NASA test prestaties G5 processor

26 reacties

Na het rumoer rond Apple’s claims over de prestaties van de PowerMac G5, zijn nu voor het eerste cijfers van een andere bron opgedoken. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft namelijk een onderzoek uitgevoerd naar de prestaties van de G5 bij het uitvoeren van wiskundige berekeningen (Computational Fluid Dynamics).

De test is uitgevoerd op een pre-productie model 2×2.0GHz PowerMac G5 met Mac OS X 10.2.7. Het beeld dat naar voren komt uit de test is dat de G5, mede door z’n hoge kloksnelheid, uitstekende presaties neerzet. Lees verder voor de detail-uitkomsten van de test voor de G5, inclusief vergelijking met Pentium4 en G4 systemen.

De door NASA gebruikte testsoftware maakt slechts gebruik van 1 processor, maar is wel geoptimaliseerd voor Altivec. De tests zijn zeer reken-intensief, maar niet data-intensief. Dat betekent dat de uitkomsten van de test bijna volledig afhangen van de rekensnelheid van de processor, en nauwelijks (positief) worden beïnvloedt door de snelle systeembus van de G5 systemen.

Single CPU Jet3D Scalar Benchmarks (Absolute MFLOPS en MFLOPS/MHz)

Single CPU Jet3D Vector Benchmarks (Absolute MFLOPS en MFLOPS/MHz)

De conclusies van deze uitkomsten (voor zover je die kunt/mag trekken) zijn dat de G5 bij integer (scalar) berekeningen per kloktik duidelijk beter scoort dan de G4 en de Pentium. Bij Altivec (vector) berekeningen blijft de G5 per kloktik ongeveer even snel als de G4. Gekoppeld aan de beduidend hogere kloksnelheid van de G5 geeft dit een grote prestatiewinst. De resultaten zijn, in grote lijnen, een bevestiging van de eerder door ArsTechica geschetste verwachtingen.

Overigens geeft deze test dus aan hoe de G5 processor presteert ten opzichte van de G4 bij het uitvoeren van niet-geoptimaliseerde 32-bits code. De wetenschappers van NASA achten een extra snelheidswinst van 20% mogelijk wanneer de code van de testsoftware geoptimaliseerd wordt voor de G5.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  zoem

  Als de G4 als supercomputer werd gecatalogeerd, wat wordt dan de G5? :D

 • Profielfoto
  153957

  World’s Fastest Personal Computer natuurlijk….

  Mooi hoor…

 • Profielfoto
  Quicksilver

  Hmm een P4 2.66 ze zitten al op 3.2 als ik me niet vergis…….. dus dan zou die 20% snelheidswinst te niet gedaan worden………

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Intel is reeds een stuk verder dan de p4 2.6 zeker als je kijkt naar de 64 bits die binnenkort uitkomt van AMD, dan zie je toch weer een gaatje. Jammer dat ze er geen xeon bij hebben gezet.

 • Profielfoto
  boelie

  Is het nou echt zo belangrijk dat je de snelste computer moet hebben? We weten allemaal dat een computer op zich niks kan, het gaat om de software. En wat dat betreft laat Apple Microsoft stof happen :p

 • Profielfoto
  druppelstop

  Ja inderdaad, waarschijnlijk houd 1 G5 2Ghz processor een Intel Penium 4 van 3.2Ghz niet helemaal bij(wanneer je zaken als bussnelheid even achterwege laat) maar 2G5 processoren…:D

 • Profielfoto
  Stof

  Die P4 is ook helemaal niet zo interessant; kijk vooral naar de snelheid t.o.v. de G4:) .

 • Profielfoto
  zoem

  Eigenlijk gaat het helemaal niet om snelheid.
  Maar heb je al ooit eens een PC met Sex-appeal gezien?
  Een PC is een noodzakelijk kwaad (ook voor mij)
  Maar ik heb nog nooit opgewonden gewacht tot de nieuwe versie van windows XP werd aangekodigd.
  Ook nooit omdat er een nieuwe “Case” op de markt kwam, laat staan omdat Intel een nieuwe processor uitbracht.

 • Profielfoto
  joepmac

  een Mac is het lekkerste qua GUI en hardware ontwerp (al sinds Systeem 2.0 of, de Colour Classic ;)… als de hardware snelheid ook een beetje lekker is, mooi meegenomen…

  Iemand die geen zak van computers weet, kan in ieder geval met een Mac het snelst aan de slag, door de perfecte integratie van de hardware/software en de zeer sterke GUI. Een mac werkt logisch, dat kun je met dit soort benchmarks moeilijk aantonen..

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Je hebt toch geen snelle mac/pc nodig om sex te kijken op het internet?? :p

 • Profielfoto
  boesboes

  efficientie en productiviteit, daar draait het om

  en euh,
  een intel is niet traag!

  het zijn de G4s die traag zijn.

