Stof
Stof Nieuws 4 juli 2003

NASA test prestaties G5 processor

Na het rumoer rond Apple’s claims over de prestaties van de PowerMac G5, zijn nu voor het eerste cijfers van een andere bron opgedoken. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft namelijk een onderzoek uitgevoerd naar de prestaties van de G5 bij het uitvoeren van wiskundige berekeningen (Computational Fluid Dynamics).

De test is uitgevoerd op een pre-productie model 2×2.0GHz PowerMac G5 met Mac OS X 10.2.7. Het beeld dat naar voren komt uit de test is dat de G5, mede door z’n hoge kloksnelheid, uitstekende presaties neerzet. Lees verder voor de detail-uitkomsten van de test voor de G5, inclusief vergelijking met Pentium4 en G4 systemen.

De door NASA gebruikte testsoftware maakt slechts gebruik van 1 processor, maar is wel geoptimaliseerd voor Altivec. De tests zijn zeer reken-intensief, maar niet data-intensief. Dat betekent dat de uitkomsten van de test bijna volledig afhangen van de rekensnelheid van de processor, en nauwelijks (positief) worden beïnvloedt door de snelle systeembus van de G5 systemen.

Single CPU Jet3D Scalar Benchmarks (Absolute MFLOPS en MFLOPS/MHz)
Single CPU Jet3D Vector Benchmarks (Absolute MFLOPS en MFLOPS/MHz)

De conclusies van deze uitkomsten (voor zover je die kunt/mag trekken) zijn dat de G5 bij integer (scalar) berekeningen per kloktik duidelijk beter scoort dan de G4 en de Pentium. Bij Altivec (vector) berekeningen blijft de G5 per kloktik ongeveer even snel als de G4. Gekoppeld aan de beduidend hogere kloksnelheid van de G5 geeft dit een grote prestatiewinst. De resultaten zijn, in grote lijnen, een bevestiging van de eerder door ArsTechica geschetste verwachtingen.

Overigens geeft deze test dus aan hoe de G5 processor presteert ten opzichte van de G4 bij het uitvoeren van niet-geoptimaliseerde 32-bits code. De wetenschappers van NASA achten een extra snelheidswinst van 20% mogelijk wanneer de code van de testsoftware geoptimaliseerd wordt voor de G5.

Reageer op artikel:
NASA test prestaties G5 processor
Sluiten