Stof
Stof Nieuws 26 juni 2003

Een nadere kennismaking met de PowerMac G5

Na lang wachten heeft Apple ons afgelopen maandag dan toch gegeven waar we al zo lang op wachtten: de PowerMac G5. Apple presenteert dit nieuwe pronkstuk, in strakke brushed metal stijl, uitgebreid op de PowerMac pagina’s van z’n site. En uiteraard kent iedere liefhebber die info al uit zijn of haar hoofd, inclusief de specificaties van de drie modellen. Maar de G5 bevat ook een aantal details, die niet aan de oppervlakte van Apple’s promotiemateriaal liggen. Bijzondere details die zo kenmerkend zijn voor Apple. Dus lees verder voor een nadere kennismaking met de PowerMac G5.

Vormgeving: de buitenkant

De vormgeving van de nieuwe PowerMacs heeft heel wat reacties uitgelokt. En in tegenstelling tot andere recente Apple ontwerpen, zijn de reacties nu lang niet allemaal positief. Persoonlijk moet ik zeggen dat ik er inmiddels de schoonheid van in begin te zien. Maar of je hem het nou mooi vindt of (nog) niet, er is veel denkwerk in gestopt.

In een interview met Wired vertelt ontwerper Jonathan Ives wat er zo bijzonder is aan het ontwerp. Hij geeft daarbij aan dat gestreefd is naar simpelheid in de vorm. Steeds weer werd de vraag gesteld: “Wat is nou echt nodig in het ontwerp?”. Dat uit zich onder andere in de strakke behuizing. De zijkanten zijn gemaakt uit één stuk aluminium, met uitzondering van de ‘deur’ die toegang geeft tot het binnenste van de PowerMac.

De deur is een goed voorbeeld van de kwaliteit, de afwerking en de attentie voor details. Aan de binnenkant van de kast zitten drie glijdende grepen, die de deur als het ware vastgrijpen. Aan de binnenkant van de deur is een instructie aangebracht hoe je extra geheugen kunt plaatsen. Slim, maar je moet er maar opkomen.

Wat overigens opvalt aan de machines die op WWDC staan, is het gebruik van het keyboard en de muis zoals die tegenwoordig bij de eMac worden geleverd. Dus geen nieuwe keyboards en muizen, zelfs geen Pro apparatuur, maar de goedkope witte versies. Ik vind ze nogal uit de toon vallen bij de nieuwe aluminium behuizing. Laten we hopen dat Apple in augustus, als de G5 in de winkel staat, nieuwe keyboards erbij levert met toetsen zoals bij de aluminium Powerbooks.

Vormgeving: de binnenkant

Een pluspunt van de behuizing van de PowerMac G4 was de mogelijkheid om de behuizing volledig open te klappen om hardware te vervangen. De G5 biedt die mogelijkheid niet. Maar dat betekent niet dat het nu moeilijk is om hardware te vervangen. Bij de constructie van de binnenkant zijn namelijk allerlei slimmigheden gebruikt die het heel makkelijk maken om bij de diverse componenten te komen.

Zo worden harddisks gemonteerd via een soort rolsysteem, waardoor de connectoren van de harddisk automatisch aansluiten op de daarvoor bestemde aansluitingen. En weliswaar moet je de processor-ventilatoren verwijderen om geheugen bij te kunnen plaatsen, maar ook die zitten simpelweg in voedingsconnectoren geklikt. Het verwijderen en terugplaatsen is daarmee een fluitje van een cent. Door dergelijke constructies is het ook geen wirwar van kabels in de G5.

Een ander onderwerp waar veel tijd en denkwerk ik zit, is de koeling. Niet alleen zijn negen(!) ventilatoren aangebracht, die elk afzonderlijk gestuurd kunnen worden. Maar de transparante plaat die aan de binnenkant voor de deur zit, is speciaal gevormd om de luchtcirculatie te optimaliseren.

De aanwezige techniek

Dat de G5 een grote stap voorwaarts is, dat is inmiddels wel bekend. Maar een paar facetten die die grote sprong mogelijk maken wil ik toch even apart noemen. Waar bij de PowerMac G4 bijvoorbeeld beide processoren één bus (zie het als snelwegen) moesten delen om te communiceren met de rest van het systeem, hebben beide processoren in de G5 een eigen bus. En die bus is tot ruim zeven keer sneller dan bij de G4. Daarbij komt dat door de bussen in de G5 tegelijkertijd data heen en terug kan; de snelwegen zijn als het ware tweebaans. Met name multimedia applicaties hebben veel voordeel bij een snellere bus.

Ook beschikt de nieuwe PowerMac over PCI-X sloten, die bij gebruik van speciale PCI-X apparatuur, 4 keer sneller met de rest van het systeem kunnen communiceren dan gewone PCI kaarten. Daarbij moet je je wel realiseren, dat alleen de twee duurdere modellen over PCI-X beschikken. Het 1,6GHz model kan alleen met PCI kaarten werken. Daarbij komt dat het goedkoopste model ook niet beschikt over DDR geheugen van 400MHz maar van 333MHz. Details die je snel over het hoofd ziet.

Nieuws dat niet opvalt tussen alle nieuwe techniek die de PowerMac G5 biedt, is de beschikbaarheid van nieuwe videokaarten van Nvidia en Ati. De twee single-processor G5’s worden namelijk als eerste Macs geleverd met de Nvidia GeForce FX5200 chips. Dit zijn de budget-uitvoeringen van de GeForce FX serie. De duurste G5 wordt standaard uigerust met de al eerder verkrijgbare Radeon 9600 Pro. Als extra optie kun je de G5 uit laten rusten met een Ati Radeon 9800 Pro. Deze snelste videochip die Ati op dit moment levert was ook nog niet eerder in een Mac te verkrijgen.

Al met al heeft Apple met de PowerMac G5 bewezen te kunnen voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende gebruikers. Sta je te popelen om één van de nieuwe systemen aan te schaffen, dan moet je wel rekening houden met een wachttijd. Mensen in de VS die een G5 hebben besteld hebben als leverdatum ‘op of voor 2 september’ te horen gekregen. Apple’s belofte om in augustus te leveren, kan dus wel het uiterste eind van augustus betekenen. Daarbij komt dat een hoge vraag wordt verwacht, hetgeen kan betekenen dat internationele leveringen nog wat langer op zich zullen laten wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een nadere kennismaking met de PowerMac G5
Sluiten