Gratis Open-Source 2D CAD voor Mac OS X

3 reacties

QCad van Ribbonsoft, een gratis open-source 2D CAD systeem voor Linux, verschillende unices en “dat andere populaire besturingssysteem”, is door Gilbèrt Duivesteijn (Nederlander) gepoort naar een native MacOS X versie. Het programma is eenvoudig in gebruik. Kennis van CAD programma’s is niet nodig om met QCad aan de slag te kunnen.

QCad is een onder GPL uitgebrachte, lichte versie van het commerciële product CAM Expert. QCad voor Linux heeft zijn sporen reeds verdiend en heeft bij recenties van Tucow’s Linuxberg en IceWalker de hoogste waardering gekregen. Met de native MacOS X versie van QCad is er een gratis CAD systeem van professionele kwaliteit beschikbaar gekomen voor Apple.

QCad ondersteunt meerdere talen, maakt gebruik van het standaard DXF, HPGL en DNG formaten (compatibel met AutoCad) en kent alle standaard bewerkingen van een 2D CAD programma.

Na het uitbrengen van twee test versies, is op 7 juli de eerste officiële MacOS X release van QCad uitgebracht. Op dit moment wordt nog gewerkt aan een aantal kleine verbeteringen die erop gericht zijn het MacOS X gevoel beter te integreren in het programma. Tevens wordt de “Help” documentatie in alle beschikbare talen toegevoegd.

QCad homepage
Apple Download

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  dennis

  Hadden ze dit een jaar eerder gemaakt had, dan was ik nu geslaagd voor mijn AutoCAD! :angry: ;)

  Dennis

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Een ‘aantal kleine verbeteringen’? Ik kan het nauwelijks een OSX app noemen. Moet nog een hoop gedaan worden.

 • Profielfoto
  boelie

  Voordelen:
  – het is gratis
  – het is nederlands

  Nadelen:
  – te windows-achtige interface
  – niet uitwisselbaar met andere cad-applicaties
  – aanvullingen zoals blocks, kleur- en laag-instellingen, iso-papierformaten, arceringen die met de schaal meeverplaatsen
  – ik kan nog veel verder door gaan…

  Kortom geef mij maar Vectorworks 10 of autoCAD voor OS X (dit gaan ze misschien doen). Dan maar betalen…