Waarom Microsoft gevaarlijk is

Door: Adriaan Mol - 49 reacties

Er waren veel reacties op het artikel van Six, “Longhorn & zijn grafische engine“, jullie vonden ons vaak te aanvallend naar Microsoft. Zoals ik ook in de reacties zei, om onze slogan waar te maken, mogen redacteuren een eigen mening (lees: smaakje) geven op hun artikelen, natuurlijk om ook zo discussies te creeĆ«ren.

Het probleem van Microsoft is dat ze geen smaak hebben en te weinig cultuur in hun produkten brengen. Het is toch onvoorstelbaar dat het machtigste bedrijf ter wereld niet eens Apple kan bijhouden? Simpele reden, ze zijn vaak niet echt origineel.

Om mijn mening niet alleen te beargumenteren op de situatie tussen Apple en Microsoft (dat zou misschien een beetje subjectief worden), neem ik bijvoorbeeld de Xbox. Microsoft heeft de Xbox nu zo goedkoop gemaakt, dat Nintendo stuk dreigt te gaan. Het sympathieke spelcomputerbedrijf, met de originele Mario, Zelda en oneindig andere leuke spellen, wordt nu simpelweg van de markt gedrukt. Waarom? Omdat Microsoft zich die miljarden verlies op de verkopen van de Xbox kan permitteren en het ook doet. Elke Xbox die Microsoft verkoopt, kost Microsoft geld. Geen probleem, denkt Microsoft, dan kopen we toch gewoon een paar game software-bedrijven, we zorgen ervoor dat die alleen spellen voor de Xbox maken, en zo krijgen we ons geld daar wel terug.

Ik kan hier een paar A4’tjes over door ratelen, maar het lijkt me leuker als mensen hun eigen mening hieronder plaatsen. Wel of niet eens? Ik hoor het graag.

Mijn conclusie: In het bedrijfsleven is het nemen, of genomen worden. Maar een bedrijf zoals Microsoft kan te ver gaan.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  Martens

  Je hebt helemaal gelijk over die X-Box. De console wereld is helemaal kapot aan het gaan. De afgelopen E3 was ook compleet waardeloos, je merkt echt dat elk spellenbedrijf op dit moment alleen nog maar geld wil verdienen en zich verkoopt voor “exclusieve” titels. Bagger is het op dit moment. ;[

  Ik moet zeggen dat ik anti-Microsoft commentaar soms ook wat overdreven vind, maar nu ik mijn Mac wat langer heb zie ik inderdaad dat Microsoft erg veel op Mac OS let bij het maken van nieuwe produkten. Het feit dat ze voor Windows XP de icons hebben laten maken door IconFactory (die ze ook voor Apple maakt) spreekt bijvoorbeeld al boekdelen. ;]

 • Profielfoto
  Reinier

  Ik ben het helemaal met dit artikel eens. Waar is de wereld zonder Nintendo !? Ik heb zelf geen Nintendo, maar een PS2 omdat die eerder op de markt was. Maar mijn roots en opvoeding liggen bij Mario, Zelda en Bomberman:)

  Microsoft is gewoon het arrogantste bedrijf dat er bestaat, en het ergste is, ze kunnen doen wat ze willen. Geld zat…… en dat met een uitvinding dat buggier is dan de gemiddelde achtertuin….

 • Profielfoto
  Sharky K.

  En je kan er niks aan doen… dat vind ik zo erg.

 • Profielfoto
  PeterK

  Getuige ook de vele rechtzaken die tegen microsoft zijn aangespannen op het terrein van het misbruik maken van hun marktpositie. Een willekeurig voorbeeld: netscape. Feitelijk kapot gemaakt door Microsoft. Hun beleid met betrekking tot volumelicenties. En het gebrek aan originaliteit. Het begon al met MSDos, eigenlijk ook al gestolen, als je de geschiedenis daarvan kent. De politiek van Microsoft is om innovatieve bedrijfjes over te nemen, en daarna dood te laten bloeden. Recentelijk weer VPC van Connectix. er zijn inderdaad A4’tjes over vol te schrijven.

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  De rechtzaken in de USA halen ook niks uit. Waarom? Omdat Microsoft relaties heeft met mensen heeft in de politiek en deze mensen zorgen er persoonlijk wel voor dat Microsoft niet teveel aangepakt word. Immers zorgt Microsoft voor een behoorlijke geldstroom vanuit de rest van de wereld richting de USA. Uiteindelijk hoop ik dat de EU WEL gepaste maatregelen neemt tegen Microsoft en niet achter de amerikaanse rechtstaat aanloopt…

 • Profielfoto
  Peter O

  We moeten blij zijn dat onze Apple-wereld nog niet vergiftigd wordt doos M$! Achter de schermen proberen ze steeds een vinger in de pap te houden met opdringerige stukjes prullerij. De stoffigheid ten tot gestegen, perfekt passend in elk stoffig, slapend kantoor. De direktie die braaf de licenties betaald voor de vele crashes met de bijkomende noodzakelijkheid van enkele lokale allesweters! Geen enkele innovatief en creatief voortouw. Slechts na-aperij en zakkenvullerij. Maar wij moeten er voor waken deze stoffigheid niet in ons midden te willen opnemen! Laat ze maar zwemmen en onwetend leeggetrokken worden.

