De PowerMac G5: Een kijkje van dichtbij, in Parijs

19 reacties

Dit weekend ben ik in Parijs geweest en heb daar een bezoekje gebracht aan een exclusieve opstelling van de nieuwe, nog niet leverbare, PowerMac G5. Deze expositie vond plaats in de Fnac Digitale, aan de Boulevard St. Germain in Parijs.

In dit artikel: Een uitgebreide reportage met hoge-resolutie foto’s. Klik op “Lees verder” voor het gehele verslag.

function OpenWindow1(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=no,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=no”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}function OpenWindow2(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=auto,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=yes”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}

Exclusieve reportage: De PowerMac G5, vanuit Parijs
jorisw neemt MacOSX.nl mee naar de Boulevard St. Germain in Parijs, waar de PowerMac G5 is opgesteld voor gebruik.

En zo kwam ik aan bij de Fnac Digitale op de Boulevard de St. Germain in Parijs. Fnac is een warenhuisketen zo groot, dat ze voor elk thema (kids, kleding, digitale apparatuur) een apart gebouw hebben. De Fnac Digitale is dan ook één van de grootste, op de hoek van de boulevard.

Zoals je ziet is er op de voorgevel van de Fnac niets te zien over de expositie van de G5. Ik ben hierover dan ook getipt door Adriaan.


Bij aankomst op de eerste verdieping word ik meteen verwelkomd door een vrij groot display dat een slideshow laat zien van de G5 en zijn specificaties. “Commandez le nouveau mac” leest het eerste scherm: Bestel de nieuwe Mac.


Midden in de verdieping is een kleine arena opgezet met daarin een grote tafel. Op deze tafel staat de gloednieuwe (nog niet verkrijgbare) PowerMac G5 opgesteld met twee 22″ Cinema Display monitoren en een hoop mensen eromheen.


Meteen maar even de setup van dichtbij. De PowerMac G5 is aan de zijkant open opgesteld zodat we naar binnen kunnen kijken (hierover later meer) en tussen het scherm en de PowerMac is een iSight (Apple’s nieuwe FireWire webcam) gemonteerd. Deze is overigens heel wat groter dan verwacht.

Het eerste wat me daarna opvalt is het toetsenbord, dat lijkt op die van de witte G4 iMacs, maar dan zonder het doorzichtige frame eromheen. Kortom, compacter en toch pro. De USB-poorten zitten nu aan de boven-achterkant van het toetsenbord in plaats van de zijkant. De layout van het toetsenbord is verder hetzelfde als voorheen en is zoals te verwachten Amerikaans in plaats van Frans.

Dan maar even de achterzijde. Op deze PowerMac G5 zit een Radeon 9600 Pro met een DVI en een ADC aansluiting. Naast de PCI/AGP-slots bevindt zich een kleine latch om de zijkant van de machine te openen. Direct onder de PCI-kaarten twee gigantische ronde openingen met daarnaast (van boven naar beneden): Een indicator van de Airport-antenne, van de Bluetooth-ontvanger, optische audio-uit, optische audio-in, analoog geluid uit, analoog geluid in, tweemaal USB 2.0, eenmaal FireWire 400, FireWire 800, Gigabit Ethernet en een 56K modem.

De rechterzijde van de PowerMac G5 staat open. In tegenstelling tot de G3- en G4-PowerMacs is de deur van de PowerMac G5 niet aan de kast bevestigd door middel van een scharnier, maar kan hij uit de kast worden losgetild. Aan de binnenkant van deze deur zijn instructies geprint over het losmaken en bevestigen van deze deur en het plaatsen van RAM-chips (hiervoor moet er eerst een ventilatorblok uit).

De binnenkant van de G5 ziet er spannend uit. Twee gigantische CPU-blokken worden aan beide kanten vergezeld door twee ook vrij grote ventilatoren, die de lucht van voren naar achteren door de CPU’s blazen. Direct boven de processoren begint een nieuw gebied met daarin de PCI- en AGP-kaarten.

Boven het AGP/PCI-gedeelte zit de SuperDrive. De voeding van de PowerMac is niet te zien, immers die is netjes weggewerkt in de bodem van de kast.

Overigens is het gehele interieur van de PowerMac achter de deur nog eens bedekt met een plastic laag. Dit is normaal en zo wordt de G5 standaard geleverd. Handig om zo een kijkje binnen de kast te nemen zonder iets aan te raken of de luchtdoorvoer te verstoren.

