Stof
Stof Nieuws 29 juni 2003

Boost je G4!

De nieuwe PowerMac G5 is natuurlijk een ongekend snelheidsmonster. Maar niet iedereen heeft het geld om meteen een nieuwe G5 te kopen. Wat moet je dan, als je toch een snellere G4 wilt om de huidige programmatuur sneller te laten draaien, maar niet gelijk je (financiële) ribben eruit wil trekken.

De oplossing is een upgrade-kaart. Met de goedkoopste kaarten wordt al gauw een snelheidswinst van 25 tot 40 procent bereikt. Met een duurdere dual processor kaart zelfs meer, maar die zijn ook dusdanig kostbaar dat je wellicht beter een nieuwe computer kan kopen. Torz geeft je in dit artikel een indruk van wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn drie fabrikanten die upgrade-kaarten leveren, maar niet al hun producten zijn in Nederland leverbaar. Wie echter bereid is enige moeite te doen, kan zich een G4 upgrade kaart aanschaffen en installeren, waarmee het oude beestje een stuk sneller wordt. De drie fabrikanten die upgrade kaarten maken zijn Gigadesigns, Powerlogix en Sonnet. Er zijn upgrade-kaarten vanaf single 800MHz tot en met dual 1,2 GHz. De 800MHz en 1GHz kaarten zijn al op het net te vinden vanaf circa 400 euro (gemiddeld). Dat loopt op tot meer dan 1000 euro voor de snelste duals.

Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wel veel geld. Maar als je bij xBench gaat kijken, kun je zien dat bijvoorbeeld een 1GHz upgrade een benchmark haalt van rond de 100 punten. Ten opzichte van een G4 400/450 MHz (Gigabit ethernet) met gemiddeld zo’n 60 punten is dat een snelheidswinst van 40%. In feite schaf je jezelf voor dat bedrag dus een Quicksilver aan. Als je bij AccelerateYourMac wat uitgebreidere tests bekijkt, zie je dat zo’n kaart tot forse snelheidswinst leidt. Zeker een 1.4GHz Gigadesigns of een Powerlogics dual doet niet veel onder voor een 1GHz MDD van Apple zelf.

Natuurlijk is een nieuwe G5 prachtig en de snelheidswinst is daar wel fors. Maar je hebt het dan ook wel over een investering van liefst 3000 euro of meer. En zo’n upgrade-kaart kost toch maar een fractie daarvan. Als je de topsnelheid van de G5 niet direct nodig hebt, en liever nog een tijdje wacht tot er wat goedkopere modellen in omloop komen, is dit misschien een goedkopere oplossing.

Met name het upgraden van oudere G4 machines als de AGP graphics en de modellen met Gigabit ethernet is gezien de prijs wel zinvol. Zeker als je daarbij de videokaart vervangt door bijvoorbeeld een Ati Radeon variant die Quartz Extreme ondersteunt. En dan ben je helemaal klaar voor Panther, zonder dat je je inboedel hoeft te verkopen voor een G5.

Torz.

Meer informatie is te verkijgen bij de volgende links:
xBench: http://ladd.dyndns.org/xbench/
Upgrade database en tests: http://www.xlr8yourmac.com/cpucards.html
Powerlogix: http://www.powerlogix.com
Sonnet: http://www.sonnettech.com/default.html
GigaDesigns: http://gigadesigns.com

Reageer op artikel:
Boost je G4!
Sluiten