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  We leven op een absurde aarde waar het gek is als 95% van de wereldbevolking in een Opel rijdt en normaal is dat 95% Windows gebruikt. Ik kan het geen fatsoenlijke Alien uitleggen….:(

 • Profielfoto
  artimachead

  Kijk eens iets verder kijkt dan je eigen huiskamer of kantoor.
  Microsoft domineert. Niet door kwaliteit maar, door marketing. Wat zijn de gevolgen van een matig ontwikkelt product als Windows, dat terecht opgemerkt, te weinig cultuur lijkt te hebben.
  Druk doende kopiƫren tegen te gaan terwijl er uit de eigen koker weinig origineels is gekomen.
  Niet dat Apple het altijd bij het juiste eind zal hebben maar, wat als de wereld met de Mac was gaan werken i.p.v. Windows.
  Minder stress en meer werk plezier? Valt niet uit te sluiten. Maar vooral de ontwikkeling die mensen en bedrijven tot nu toe hebben misgelopen door met een minder productief systeem te werken.
  Ik vind dat men best hard mag zijn tegen Microsoft. Zeker als je de terreur van dit bedrijf beseft.

 • Profielfoto
  Sixer

  Aangezien ik deze discussie zeer onlangs nog met collega’s heb gevoerd, hieronder een korte analyse van mijn kant zoals ik die toen heb getikt.

  Naar mijn mening is Microsoft met haar waninnovatie en dominante positie in de industrie gecombineerd, verantwoordelijk voor vele jaren technologische achterstand, wereldwijd. Ik denk aan een decennium. Dat is in computertermen een eeuw. Want als de wereldstandaard op OS-gebied niet innoveert en geen gebruik maakt van de mogelijkheden, is dat een zeer regressieve fundering voor de gebruikers van dat OS. Of die nu proberen te innoveren of niet.

  Een innovatief OS zorgt voor meer en snellere oplossingen. Sneller meer ideeƫn en ontwikkeling. Hiervoor moet je niet bij Microsoft zijn.

  En dan heb ik de termen stabiliteit en betrouwbaarheid nog niet eens genoemd.

  De toekomst voor de computerwereld is Open Source en vooruitstrevend. Microsoft is geen van beide. Microsoft is nergens de eerste mee geweest. Niet met hun web browser. Niet met hun DOS. Niet met hun Windows. Niet met hun instant messanging.

  Om een lang verhaal kort te maken: Het enige krediet wat Microsoft toekomt, is hun timing en talent voor aggressieve marketing. Van het moment dat Bill Gates aanklopte bij IBM ( “we have what you need” ), tot het moment van vandaag.

  Wanneer ik op een grote werkplek om me heen kijk, doet het binnenin mijn hart voor computers en internet pijn dat de computerwereld terecht is gekomen waar hij nu is. Het had mooier, moderner, en comfortabeler kunnen zijn als de grote belanghebbenden de vooruitgang in de gehele sector niet hadden laten instorten door financieel belang.

  Ik hoop dat ik de dag meemaak dat hier verandering in komt. Maar ik vrees ’t ergste.

  Tot slot een filmaanrader: Pirates of Silicon Valley, een vrij accuraat portret van het begin van het computertijdperk. Met Steve Jobs en Bill Gates als hoofdkarakters. Op bestelling verkrijgbaar bij verschillende Amerikaanse videostores. Let even op dat je VHS/PAL regelt, en geen NTSC.

 • Profielfoto
  Peter O

  Geef mij maar de Mac met de rode ogen van 2001! En de reklameversie die Apple ermee heeft gemaakt. Dat is pas visie en daarmee kun je ook op je vingers natellen dat het precies het goede publiek aanspreekt. De M$-rest is burk!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Even een meededeling: Let wel op dat je nuttige reacties geeft, met argumenten, etc. en dus niet alleen scheeuwen “MS sucks”, etc.. We willen geen Tweakers.net idee krijgen dat eerst alle reacties door moderators nagekeken moeten worden;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  We moeten natuurlijk wel een beetje relativeren!

  Doet Apple niet een heel klein beetje hetzelfde als Microsoft, m.b.t. het opkopen van bedrijven en bedrijfjes en vervolgens deze bedrijven dwingen alleen nog maar voor de Mac te produceren?

  Het enige verschil is dat er bij Apple dan nog wat moois uitkomt en dat Microsoft de markt alleen maar kapot maakt.

 • Profielfoto
  Sixer

  KarelWillem, met betrekking tot Emagic ben ik het met je eens dat dat een vrij teleurstellende strategische move aan Apple hun kant was. En ik denk ook dat dit uiteindelijk niet rendabel voor ze zal uitpakken.

 • Profielfoto
  mika_janssens

  We moeten idd heel nuchter blijven en analyseren. Natuurlijk is het waar dat M$ niets origineel maakt en dan nog slecht kopieert ook (de bugs e.d.). Het bedrijf heeft totaal geen ziel.
  Maar toch kan ik het vaak zinloze bashen op M$ in de Apple-wereld grondig beu zijn. Immers, ook Apple heeft een groot aandeel in haar klein marktaandeel. Waarom? Omdat ze er een soms heel slechte en eigenzinnige marketing op nahouden. In Amerika heb je stores, de switch-campagne enz. De schitterende producten van Apple worden daar veel meer kenbaar gemaakt!! Hier in Europa heb je nauwelijks winkels, en nauwelijks reclame. M$ daarentegen maakt reclame voor Windows Xp. Je moet dus niet altijd maar simpel de reden bij M$ leggen, omdat dat de mode is in de Apple-community. M$ is een bedrijf dat slim genoeg is om een agressieve campagne te maken voor slechte producten. Apple maakt fantastische producten, maar vergeet daarbij ze voldoende kenbaar te maken voor anderen.