  Nu met de G5 zit apple weer op schema, hopelijk houden ze het nu zo,
  anders is het binnen een paar jaar weer hetzelfde liedje

  -jup-

 • Profielfoto
  Sage

  Ik hoop eigenlijk dat Apple door kan blijven gaan in deze snelle prestatie winst. Nu zit iedereen van ‘Ja, de Apple is niet sneller maar wel mooier etc’ maar dat was wel heel anders een tijdje geleden. Toen werd er nog hard geknokt over wie de snelste was en daarbij waren de OS’en een niet zo heel groot onderwerp.

  Waarvoor nu in eens deze omslag? ???

 • Profielfoto
  sctemme

  Als ex-fysicus, getrouwd met een 3D ontwerpster, kan ik je vertellen dat de computer die het eerst klaar is met het doorrekenen van die ingewikkelde modellen, wint.

  Gebruiksgemak staat daarbij op de tweede plek. ???

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Ganymedus zei op vrijdag 4 juli 2003 11:32

  >Intel is reeds een stuk verder dan de p4 2.6 zeker als je kijkt naar de 64 bits die binnenkort uitkomt van AMD, dan zie je toch weer een gaatje.< Een vriend van mij (ja, erg maar waar een Windows gebruiker en zelfs Microsoft Certified Engineer) moest inderdaad met schroom toegeven dat Apple de eerste 64 bits desktopcomputer heeft, en hij was ook een beetje stil van de specs, hij zei ook dat er wel al een 64 bits processor bestaat voor het Wintel platform (AMD of Intel, mag niet bommen in dit geval) maar....en nu komt het...willen ze daar gebruik van kunnen maken moet Windows van de grond af helemaal opnieuw geschreven worden om gebruik te KUNNEN maken van die 64 bits processor, voeg daaraan toe dat er een heel ander moederbord design bij hoort (bussnelheid op een PC is nu iets van 333 Mhz of 400) en Microsoft's nieuwe XP (codename Longhorn) wordt pas rond 2005-2006 verwacht samen met die "prachtig" nieuwe computer die ze samen met HP aan het ontwikkelen zijn, dan denk ik toch dat Windows er een beetje achteraan hobbelt. Toen ik dus tegen hem zei, oh, dan zal dat nog wel een tijd duren eer ze die hele Windows opnieuw geschreven hebben, zei hij, nee hoor, eind dit jaar....Ya right.... op processor gebied zijn ze al in '99 begonnen met het proberen te maken van een 64 bits processor, dus ik zie dit nog niet zo snel gebeuren...ik vroeg hem ook wat een PCI-X slot inhield, had hij nog nooit van gehoord! de bussnelheid van 1 Ghz werd ie helemaal stil van, Serial ATA schijven voor zover ik weet moet je bestellen, zit meestal een levertijd op van ± een week en ga zo maar door, Apple heeft gewoon op dit moment een dijk van een machine waar niemand omheen kan en voor dat geld....laat onze Windows "vrienden" (die we allemaal wel ergens hier en daar hebben) maar eens iets soortgelijks in elkaar flansen door alle losse componenten te kopen, ik denk niet dat (als ze al een 64 bits processor zouden krijgen) ze dat onder die 2000 dollar voor elkaar krijgen.....

 • Profielfoto
  boelie

  Dank je wel Boskabouter voor deze geweldige uitleg!
  :D

 • Profielfoto
  zoem

  Dat zullen wij later zeggen tegen onze kinderen.
  Dan zullen we vertellen hoe het was om te strijden tussen PC en Mac. Hoe het was om met een kleine 5% van de gebruikers van computers op te komen voor alles wat mooi, goed en degelijk was.
  Dan zullen onze kindjes vragen: “Papa, wat is dat een PC”. En leg het dan maar eens uit…
  Hmm dream on :)

  Weet je, in Belgie hebben wij nogal wat blunders op gebied van wegenbouw. Zoals bruggen die midden in een weiland gebouwd zijn, en waar later nooit wegen aan gekoppeld zijn.
  Ooit zullen we ook zeggen: Windows, ’t was goed, de freaks hebben er veel geld mee verdiend, maar het was toch niet zo stevig hee. En dan krijgt het pagina 1 van het grote Blunderboek.

 • Profielfoto
  immoreel

  Weet je, in Belgie hebben wij nogal wat blunders op gebied van wegenbouw. Zoals bruggen die midden in een weiland gebouwd zijn, en waar later nooit wegen aan gekoppeld zijn.

  hehehehehehhehehehehehhehehehehhehehehehe……..

  Belgen……

 • Profielfoto
  immoreel

  Wij hebben ze ook hoor….. balkons die instorten etc….;)

 • Profielfoto
  ElectricCat

  artikel op tweakers hierover:

  http://www.tweakers.net/nieuws/27792

 • Profielfoto
  Peter O

  En toch zijn en blijven er gebruikers die terugswitschen! Daqt wijt ik aan de gebrekkige after-sales-service van de Apple-representatives. Hier is je nieuwe machine en je nieuwe systeemsoftware en vervolgens wordt de afstand tussen gebruiker en hulpdienst te groot. En dat zal met de komst van een G5 of een G6 niet worden verbeterd.

