1100 G5s samenvoegen tot 1 Mega-Monster

Door: - 11 reacties

Stel je voor: 1100 dual 2-GHz G5s in één cluster. Elke G5 tot wel 4 GB RAM. Deze combinatie zal een rekenkracht hebben van wel 10 Teraflops. Klinkt ongelooflijk?

De Virginia Tech Universiteit in Amerika (waar anders) wil met dit project één van de snelste supercomputers allertijden maken. En ze hebben haast: deze herfst moet alles draaien om mee te kunnen worden genomen in de Linpacks Top 500 Supercomputer lijst.

Hoewel de bron van dit artikel te lezen is op de Thinksecret website, heeft Apple reeds bevestigd dat de universiteit inderdaad zo veel G5s heeft besteld. En Apple heeft de order bovenaan de bestellingslijst gezet. De G5s zullen hoogstwaarschijnlijk komende week worden afgeleverd.

(Lijkt me trouwens mooi om daar eens met zijn allen heen te gaan voor een potje UT2003!)

Bron: http://www.thinksecret.com/news/virginiatech.html
Top 500 lijst: http://www.top500.org/list/2003/06/

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  HRH

  Wellicht de snelste maar niet de goedkoopste. In Illinois hebben ze een zooitje PS2’s aan elkaar geknoopt. Lees hier: http://arrakis.ncsa.uiuc.edu/ps2/ en hier: http://portal.ncsa.uiuc.edu/SJK/appearances/psx/news-gazette.html meer.

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Zou mooi zijn als het ook de snleste supercomputer zou zijn. Las op tweakers.net dat ze dit ook met 2000 Ithanium 2’s willen doen.

 • Profielfoto
  WebJ

  Leuk voor thuis :D

 • Profielfoto
  Josh

  Een multikoppeling levert inderdaad een nog snellere dan EEN snelle computer (Craig geloof ik is de naam die de UvA een paar maal gekocht heeft voor Fl 25 mio).
  Alleen de/het mooie behuizing/hulsel zal men toch wel afbestellen en de naakte printdozen opstapelen?

 • Profielfoto
  janvanes

  … als je ook zo’n G5 besteld hebt :(. Dat verklaart dus de uitgestelde levering aan de mensen, die zo’n ding direct bij de introductie hebben besteld.

 • Profielfoto
  CubeOwner

  Ik denk niet dat 1100 stuks de levering in gevaar brengt gezien de production runs van een Mac.

 • Profielfoto
  PeterDie

  Die kasten zullen mee moeten. Las eens eerder van universitaire rekenplek dat ze zo’n moeite hadden met de G4, omdat die kast zo lastig te stapelen was. Dat was voordat de Xserve uitkwam, trouwens.
  Die G5 kasten kun je wel heel goed op elkaar zetten; stapelen maar, even de boel met een tiewrap aan elkaar binden en klaar is Clara.

  Als de zo gebouwde supercomputer achterhaald is, kun je de individuele kasten weer mooi voor een zacht prijsje verpatsen aan eerstejaars.
  Probeer dat maar eens met een achterhaalde Cray. Die had vroeger van die tacky leren bankjes om de systeemkast gemonteerd die in een studentehuis niet zouden misstaan, maar aan de individuele achterhaalde chipjes hadden de eerstejaars helemaal niks.

 • Profielfoto
  janvanes

  “Volgens Apple is de vraag naar de dual 2GHz systemen ‘overweldigend’ en lukt het niet om volgens de planning aan alle vraag te voldoen.”

  Dat ligt vast niet alleen aan die bestelling van 1100 stuks, maar toch…

  Toch jammer – hebben ze een model dat goed verkoopt met forse marges, kunnen ze niet leveren. Niet iedereen wil daar op wachten!

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hmm ik vind het alles behalve handig van de gemiddelde klant om een G5 2×2 ghz te kopen. Voor een particulier is de G5 1.8 ghz meer dan genoeg. Voor zakelijk werk zal waarschijnljk een nieuwe xserve uitkomen. Verder geeft apple al aan volgend jaar al op de 3 ghz te zitten. De tijd dat het kost voor de ontwikkelaars om dusdanig gebruik te mkaen van de G5, dat de G4 het niet meer trekt, duurt zeker nog een aantal maanden. Tegen die tijd kun je de 2×2 voor een aanzienlijk lagere prijs aanschaffen. Maar dat zeggen we niet hardop, want apple moet nog wel geld verdienen.:wink:
  Ik hoop gewoon op een nieuwe g5 imac, of een opwaardeerkaart, al zou ik niet weten waar je die in de imac ftp zou kwijt kunnen.

 • Profielfoto
  wout

  Waar kujnnen we die G5-supercomputer in de gestelde lijst kunnen classeren?

 • Profielfoto
  aToMac

  Waarschijnlijk op nummer 5 of 6. *I guess*