  Kritisch blijven is dus de boodschap!

 • Profielfoto
  Whymme

  Maar wat doet dit artikel op een site over Macintosh?

  Ik kan me voorstellen dat het regelmatige Microsoft-bashing (terecht of onterecht) vaak op een mac-site voorkomt. Maar om nu een artikel te plaatsen dat zuiver over Microsoft gaat en waar Apple helemaal niet aan te pas komt, gaat mij wat te ver. Er zijn wel meer dingen die gevaarlijk zijn; kunnen we daar ook artikelen over verwachten?

  Om toch maar iets inhoudelijks toe te voegen: Tuurlijk is het monopolie dat MS heeft, ongezond. Het “cross-subsidising” dat een paar keer is aangehaald is daarvan een goed voorbeeld; gebrek aan innovatiekracht in de industrie is een ander. Tamelijk standaard micro-economie, m.a.w. oud nieuws (als iemand meer info nodig heeft om zijn collega’s mee om de oren te slaan, meld het even. Ik wil dan wel eea toelichten – maar ik denk niet dat zo’n college micro-economie op deze site thuishoort).

  Het idee dat dit alles niet gebeurd zou zijn als Apple ipv Microsoft een monopolie had gehad klinkt nogal naief. Apple is zo innovatief en gebruiksvriendelijk omdat dat voor dit bedrijf de enige manier is om concurrentie te voeren. Kijk Michael Porter na. Een prijsslag zal Apple nooit kunnen winnen, omdat ze geen gebruik kan maken van schaaleconomieĆ«n, dus moeten ze het hebben van toegevoegde waarde – dingen zoals design en gebruikersgemak. Maar als Apple een monopolie of bijna-monopolie had gehad, dan hoef je er niet op te rekenen dat ze hetzelfde beleid zou voeren. Daar zou Apple geen enkel strategisch belang bij hebben gehad.

  En het wegdrukken van bedrijven in de markt – wat denk je dat het gevolg is van al de iApps die Apple zo gul verspreidt? iPhoto, iTunes, Safari en nog een stel van deze programma’s maken het leven heel moeilijk voor software-ontwikkelaars die de markt van foto-opslag, muziekopslag en -bewerking of browsers voor de OS X-markt op willen gaan.

  Whymme

 • Profielfoto
  TheBT

  Mika_janssens, natuurlijk kost dit bekendbaar maken van Apple in Europa of andere delen van de wereld hopen geld!
  En daar ligt het hem juist… Apple kan zich dit ni zo goed veroorloven, zeker niet tegenover een bedrijf als Microsoft!
  Ok, Apple heeft nog wel een redelijk goed budget maar het blijft altijd een risico om aan marketing en reclame je geld aan uit te geven!

 • Profielfoto
  papa

  Ik ben het net als vele anderen op dit forum eens met het feit dat Microsoft gevaarlijk is. Dat kunnen ze zijn omdat de VS allang niks geen echte rechtsstaat meer zijn. In dat land geldt maar 1 recht: dat van de sterkste. En we weten allemaal ook wel dat het in de politieke wereld barst van de mensen die elkaar de hand boven het hoofd houden en aan baantjesschuiverij doen. In de VS is dat nog veel erger dan hier en dat zien we aan Microsoft. Die hebben de grootste zak met geld en daar koop je vrienden mee. Wie die vrienden heeft kan alles maken en zo is de cirkel weer rond. De enige echt grote verliezer is de eindgebruiker die opgescheept zit met een slecht produkt dat niet goed functioneert. Het is de na-ieve massa die Bill Gates in het zadel houdt door niet naar alternatieven te kijken en zich blind te staren op Windows. Daardoor zit je met het probleem dat Apple niet wordt gezien als alternatief in de mist die Microsoft opgetrokken heeft. Men noemt vaak de hoge prijs en de lagere snelheid als argumenten om geen Mac te kopen. Verder heeft Apple een marketingprobleem, want net als Philips slagen zij er niet in om van hun ‘vrouwenimago’ af te komen. Daarom zie ik de toekomst somber in als Microsoft blijft doorgaan op de manier zoals ze nu doen. Het is zelfs denkbaar dat Apple ooit wordt overgenomen door Microsoft, want de club van Bill Gates maakt echt niet zomaar software voor ons platform. Er zit altijd iets achter. Het is begonnen met de overname van Connectix en ik ben bang dat het einde nog lang niet in zicht is. De enige oplossing ligt bij de Amerikaanse overheid. Als die nou eens laat zien dat er wel degelijk een rechtsstaat aanwezig is in de VS door Microsoft eens hard aan te pakken zou alles weleens kunnen veranderen. Helaas is dat dromen, want wie president Bush de laatste tijd bezig ziet beseft meer dan ooit dat degene met het meeste geld en de meeste vrienden gewonnen heeft in het land waarvan de inwoners roepen dat het de meest democratische staat ter wereld is.

 • Profielfoto
  Haddock

  Ik ben het helemaal met Whymme eens.

  quote: “Apple is zo innovatief en gebruiksvriendelijk omdat dat voor dit bedrijf de enige manier is om concurrentie te voeren.”

