omt_admin
omt_admin Nieuws 1 juli 2003

De PowerMac G5: Een kijkje van dichtbij, in Parijs

Dit weekend ben ik in Parijs geweest en heb daar een bezoekje gebracht aan een exclusieve opstelling van de nieuwe, nog niet leverbare, PowerMac G5. Deze expositie vond plaats in de Fnac Digitale, aan de Boulevard St. Germain in Parijs.

In dit artikel: Een uitgebreide reportage met hoge-resolutie foto’s. Klik op “Lees verder” voor het gehele verslag.

function OpenWindow1(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=no,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=no”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}function OpenWindow2(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=auto,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=yes”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}

Exclusieve reportage: De PowerMac G5, vanuit Parijs
jorisw neemt MacOSX.nl mee naar de Boulevard St. Germain in Parijs, waar de PowerMac G5 is opgesteld voor gebruik.

En zo kwam ik aan bij de Fnac Digitale op de Boulevard de St. Germain in Parijs. Fnac is een warenhuisketen zo groot, dat ze voor elk thema (kids, kleding, digitale apparatuur) een apart gebouw hebben. De Fnac Digitale is dan ook één van de grootste, op de hoek van de boulevard.

Zoals je ziet is er op de voorgevel van de Fnac niets te zien over de expositie van de G5. Ik ben hierover dan ook getipt door Adriaan.


Bij aankomst op de eerste verdieping word ik meteen verwelkomd door een vrij groot display dat een slideshow laat zien van de G5 en zijn specificaties. “Commandez le nouveau mac” leest het eerste scherm: Bestel de nieuwe Mac.


Midden in de verdieping is een kleine arena opgezet met daarin een grote tafel. Op deze tafel staat de gloednieuwe (nog niet verkrijgbare) PowerMac G5 opgesteld met twee 22″ Cinema Display monitoren en een hoop mensen eromheen.


Meteen maar even de setup van dichtbij. De PowerMac G5 is aan de zijkant open opgesteld zodat we naar binnen kunnen kijken (hierover later meer) en tussen het scherm en de PowerMac is een iSight (Apple’s nieuwe FireWire webcam) gemonteerd. Deze is overigens heel wat groter dan verwacht.
Het eerste wat me daarna opvalt is het toetsenbord, dat lijkt op die van de witte G4 iMacs, maar dan zonder het doorzichtige frame eromheen. Kortom, compacter en toch pro. De USB-poorten zitten nu aan de boven-achterkant van het toetsenbord in plaats van de zijkant. De layout van het toetsenbord is verder hetzelfde als voorheen en is zoals te verwachten Amerikaans in plaats van Frans.
Dan maar even de achterzijde. Op deze PowerMac G5 zit een Radeon 9600 Pro met een DVI en een ADC aansluiting. Naast de PCI/AGP-slots bevindt zich een kleine latch om de zijkant van de machine te openen. Direct onder de PCI-kaarten twee gigantische ronde openingen met daarnaast (van boven naar beneden): Een indicator van de Airport-antenne, van de Bluetooth-ontvanger, optische audio-uit, optische audio-in, analoog geluid uit, analoog geluid in, tweemaal USB 2.0, eenmaal FireWire 400, FireWire 800, Gigabit Ethernet en een 56K modem.

De rechterzijde van de PowerMac G5 staat open. In tegenstelling tot de G3- en G4-PowerMacs is de deur van de PowerMac G5 niet aan de kast bevestigd door middel van een scharnier, maar kan hij uit de kast worden losgetild. Aan de binnenkant van deze deur zijn instructies geprint over het losmaken en bevestigen van deze deur en het plaatsen van RAM-chips (hiervoor moet er eerst een ventilatorblok uit).

De binnenkant van de G5 ziet er spannend uit. Twee gigantische CPU-blokken worden aan beide kanten vergezeld door twee ook vrij grote ventilatoren, die de lucht van voren naar achteren door de CPU’s blazen. Direct boven de processoren begint een nieuw gebied met daarin de PCI- en AGP-kaarten.

Boven het AGP/PCI-gedeelte zit de SuperDrive. De voeding van de PowerMac is niet te zien, immers die is netjes weggewerkt in de bodem van de kast.

Overigens is het gehele interieur van de PowerMac achter de deur nog eens bedekt met een plastic laag. Dit is normaal en zo wordt de G5 standaard geleverd. Handig om zo een kijkje binnen de kast te nemen zonder iets aan te raken of de luchtdoorvoer te verstoren.

Na het maken van alle foto’s vond ik ’t maar eens tijd om de man die uitgebreid Final Cut Pro aan het speedtesten is, even te onderbreken voor een korte specificatiecheck. Ik roep de Apple System Profiler en de About This Mac window op, en zie hoe de twee naast mij vreemd omkijken wanneer ik in de Terminal een uname -a en een top -u doe. Interessant is dat bij de uname -a blijkt dat de Computernaam is ingesteld op “WWDC-2003-Demo”. Is deze G5 wellicht op WWDC gebruikt bij de demonstratie ? En door wie dan wel ? Zie hiernaast het resultaat.


(dit is overigens een groter
plaatje dan die voorheen)

Op de andere Apple Cinema Display draait intussen nog dezelfde iChat AV-window met een bureaubladachtergrond met in koeienletters “G5”. iChat AV wordt ook uitgebreid getest met de iSight-camera. Waarnaartoe er precies gechat wordt is me niet geheel duidelijk, totdat een kerel met een iBook en een Apple-poloshirt aan (vermoedelijk van Apple France), aan komt schuiven, met jawel, een draaiende iChat.

… en zo beëindig ik mijn kort bezoek aan de G5-demonstratie in de Fnac Digitale in Parijs. Al met al leuk om de bak van dichtbij te zien, die er in ’t echt overigens wat minder glanzend uitziet dan op de site van Apple. De voor- en zijkant zijn van hetzelfde materiaal op de oppervlakte, namelijk op ’t eerste gezicht bespoten aluminium. Op mijn weg bij de Fnac vandaan kom ik nog deze scooter tegen. 🙂

Dit artikel, inclusief de foto’s, is gemaakt en samengesteld door jorisw voor MacOSX.nl.

 

Reageer op artikel:
De PowerMac G5: Een kijkje van dichtbij, in Parijs
Sluiten