Na het maken van alle foto’s vond ik ’t maar eens tijd om de man die uitgebreid Final Cut Pro aan het speedtesten is, even te onderbreken voor een korte specificatiecheck. Ik roep de Apple System Profiler en de About This Mac window op, en zie hoe de twee naast mij vreemd omkijken wanneer ik in de Terminal een uname -a en een top -u doe. Interessant is dat bij de uname -a blijkt dat de Computernaam is ingesteld op “WWDC-2003-Demo”. Is deze G5 wellicht op WWDC gebruikt bij de demonstratie ? En door wie dan wel ? Zie hiernaast het resultaat.


(dit is overigens een groter
plaatje dan die voorheen)

Op de andere Apple Cinema Display draait intussen nog dezelfde iChat AV-window met een bureaubladachtergrond met in koeienletters “G5”. iChat AV wordt ook uitgebreid getest met de iSight-camera. Waarnaartoe er precies gechat wordt is me niet geheel duidelijk, totdat een kerel met een iBook en een Apple-poloshirt aan (vermoedelijk van Apple France), aan komt schuiven, met jawel, een draaiende iChat.

… en zo beëindig ik mijn kort bezoek aan de G5-demonstratie in de Fnac Digitale in Parijs. Al met al leuk om de bak van dichtbij te zien, die er in ’t echt overigens wat minder glanzend uitziet dan op de site van Apple. De voor- en zijkant zijn van hetzelfde materiaal op de oppervlakte, namelijk op ’t eerste gezicht bespoten aluminium. Op mijn weg bij de Fnac vandaan kom ik nog deze scooter tegen.:-)

Dit artikel, inclusief de foto’s, is gemaakt en samengesteld door jorisw voor MacOSX.nl.

 

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  tony montana

  “”De rechterzijde van de PowerMac G5 staat open. In tegenstelling tot
  de G3- en G4-PowerMacs is de deur van de PowerMac G5 niet aan de
  kast bevestigd door middel van een scharnier, maar kan hij uit
  de kast worden losgetild. Aan de binnenkant van deze deur zijn
  instructies geprint over het losmaken en bevestigen van deze deur.””

  :( Hmm.. instructies over het los en vastmaken van de kast.. dat wil toch niet zeggen dat het
  een hele toestand gaat worden net zoals al die windoos dingen?!? Effe afwachten dan maar.. ???

 • Profielfoto
  TheBT

  “Aan de binnenkant van deze deur zijn instructies geprint over het losmaken en bevestigen van deze deur.”
  Instructies over het losmaken van de deur??? Ik veronderstel dat als je ze kan lezen de deur toch al open staat? :D

 • Profielfoto
  Sixer

  TheBT: Dat vond ik eerlijk gezegd ook vrij curieus;) Na nog een keertje goed kijken zie ik dat het vooral voor het upgraden van RAM is.

 • Profielfoto
  Urbin Design

  Top Six. Zag ook ff gauw dat 10.2.7 draaide op die G5 Mac.
  Jey! Wat staat ons nog te wachten aan update’s.;)

 • Profielfoto
  JeePee

  Als je goed naar het plaatje kijkt, zie je dat het heel erg simpel is en dat er aanwijzingen op staan voor het verwijderen van de ventilators, wat er ook erg makkelijk uitziet….:p

  Geen windows-bak dus…:p :D

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik heb de andere foto-reportage nog eens bekeken en daar zie je duidelijk, dat het om het verwijderen van de doorzichtige binnenplaat gaat, die je gewoon aan de bovenkant eruit kantelt, daarna haal je ventilatoren eruit (klikken) en dan plaats je extra RAM, daarna klik je de ventilatoren er weer in en zet de doorzichtige binnenplaat aan de onderkant erin en kantelt de bovenkant weer op zijn plaats. Simpel en slim om het te illustreren aan de binnenkant van de nog simpeler te verwijderen buitenplaat.

  10.2.7 zal aangepast zijn aan de G5 denk ik, ik meen iets gelezen te hebben daarover…:)

 • Profielfoto
  Stof

  Hoe voelde hij nou? Had je het idee dat het echt een bloedsnel apparaat is, waarbij de G4 verbleekt?