  Als Apple 95 % van de markt in handen had dan schreef ik dit nu waarschijnlijk op een Wintel-machine…

 • Profielfoto
  snipper

  Ik heb de hele discussie doorgelezen en hoewel het voor mij oude koek is, valt me wel op dat er veel verschillende mensen aan meedoen. Langzaam maar zeker dringt het tot de massa door, wat ze werkelijk aan (te) grote bedrijven als M heeft; wat ze doen en waarom.

  Natuurlijk, dit is een site voor computerliefhebbers en die groep is klein ? maar gewaarwording is de eerste stap op weg naar betere OS’en! :)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Reactie op Whymme: Je vraagt wat dit artikel op deze site doet. Microsoft is de grootste concurrentie van Apple, geeft mij een reden om te schrijven hoe ik over dat bedrijf denk. Zoals ik zeg, dit is pas een klein voorbeeld. Ik heb de redacteuren erop gewezen niet meer zoveel aandacht aan dit onderwerp te geven, in iedergeval niet meer direct. Het artikel was puur een reactie op de reacties van het artikel van Six.

 • Profielfoto
  Peter O

  Adriaan slaat precies de spijker op de kop! We moeten het redaktioneel bekijken en niet emotioneel! Helaas is er bij alle van ons een emotioneel deel dat niet zo gemakkelijk uitgeschakeld kan worden. Mooi toch!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik koop al jaren m’n pakjes melk bij de AH. Met het feit dat Super de Boer een concurrent is van de AH heb ik niks te maken. Ik koop mijn pakjes melk namelijk gewoon bij de AH.
  Mijn vlees koop ik daarentegen bij de slager. Niet bij de AH. Dat doe ik omdat het vlees bij de slager van betere kwaliteit is.
  Computers koop ik al jaren bij Apple. Maar m’n tekstverwerker heb ik gekocht bij Microsoft. Dat doe ik omdat de tekstverwerker bij Microsoft van betere kwaliteit is.
  En voor de rest doe ik helemaal niks.

 • Profielfoto
  cabbie

  Ik meen me te herinneren dat er een Apple Store in Amsterdam komt. Als ik me goed herinner gaat ie geen Apple Store heten….

 • Profielfoto
  Peter O

  Hallo lucasraggers. Dan moet jij een jaar of 8 geleden toch ook gemerkt hebben dat Appie Happie een andere leverancier voor zijn melkprodukten heeft gekregen! Voor op de chocolade vla had dat een desastreuze uitwerking. Destijds letten zij nog op de kleintjes!

 • Profielfoto
  bluap

  Kern van de zaak is dat Microsoft een monopolie heeft op de markt voor OS. Daarnaast heeft het bedrijf ook een sterk marktaandeel op de markt voor kantoortoepassingen en een enorme geldvoorraad. Deze drie middelen worden vervolgens toegepast om andere markten te verstoren (PDA, mobiele telefoons) of te veroveren (browers, IM, nu gameconsoles). De manier waarop is nog betreurender dan het misbruik van haar macht en middelen.

  Wat dit te maken heeft met Apple is heel simpel: OS X is een (indirect) substituut product voor XP. Dat maakt het relevant genoeg voor deze site. Verder gebruiken veel mensen nog Explorer en MS Office. Gezien het beleid van Microsoft ten op zichte van bedrijven die ze al bedreigend ervaart is het _altijd_ relevant om Microsoft in de gaten te houden.

  OM even het rijtje officiele kenmerken van misbruik van een dominante machtspositie te noemen waar microsoft zich schuldig aan maakt:

  1. afname- of leveringsweigering;
  2. koppelverkoop;
  3. discriminatie;
  4. het ?wegdrukken? van concurrenten;
  5. het vragen van onredelijke prijzen;
  6. het opleggen van onredelijke voorwaarden;
  7. belemmering van nieuwe markttoetreders;
  8. verstoorde concurrentieverhoudingen op andere markten;
  9. remmen van innovatie.

  (inderdaad kan ik nog wel 55 A4tjes doorgaan)

 • Profielfoto
  Peter O

  Verdeel en heers denk ik…. Dat zie je ook wel eens in de politiek, maar dan noemen ze dat toch polariseren?! Alle gekheid op een stokje. Laat M$ zichzelf uiteindelijk maar de markt uit prijzen. Het zou wel eens dramatischer kunnen gaan worden als er een andere partij kwam, die echt iets beters en gebruiksvriendelijkers als Apple op de markt zou brengen. Ik denk dat dat de grootste zorg van Steve en zijn beleidscompanen is. Vroeger was de Atari toch ook al wat hĆØ? Zij waren op muziekgebied verder gegaan als Apple. Maar waar is het misgelopen? Het zou zomaar met Apple ook kunnen gebeuren. Laten we hopen dat de echte beleidsmakers goede beslissingen nemen en steeds een stapje voor blijven. Dat is in feite ook hun planning en onze “verslaving”.

 • Profielfoto
  papilio

  waarom is dit eigenlijk een artikel (in de categorie weetjes)? dit soort onderwerpen doen het toch prima in het forum.

 • Profielfoto
  Whymme

  OK dan. Een artikel over de managementpraktijken van MS past dus blijkbaar op deze site omdat MS een concurrent van Apple is. Als we het vanuit die hoek bekijken moeten we allemaal heel erg blij zijn dat MS zijn geld vergooit aan X-boxen en dadelijk aan mobiele telefoons en nog meer van dat soort speeltjes. Toch?

