DeX
DeX Nieuws 24 juni 2003

Nabeschouwing WWDC 2003

Wát een spektakel gisteravond! Zo’n beetje alle belangrijke Macsites lagen zo goed als plat – voor, tijdens en na de Keynote -, Steve stond als een dijk en was zeer enthousiast, en zelfs de PC-wereld kan er niet onderuit: Apple heeft de verwachtingen overtroffen. De G5 is een monster!

De Power Mac G5
Ik hoef de specs niet te herhalen (die kan de die-hard Mac-usert natuurlijk wel dromen), maar wát een bak!
Momenteel is dit Apple’s State-Of-The-Art-machine:

  • Dual 2 GHz PowerPC G5
  • 8 GB RAM
  • 500 GB HD
  • DVD-R/CD-RW
  • ATi Radeon 9800 Pro
  • Fibre Channel PCI

In Nederland is deze configuratie (zonder monitor!) voor zo’n slordige 3.330 Euro te koop…
Apple heeft er goed aan gedaan om te besluiten te gaan samenwerken met IBM. IBM heeft immers veel geld beschikbaar voor onderzoek en innovatie, zodat Apple een betere toekomst tegemoet kan zien m.b.t. processorsnelheden (over 12 maanden, belooft Steve, is er een (dual??) 3 GHz G5!).

Mac OS X 10.3 Panter
Ook zeer interessant was natuurlijk de preview van Mac OS X 10.3 Panther. Al moet ik zeggen dat er (tot nu toe) geen extreem onverwachte verbeteringen zijn toegevoegd. Neem bijvoorbeeld Fast User Switching, dit is iets waar zelfs Microsoft eerder mee was. Helaas voor Microsoft weet Apple deze feature wel even -tig keer beter te implementeren. Ook VideoConferencing via Instant Messaging bestond al, maar wederom weet Apple nét dat extra Mac-tintje mee te geven. Verder was Project Builder ook hard aan een upgrade toe, en Apple heeft dit vertaald naar Xcode. Zie voor meer informatie de links onderaan deze pagina.

iSight
Opnieuw een typisch Mac-product, speciaal gemaakt voor de nieuwe versie van iChat: iChat AV. De iSight is een webcam met een knipoog naar de iPod. Jammer dat Apple de iBot zo afkraakt. Apple heeft wel goed nagedacht over de vormgeving: de iSight is klein en kan met verschillende voetjes aan ieder Mac-scherm geplakt worden. Ook heeft Apple gedacht aan een plastic koker waarmee je de iSight makkelijk kunt vervoeren. Erg strakke actie van Apple om alle aanwezige developers een iSight cadeau te doen, trouwens!

Dat waren wel zo’n beetje de hoofdpunten van de Keynote. Voor meer informatie over Pixlet (een nieuwe codec voor QuickTime die 20-25:1-compressie kan leveren), zie de links onderaan deze pagina.
Dit mag Apple vaker doen Apple Power Mac G5
G5 processor
Mac OS X v10.3 Panther (ook voor Pixlet, FileVault, Exposé, Xcode, etc.)
iSight
iChat AVDownload iChat AV Public Beta
Safari 1.0Download Safari 1.0

Reageer op artikel:
Nabeschouwing WWDC 2003
Sluiten