 • Profielfoto
  Sixer

  Door de drukte en de intensieve FinalCutPro-er die bezig was rendertijden te meten, heb ik de bak niet uitvoerig gebruikt. Wel zag ik de rendertijden van de film vrij snel voorbij zoefen.

 • Profielfoto
  Elger

  cool:)

 • Profielfoto
  wappie

  In het terminal window (zie dat grote plaatje met de “about this mac” info) kun je zien dat ichat 39% en top zelf 14% CPU vraagt… Nou breekt mijn klomp, dat is toch gigaveel voor een dual 2GHz G5?

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Daarentegen zie je dat Final Cut Pro 0,8% gebruikt, het is een moment opname natuurlijk.

 • Profielfoto
  wappie

  Hmm… op mijn iMac 500Mhz vraagt top ook zo rond de 14% toch raar, al is het niet echt wetenschappelijk verantwoord om er conclusies aan te verbinden… :)

 • Profielfoto
  sctemme

  Ik denk dat de meeste Powermacs G5 die Apple ter beschikking heeft vorige week op WWDC stonden. Apple had niet alleen de keynote en sessies, maar ook een G5 compatibility en optimization lab ingericht. het kan natuurlijk heel goed dat iemand van Apple France afgelopen weekend zo’n ding in het vliegtuig meegenomen heeft. :p

 • Profielfoto
  janvanes

  Is niemand op de MacExpo in Keulen geweest, afgelopen week? Daar werd woensdag (11.00 uur) ook zo’n machine getoond door Apple Duitsland met een uitgebreide ‘keynote’ presentatie. Blijkbaar bestaan er nog maar een paar van deze machines, goede kans dat de machine vanuit de WWDC naar Keulen en daarna Parijs is gegaan.

  De machine heeft geen interne Airport- en Bluetooth-antenne, je krijgt die er los bij (in de vorm van 2 kleine “plugjes”) en moet die in de aansluiting op de achterkant pluggen. Reden hiervoor is de aluminium kast (die zou de golven tegenhouden).
  De onderverdeling in 9 separate zones (met 9 aparte, gestuurde fans!) dient hoofdzakelijk voor de ‘warmtehuishouding’. Sommige onderdelen hebben weinig/geen koeling nodig, sommige veel. Men kan nu de ventilator per groep sturen, wat het geluidsniveau gunstig beïnvloed. Vandaar ook de kunststof plaat achter de aluminium zijdeur: zonder die plastic plaat draait de machine niet, want dan kan de temperatuur niet meer gecontroleerd worden.

 • Profielfoto
  BofD

  Ik denk dat er een beetje een misverstand is van wat die getalletjes in top nu daadwerkelijk betekenen.

  Boven in de output van top kan je zien dat er:
  15.1% CPU Cycles aan user processen draait en 14.7% aan systeem processen 70.3% idle oftewel cycles over om gebruikt te worden.. Tel deze getalletjes bij elkaar op en je ziet gelijk dat top niet heel erg exact is 100.1% ?:) afronding en timings verschillen.

  Maar om weer terug te komen op wat die 32.9% voor iChat en die 13.8% van top zelf nu betekenen.

  iChat gebruikt 32.9% van alle user CPU Cycles oftewel 32.9% van 15.1%

  Top zelf gebruikt 13.8 van de 15.1% cycles

  Dat valt dus reuze mee..

 • Profielfoto
  Marco B

  Deze G5 gebruikt een nieuwere Darwin Kernel dan we in 10.2.6 hebben. Hier 6.6, op die G5 versie 6.8.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Klopt er draait ook 10.2.7 op de G5, dat zou waarschijnlijk de reden zijn.

 • Profielfoto
  inc

  Hoe groot is ie nou in vergelijking met een g4?

 • Profielfoto
  error

  Zien er toch een beetje lullig uit, die AirPort/BlueTooth ‘extensies’ aan de achterzijde:

  http://galleri.99mac.com/data/521/3DSC08359-med.JPG

  http://galleri.99mac.com/data/521/3DSC08358-med.JPG

  Kwetsbaar voor bureaus… kwaadwillenden trekken zo’n ding er zo uit en steken ‘m in hun broekzak (XPress dongles hebben hetzelfde gevaar).

  Niet echt een fraaie oplossing van Apple…