  Apple is niet aanwezig in die markten, en zal dat volgens mij ook nooit zijn. Dat betekent dus dat alle resources die MS gebruikt om marktaandeel op die markten te verwerven, niet kunnen worden ingezet in markten waar Apple ook actief is (systeem en software). Zolang MS Apple innovatief en trendbrekend laat zijn, heeft Apple een goede kans om te overleven. Zodra MS besluit om al die secundaire markten achterwege te laten en al zijn resources inzet om zelf innovatieleider te zijn, heeft Apple zijn langste tijd gehad.

  Dat Atari en andere merken niet meer te vinden zijn heeft te maken met de levenscyclus van produkten. Als een markt (zoals die van personal computers) in opkomst is, komen er veel verschillende aanbieders en een veelheid van systemen. Op een gegeven moment raakt de markt echter volwassen en er volgt een shake-out fase. Bedrijven haken af, er komt een of een paar standaarden voor de markt, en er blijven maar een paar aanbieders over. De markt is nu volwassen; een nieuwe shake-out zit er niet echt aan te komen, dus er is geen reden dat met Apple hetzelfde gaat gebeuren als met Atari. Zeker niet nu Apple (onder Jobs) zijn eigen positie in de markt heeft gevonden. Terug naar een fase van voor de shake-out? Dat zou je niet moeten willen. Met een stuk of zeventien verschillende systemen die allemaal niet met elkaar kunnen praten… met als gevolg dat ook software niet snel wordt ontwikkeld. Voor een software-fabrikant is het makkelijker om voor een of enkele systemen te ontwerpen dan voor een wirwar van verschillende OSjes die geen van allen veel op elkaar lijken. Nu hoeft Epson enkel drivers voor de verschillende smaken Windows en Mac te schrijven; stel je voor als dit voor zeventien of meer verschillende systemen moest gebeuren.

  Dus, samengevat:
  – De huidige structuur van de markt is goed voor Apple, en voor Apple-gebruikers. Door standaardisatie heeft de markt zich een stuk sneller kunnen ontwikkelen.
  – Dat MS zijn macht gebruikt om een plaats te veroveren op allerlei terreinen waar Apple niets doet, is goed voor Apple. Hierdoor kan Apple zijn niche van vernieuwing en design verdedigen. Als MS zich hierop meer zou toeleggen, zou Apple snel verdwijnen. Bovendien heeft het systeem van cross-subsidising tot gevolg dat de prijzen van Windows en andere MS programma’s behoorlijk duur zijn (de X-boxen moeten daar tenslotte van betaald worden), en dat Apple dus helemaal niet zoveel duurder is als dat andere bedrijf.

  Hm, nu klinkt het bijna of ik een Windhoos-fan ben. Wat dus niet waar is. Maar als we zuiver vanuit de positie van Apple kijken, is het gedrag van MS goed voor Apple. Als we het gedrag van MS vanuit een andere hoek gaan bekijken, als we bijvoorbeeld kijken hoe schadelijk MS is voor de samenleving, doordat het innovatie tegenhoudt en steeds meer markten monopoliseert, dan kunnen we een artikel schrijven dat niet op een Mac-site thuishoort. Zoals ik al zei, dus:)

  Whymme

 • Profielfoto
  davedive

  Mensen toch,

  Niks misbruik van monopolie, niks van dat alles.

  Mensen worden jaarlijks gelauwerd tot ‘manager van het jaar’ : niet omdat ze de wereld een fantastischer plaats maken om te leven, niet omdat ze de ‘vriendelijkheid’ aan de dag leggen hun concurrenten de deur open te houden. Neen, in de kapitalistische realiteit krijg je geen manager van het jaar dĆ Ć rvoor.
  Nu is het wel zo dat deze ‘slimme’ koppen, na de prijsuitreiking wel eens zouden durven vloeken op het licentiebeleid van MS, dat het hun toch wel een hĆ©Ć©l pak kost en zo. Maar goed, de bewondering die ze aan de dag leggen voor zoveel durf, en vooral geld en succes, vanwege MS, doet ze enkel volharden in hun streven om ooit de Bill Gates van hun sector te worden.
  O.a. zo’n mensen hebben er gewoonweg voor gezorgd dat dit monopolie zo groot is geworden zoals het nu al is : dus niet komen klagen over kostprijs en zo.

  Tenandere er zijn inderdaad terreinen waarin MS Apple de loef afsteekt : Officepakket met vooral Acces (daar bestaat toch gƩƩn enkel valabel alternatief voor op de mac? : dan doel ik vooral op de uitgebreide applicaties die erop te schrijven vallen).

  Trouwens geef aan Apple 90% marktaandeel dan zou de situatie inderdaad omgekeerd zijn denk ik : puur markteconomische realiteit!

 • Profielfoto
  bluap

  In “normaal” zit norm verstopt, en je hebt helemaal gelijk dat in een kapatilistische samenleving managers beloond worden als ze wegkomen met misdadig gedrag als kinderarbeid of het wegdrukken van concurrenten. Als je de tijd neemt om de Sherman Act en de Europese Wetgeving eens door te nemen en dat naast de verklaringen van Microsoft legt kan je niet anders concluderen dan dat er misbruik plaatsvindt. Dat staat los van wie (MS of Apple) het doet of of jij het normaal vind. Als je ziet dat Microsoft 80% winst maakt in de OS divisie dan is het duidelijk dat 95% van de computergebruikers genaaid wordt. Ik laat het aan andere over om dat normaal te vinden.

 • Profielfoto
  Peter O

  Je gaat er van burken, het blijft shit, na-aperij en zakkenvullerij! Nooit origineel!

