Stof
Stof Nieuws 1 juli 2003

Specificaties snellere G3 (PPC 750GX) bevestigd

Al sinds december vorig jaar circuleren er geruchten over een nieuwe generatie IBM G3 processoren. Die PPC 750GX (codenaam ‘Gobi’) zou de opvolger zijn van de G3 750FX die in de huidige iBooks te vinden is. Inmiddels heeft IBM het bestaan van de processor bevestigd in z’n PowerPC nieuwsbrief.

De PPC 750GX is op een aantal punten verbeterd ten op zichte van de huidige G3. Zo is het geïntegreerde L2 geheugen verdubbeld naar 1MB. De processor zal leverbaar worden in snelheden tot 1.1GHz. Helaas verbruikt de nieuwe G3 wel meer energie, waardoor de levensduur van batterijen wordt verkort. Mocht Apple de G3 in de iBook blijven gebruiken (en daar ziet het voorlopig wel naar uit), dan zal met de 750GX dus de GigaHertz-barriere worden doorbroken.

Volgens IBM zullen vanaf juli de eerste samples worden geproduceerd, waarna massaproductie volgt in december 2003. Dat sluit opvallend goed aan bij eerdere voorspellingen van MacBidouille van mei. Dat duidt er wellicht op dat andere voorspellingen in dat bericht ook wel eens in de goede richting zouden kunnen zitten. Misschien de moeite waard om nog eens nalezen…

Reageer op artikel:
Specificaties snellere G3 (PPC 750GX) bevestigd
Sluiten