standaard nog bijgevoegd in de Utilities map in de programma’s.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  wel handig… maar ook zo goed als stufff???

 • Profielfoto
  aaike

  Raar dat ze er geen gecomprimeerde disk images bijzetten als keuze. Zou toch ook vanuit de Finder moeten kunnen.

 • Profielfoto
  macfreakie

  GAAAAAAAAAAAF !:D :D

 • Profielfoto
  DEUZ

  Ok we kunnen met 10.3 Achiveren naar .ZIP. Maar hoe zit het met .TAR .RAR .GZ .ARJ .BIN Archiveringsmethodes. Kan 10.3 deze decomprimeren?

  Volgens mij is StuffIt nog steeds nodig, ookal zit .ZIP er al ingebouwd in 10.3

 • Profielfoto
  Bigs

  Ik vind zip wel een rare keuze, het is een oud formaat dat zelfs niet eens fatsoenlijk archieven op kan splitsen in meerdere delen (alhoewel dat op Macs misschien ook niet zo nodig is aangezien deze al jaren geen diskdrives meer hebben).
  Gezien de Unix-achtergrond van MacOSX had ik eerder iets als tar/gz of tar/bzip2 verwacht of anders een licentie genomen op een fatsoenlijk formaat zoals RAR.
  Ik erger me gewoon kapot aan het feit dat iedereen stug ZIP blijft gebruiken (incl. het vreselijk onhandige WinZIP) terwijl er veel betere alternatieven voorhanden zijn!

 • Profielfoto
  Sixer

  Ik had ook eerder aan gzip gedacht. Dat dan weer wel.

 • Profielfoto
  boelie

  Idd waarom geen .dmg? Uitpakken en mounten van dit soort bestanden gaat via de Finder.
  Het heeft vast te maken met het tegemoetkomen van de windows-switchers.

 • Profielfoto
  error

  Wellicht eerder een toenadering tot de Switchers… en om een nog betere bestandsuitwisseling te krijgen tussen Mac en PC.

  .sit blijft nog een vreemde eend in de PC wereld (geen van mijn windowsgebruikende klanten heeft het) en .dmg is voorzover ik weet niet bruikbaar op een PC.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Alhoewel ik als PC gebruiker voorstander ben van .RAR, vind ik het een goed id van Apple. Het zal de mac weer iets meer compatiebel maken met de PC. Want in Windows XP zit .ZIP ook standaard ingebouwd.
  Gelukkig werk(te) ik op school met macs, want anders zou ik Stuffit ook niet direct kennen ze!

 • Profielfoto
  mas

  Hoezo “meer compatible”?
  je kon al jaren allerlij soorten archief bestanden maken en uitpakken op de mac!

  Stuffit expander kan wel 40 verschillende formaten uitpakken, bovendien levert alladin dropstuff, stroptar en dropzip!

  Het enige dat stuffit meer een mac iets maakt is dat het het meest gebruikt is op de mac. Waarschijnlijk vanwegen de “cultuur” van anders willen zijn dan windows, en vanwegen het fijt dat stuffit expander en dropstuff altijd met de systeem cd is mee geleverd.

  Maar buiten dat?

  Ik heb vele sites gezien waarbij ze het zelfde bestand in zowel zip als stuffit pakte: 1 voor winsows en 1 voor mac! Maar zelden was dat echt nodig. Neem bijvoorbeeld een safed game van simcity3k. De mac verzie can Sc3K kan de in zip ingepakte bestanden net zo makkelijk openen.
  Zelfde geld voor films, plugins etc voor Myth2.
  Ik noem maar een paar voorbeelden van dingen waar onnodig moeilijk is/word gedaan met stuffit/zip bestanden.

 • Profielfoto
  Sixer

  Steve, volgens mij is het minstens zo goed als StuffIt. StuffIt is namelijk traag, en de behoud-van-resources die StuffIt bood, is in Mac OS X overbodig. De zip-functie in de 10.3 Finder is vlot, simpel en snel te gebruiken, zonder Expander en zonder een kilo geduld op te branden. En .zip is tenslotte een behoorlijke crossplatform standaard.