 • Profielfoto
  Gnurk de la Rossa

  Als ik dit zo lees begrijp ik dat er van marktwerking geen sprake is. Lijkt Naomi hatseflats wel. Ook zo’n paniek verhaal.
  Deels is dat waar, maar vergeet niet dat er weinig bedrijven zijn die echt innovatieve produkten hebben voortgebracht op compu gebied. En dan heb ik het niet over de zoveelste browser. Microsoft kan dit soort grappen echt niet tot in het oneige volhouden, zij moeten ook geld verdienen. En hoe minder je uitgeeft……..
  Linux gaat toch lekker de laatste tijd? Nog een aantal jaren Microsoft en dan zal de zoveelste zijn in een rij van bedrijven die ooit de wereld domineerden. Standard Oil, Ford….you name it.
  En uh, niemand verplicht mensen Microsoft spul te kopen toch? Je kan Microsoft niet de schuld van de a-kritische houding van de consument geven wel?

 • Profielfoto
  davedive

  Oh neen Bluap, IK vind dit zeker niet normaal, maar het is wĆØl een ‘normaal gevolg’ van de manier waarop een groot deel van de ‘bedrijfswereld’ en de ‘kleine computeraar’ omgaan met computers.

  davedive

 • Profielfoto
  Jasper

  Whymme ik wil ff kwijt dat je helemaal gelijk hebt!
  Je laatste stuk is erg overtuigend!

  Jassper:)

 • Profielfoto
  janster

  Dit zijn van die discussies die mijn gevoel versterken. Hoe langer ik met apple werk, hoe mooier ik het vind, hoe meer hekel ik aan apple gebruikers krijg. Jullie hebben alleen maar tegen argumenten en geen argumenten voor MS. Is het niet zo dat Bill Gates een fonds heeft opgericht om mensen te helpen? Steve jobs krijgt $ 108 miljoen per jaar, maar weigert zijn eigen personeel al jaren een loonsverhoging tegeven. Ja ik weet het, steve jobs is god voor jullie maar niet voor mij. Ook apple heeft trouwens de ideen van Xerox gepikt. Wat de Xbox betreft snappen jullie het nog steeds niet. MS heeft elke recht om een spelcomputer te maken als ze dat willen. Dat ze die onder de prijs verkopen, prima toch. De winst wordt op de spellen gemaakt. Sony heeft het trouwens ook gedaan met de playstation 1. MS is niet de enige die exclusive titels heeft. Nintendo = mario, zelda. Maar dat zeggen jullie niet. Hoe zit het met Office van microsoft dat een heleboel mensen gebruiken? MS maakt dus echt niet alleen slechte spul. Ook windows media player is erg goed. Wat longhorn betreft, dat is een code naam,genoemd naar een cafe meen ik mij te herinneren bij het ski-oord whistler. Dit was volgens mij de code naam van windows xp. Tot slot nog dit, niemand dwingt mensen een pc met windows te kopen. Iedereen kan voor een mac kiezen. Dat de meeste mensen dit niet doen zal ook wel aan apple zelf liggen. Apple was jaren lang erg duur. Tegenwoordig zijn ze goedkoper en dus voor meer mensen tebetalen. Maar ja waar koop je die? In emmen is er alleen dixons. Pc ’s kun je tegenwoordig zelf in de supermarkt kopen.Ik werk met beide systemen en vind ze alletwee erg goed. De mac voor mijn digitale foto’s en muziek, en de pc voor internetten en e-mailen. Iets waar MS nog steed beter in is dan Apple.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Hoe kom je d’r bij dat Steve jobs $ 108 miljoen per jaar krijgt? Volgens mij was dat $ 1. Vind jij het leuk om op elk gebiedt dezelfde marktleider te zien? Het is toch jammer dat een mooi geconcentreerd bedrijf als Nitendo verloren gaat? Sega heeft de strijd ook in de console wereld niet kunnen overleven. Wat ik alleen probeer te zeggen is dat de sport door Microsoft niet meer leuk is. Net zoals dat bij Formule 1 gebeurt is, d’r moeten dus betere regels gemaakt worden.

 • Profielfoto
  janster

  Dat is zijn salarie inderdaad Adriaan. Jij gaat mij dus vertellen dat dat alles is wat hij krijgt? WORDT WAKKER. Hij heeft een prive jet gekregen ter waarde van $90 million en nog veel meer “extra’s en bonussen”. De $ 108 milljoen weet ik niet meer zeker maar het klopt wel ongeveer. Klik maar eens op deze link. http://www.macobserver.com/columns/thebackpage/2001/20010618.shtml

  Steve Jobs werkt echt niet voor $1 dollar per jaar. Nintendo staat ook echt niet op instorten. Ze maken winst op hun console en hebben een paar toptitels in huis. Ze overleven heus wel.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  OK, janster, ik respecteer je mening, we’ll see.