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Nou, als de afstand bij Apple tussen de gebruiker en hulpdienst al te groot zou zijn (komt dit misschien niet ook dat een groot deel van de apple gebruikers leek blijven?? je verteld ze vandaag waarom programma A het niet doet en wat ze eraan kunnen doen, en morgen zijn ze het alweer vergeten omdat er nog steeds een mentaliteit is van: ik heb een Mac gekocht voor het gebruiksgemak en het ding moet het maar doen!) dan is die bij Windows/Microsoft/PC-winkel al helemaal groot. Koop een PC en wat randappratuur en als het niet blijkt te werken ben je well ff zoet met het zoeken naar de IRQ interrupts en allerlei andere zaken waar je wel ff heel wat van je PC af moet weten om dat allemaal op te lossen, en daarbij zal men echt niet zo hulpzaam zijn om dat even op te lossen, meestal krijg je dan de mededeling dat dat altijd kan gebeuren…..

 • Profielfoto
  Boskabouter

  wat ik trouwens vergeten was te schrijven is denkelijk ook dat Windows gebruikers zo erg gewend zijn aan het werken met Windows dat ze heel moeilijk de manier waarop Windows werkte kunnen vergeten terwijl ze met MacOS werken, ze klikken op het rode bolletje en denken dat het programma gesloten is enz……maar het blijft een moeilijke zaak….

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Euh, jullie spreken al over de eerste 64 bit processor op de markt, maar de g5 ligt nog niet in de winkel é! Dus AMD kan nog altjid eerst zijn.

  Boskabouter: Ik werk thuis met PC en op school met Apple. Toch vind ik PC nog een stuk handiger in gebruik!
  Apple geeft eigenlijk toe dat ze mnder handig waren dan PC, waarom zouden ze anders exposé uitvinden om sneller tussen progs te switchen? En waarom krijgt de Finder al weer een update? Niet zomaar é!

 • Profielfoto
  Quicksilver

  Uhhhh PuLse…

  Exposé is niet gemaakt om te switchen tussen apps want daar heeft Apple al geruime tijd Command Tab voor, Exposé is gemaakt o.a om met 1 druk op de knop een overzicht te zien van geopende windows.
  En wat de finder betreft kan ik niet zeggen dat ik de nieuwe collumn view van Panther een verbetering vindt……. maar das mijn mening.
  En “Apple geeft eigenlijk toe” is jou conclusie, Steve Jobs heeft gezegd dat ze User switching van windows overgenomen hebben dus daar zou je gelijk in kunnen hebben.
  Ik werk ook met PC op het werk en Thuis met Mac en die laatste vind ikzelf handiger in gebruik, m.a.w het is maar wat je voorkeur geniet.

 • Profielfoto
  Peter O

  Blijkbaar is het voor elke computerfabrikant gewoon te moeilijk om een beest te maken dat aan al je verwachtingen voldoet! Ze zouden de autofabrikanten als voorbeeld moeten nemen. Je maakt een auto met 1, 2 of 3 jaar garantie. Je gaat er in zitten en je rijdt weg! De een met wat meer of wat minder toeters en bellen, maar je rijdt en je hoeft niet bang te zijn dat de eerste tijd je accu niet wordt opgeladen of dat de achterruitverwarming niet werkt. Je kunt zelfs probleemloos van verschillende merken tanken. De computerwereld is nog lange na niet waar hij hoort te zijn!

 • Profielfoto
  Boskabouter

  PuLse: Euhhhhh oja joh? vind je dat handiger é? fijn joh voor jou é ja joh é AMD kan nog steeds de eerste zijn é maar waar ik op doelde was dat ze al heel erg lang bezig zijn om een 64 bits uit te brengen en als ze al uitkomen in augustus, dacht jij dan dat je een 64 bits dual processor computer kan krijgen voor beneden de 3000 dollar?? ik hoop het voor je…en ik wil niet vervelend zijn maar las ergens dat als je een 64 bits processor wilt aanschaffen om “ergens” in te bouwen, moet op bestelling gebeuren en dat voor het lieve sommetje van ergens rond dik 950 dollar alleen voor het processortje….tel daarbij op allerlei componenten die nodig zijn om daar optimaal gebruik van te maken (nieuw soort moederbord etc etc) en dan denk ik niet dat je op dit moment rond 3000 dollar (euri) uikomt voor een dual procesor AMD, zeker niet in het begin….dat jij liever met een PC werkt omdat het handiger in gebruik is is je goed recht…ikzelf ben ooit op beide systemen begonnen maar vond de Mac toch handiger en stabieler om mee te werken, ik kreeg sneller dingen gedaan op de Mac dan op de PC die ernaast stond…waarom krijgt Windows om de haverklap security en andere updates é? omdat het hele systeem zo gammel als wat is en verbeterd het daardoor?? nee helemaal niet, de finder in osx is er alleen maar weer sneller op geworden…exposé om sneller tussen progs te switchen, nee hoor, meer om een beetje overzicht te houden…zet jij maar eens al je geopende vensters in je taakbalk, je weet nieteens meer waar je moet zoeken dan…Windows handiger??? hmmmmm kan het er niet mee eens zijn joh….