 • Profielfoto
  Peter O

  Dit is een legale truc om zo gunstig mogelijk uit de belastingsferen te komen en om de bedrijfscijfers op te krikken. De goederen blijven naar keuze op de balans en worden afhankelijk van het jaarresultaat in waarde afgeschreven. Dit gebeurt overal over de wereld waar het kan en waar dus geen remmende wetgeving aanwezig is. Het z.g. vrije markt systeem, geeft op deze manier de grootste bedrijven ook de mogelijkheid om de grootste voordelen op te strijken. De overheidsregels in de US zijn principieel zeer (op z’n zachtst gezegd) beschermend t.o.v. de eigen industrie. Bovendien wil de US de regie voeren van de wereldhandel. Daarmee worden mogelijkheden geschapen om onder bescherming van de US-vlag redelijk beschermd en geĆÆnformeerd, internationaal zaken te doen. Onze eigen regelgeving zal daaraan altijd ondergeschikt zijn. Wij mogen d.m.v. een positieve houding naar de US een paar kruimeltjes meepikken. Dat de vliegtuigen op 11.9.2001 ook een paar FBI-kantoren in het WWC hebben verwoest is niet zo opmerkelijk. Hun regelgeving is erop gericht hun eigen industrie te beschermen, ook wat de wereldhandel betreft en om zoveel mogelijk technologisch voorop te lopen en daar t.o.v. andere landen ook gebruik van te maken. Uiteindelijk lopen we altijd op deze “muur”, die zelfs bepaalt hoeveel we morgen aan pomp moeten betalen. M$ en Apple zijn onderdeel van dit systeem en kunnen niet anders handelen, zoals in de US gebruikelijk is en het zal hun uiteindelijk worst zijn als er over dominantie tussen US-bedrijven wordt gediscuteerd. Als er over de dominantie van het overkoepelend orgaan wordt gediscuteerd en je zou middellen gaan inzetten om hieraan iets te veranderen, wordt het eenandere zaak en kun je zelfs in het uiterste geval als terrorist worden vervolgd. Vandaar dat onze regering (en vele met het) keurig aan het goede handje moeten blijven lopen, om te voorkomen dat ze volgens de US-normenals terrorist of onderdeel van het as-van-hetkwaad worden bestempeld. Laten we het weer over onze fijne machine hebben en laat de bedrijfspolitiek c.q. wereldpolitiek maar links liggen!

 • Profielfoto
  Gnurk de la Rossa

  Peter, wat is een legale truc? Als het legaal is is het dan een truc? Zo makkelijk als jij het schetst is het niet:)
  En uh, Amerika? Forget it, hoe komen die gasten eigenlijk aan hun geld?

 • Profielfoto
  Peter O

  Gnurk, de legale truc is om zelf uit te maken hoeveel winst je hebt om uiteindelijk belasting over te betalen. Versnelde afschrijvingen, investeringen en grotere onkosten kunnen eenvoudig de winst zodanig verkleinen dat de belastingdienst zoveel mogelijk naast de pot vist. Ga zelf maar kijken welke inkomsten er in de verschillende boxen zitten en het zou voor jou toch ook confortabel zijn als je je inkomsten van box 1 naar box 3 zou kunnen verhuizen. Een paar jaar geleden hebben die suffers in Den Haag deze boxen ingevoerd. De nederlandse DGA’s hebben massaal gereageerd door zichzelf naast hun bedrijf te positioneren en van de verhuur van hun panden te gaan leven. Dat is maar een klein voorbeeld van een legale truc. In de US is de regelgeving nog veel meer gericht op bescherming van de industrie en kunnen nog veel meer trucs uitgehaald worden.
  En nu nog even over het geld.
  Als het slecht gaat met de economie voor een land als de US, worden er wat kopen bij elkaar gestoken om maatregelen te nemen. De dollarkoers is er daar een van. Overal in de wereld moeten delfstoffen in dollars worden afgerekend en daar zit de cruciale plek. Door de goederenstroom zoveel mogelijk te beheersen wordt invloed uitgeoefend op de dollarkoers. Zij bepalen gewoon hoeveel winst er op welke plaats wordt gemaakt. Daarvoor wordt zelfs de FBI en de CIA ingezet. Sommigen op deze aardbol voelen zich buitengesloten en gaan verzet plegen. 9.11 was daar een gevolg van. Het is het bekende spelletje, dat vroeger ook al op de lagere school werd gespeeld. De sterkste bepaalt wie er mag meespelen. De vele US-bedrijven die exporteren naar Euroland, maken nu maar eventjes 25%a 30% meer winst op hun aktiviteiten als een dik half jaar geleden. Zo’n golf moet worden geparreerd. Doorgaans doen deze bedrijven dat door zelf andere buitenlandse vestigingen op te richten, die voor hand- en spandiensten naar believen kunnen worden bedeeld. Hier is niets tegen te doen. Ook onze eigen middelgrote en grote bedrijven hebben vestigingen in b.v. Curacau. En zo gaat het maar door.

 • Profielfoto
  yoann

  tja… nu zit ik gezellig es op de PC met XP dat om de 2 minuten flipt… (ik overdrijf) maar agalev, de groene partij bij ons wil echt wel iets doen TEGEN microsoft… ze vinden het onrechtvaardig wat microsoft doet zoals hun office enzo… ze willen open standaarden dat je nu op een mac, een xp, of op een linux zit… je het document zou kunnen openen zonder office te moeten kopen… maar als ze erin zullen slagen is een andere vraag.

 • Profielfoto
  Peter O

  Ja yoann, je slaat de spijker ook op z’n kop. We kunnen alleen maar keizen en er verder niets aan doen. De werreld wordt uiteindelijk beheerst door belangen. Daarom stel ik voor van de dingen te genieten en daarbij ook van de machine waarmee je werkt. Als je weg bent van het design van een bepaalde Mac en van het bedieningsgemak, geniet er dan van! Dit artikel van Adriaan was vooral bedoeld om te laten zien dat er M$-boter op onze Apple-boterham is gesmeerd. Soms lijkt de wereld op z’n kop te staan en kan het zijn dat het broodje zelfs door Steve is gesmeerd. En als het beter uit komt van niet, dan zal dat ook wel niet zijn.

 • Profielfoto
  tennapel

  Als je kijkt naar de geschiedenis van het bedrijf Microsoft, dan hebben ze vanaf dag 1 altijd al de juiste teschnologie opgekocht en daar hun eigen branding aan gegeven. Het zit in de genen van het bedrijf om zo te werken en dat is kennelijk een hele succesvolle strategie.

  De grote kracht van Bill Gates is dat hij snapt wat in een palet van 1000 innovatieve producten de 1 of 2 killerapps zijn.

  Apple daarintegen behoort nog steeds tot de innovators (gelukkig). Het zit in de genen van het bedrijf om zelf met nieuwe ontwikkelingen te komen op het moment dat de markt er rijp voor is. Dat maakt ze dus innovator en veel minder uitvinder (kijk maar naar de historie van Apple, hun OS is gebaseerd op de GUI die door Xerox is uitgevonden).

  Een bedrijf als Microsoft is helemaal niet gevaarlijk, de varen alleen een andere strategie dan Apple. De economische theorie voorspelt dat juist onder grote markdominantie van een bedrijf nieuwe bedrijven geprikkeld worden om die dominantie aan te vallen.

  En er komt een moment dat de dominante partij een belangrijke marktontwikkeling mist, waarmee het begin van het einde wordt ingezet. Dat geldt voor microsoft (of Apple) net zo goed.

  Een oligopolie – dat wil zeggen 3 to 5 bedrijven die de markt verdelen, zie de olie-industrie en de farmaceutica – is past gevaarlijk. Daarmee kan de innovatie pas effectief worden gestopt als de marktstructuur door technologie gedomineerd wordt en de instapkosten in die markt hoog zijn. De farmaceutische industrie is hiervan een goed voorbeeld, waar innovatie wel de drijvende kracht voor marktdominantie is, maar de consument een evenredig hoge prijs voor moet neertellen.

  De PC en PC-applicatie markt zijn beide zeer laagdrempelig, dus ondanks al het gemopper is de innovatiekracht op deze markt nog steeds groot en de prijzen relatief laag. Tenzij je Apple heet en voor je mooie innovatieve producten een premium prijs kan vragen in de markt (vergelijk het prijskaartje van een G4 maar eens met de laatste aanbieding van een pentium 4 PC bij de Aldi, met drie firewire, 5 USB en een berg slots waarvan ik niet eens weet wat het voor moet stellen;-) ).

 • Profielfoto
  Whymme

  >> Een bedrijf als Microsoft is helemaal niet gevaarlijk, de varen alleen een andere strategie dan Apple. De economische theorie voorspelt dat juist onder grote markdominantie van een bedrijf nieuwe bedrijven geprikkeld worden om die dominantie aan te vallen.

  Oh? Welke economische theorie is dat precies? Ik ben die niet tegengekomen tijdens mijn universitaire studie economie.

  drs. Whymme

 • Profielfoto
  tennapel

  Beste drs. Whymme,

  Ik zou de macro-economische boeken op gebied van monopolie theorie er nog eens op naslaan.

  met vriendelijke groeten,

  drs. tennapel

 • Profielfoto
  Whymme

  Tennapel, die macro-economische boeken over monopolietheorie zijn er dus niet.

  Monopolie is een marktvorm. Macro-economie behandelt geen individuele markten; daarvoor moet je bij micro-economie zijn.

  Of er potentiele toetreders zijn op een markt hangt af van het potentiele winstniveau dat zo een bedrijf kan maken en welke toegangsbarrieres het moet overwinnen om op die markt toe te treden. De economische theorie voorspelt dat of “nieuwe bedrijven geprikkeld worden een monopolitisch bedrijf aan te vallen”, te maken heeft met deze variabelen. Er is zeker geen sprake van een Pavlov-reactie “Oh, kijk, daar is een monopolie – AANVALLEN!!!” Bedrijven zijn als eerste geinteresseerd in winstmaken. Als het toetreden tot een monopoliemarkt niet tot meer winst leidt, zullen bedrijven niet het door jou voorspelde gedrag vertonen.
  Multimarktomstandigheden kunnen dit enigszins compliceren, maar de automatische reactie die jij beschreef bestaat niet.

  Als jij een macro-economisch boek vindt dat iets anders beweert, gelieve dan titel, schrijver, uitgever en paginanummers te vermelden; ik ben altijd geĆÆnteresseerd om mijn inzicht in de economische wetenschap te verbreden.

  Groeten,

  Whymme

 • Profielfoto
  bluap

  Al zou er door een potentiele concurrent winst gemaakt kunnen worden, ze weten dat er in deze markt voor klanten ook nog zaken als switching-costs en andere remmende werkingen zijn. Het is op dit moment een interessante markt als je het winstpercentage van Microsoft ziet (80%, als dat geen indicatie van misbruik is…) maar tegelijkertijd is het niet eenvoudig om op deze markt de strijd met hetzelfde Microsoft aan te gaan.

 • Profielfoto
  rvschuil

  ik heb zelf een xbox en ik vind hem helemaal te gek! toch wil ik binnekort van mijn klote peecee overstappen naar apple. Ik vintrouwens dat sony net zo goed meedoet met microsoft om nintendo weg te drijven!