Stof
Stof Nieuws 9 mei 2003

Notes-functionaliteit in de nieuwe iPods nader bekeken

Zoals al eerder beschreven, biedt de software van de nieuwe iPod (versie 2.0) functionaliteit die niet in de oude iPod is te vinden. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om tekstbestanden (notes) op de iPod op te slaan en in te zien. In dit artikel zal ik de notes-functionaliteit uitgebreider beschrijven. Helaas heb ik zelf nog geen nieuwe iPod, dus alles is gebaseerd op informatie die her en der beschikbaar is. Voor de precieze werking van functies kun je terecht in de bronnen, die aan het eind van het artikel staan vermeld.

De iPod biedt ruimte aan 1000 notes, die ieder maximaal 4kB groot kunnen zijn. Tekst buiten deze 4kB wordt genegeerd. Het slimme van de iPod is, dat 64kB aan notes worden ingelezen in het cache-geheugen. Om toegang te krijgen tot die notes hoeft de harddisk dus niet benaderd te worden. Notes zijn op de iPod toegankelijk via het Extras-menu.

Notes opslaan op de iPod
Om notes op te kunnen slaan op de iPod, moet je het gebruik van de iPod als externe Firewire harddisk inschakelen. Kijk even bij O’Reilly als je niet weet hoe je dat moet doen. De simpelste manier om vervolgens notes op de iPod op te slaan is door tekstbestanden naar de notes-folder op de iPod te slepen. Notes komen in het iPod menu tevoorschijn onder hun bestandsnaam. Indien gewenst kun je in de notes-folder subfolders aanmaken om je notes een beetje te organiseren.

Mogelijkheden van Notes
Notes-bestanden moeten in alle gevallen gewone (ASCII) tekstbestanden zijn. In de tekstbestanden mag gebruik gemaakt worden van een (beperkt) aantal HTML tags. Om te beginnen kan met <P> en <BR> een regel- en/of alinea-einde worden aangegeven. Ook kun je met <TITLE>Note titel</TITLE> een titel aan een note geven. Als je dit doet, zullen de notes ook onder deze titel in plaats van onder de bestandsnaam in het menu verschijnen.

Notes bieden ook de mogelijkheid om naar andere notes te linken. Dit kan op de gebruikelijke HTML manier, dus bijvoorbeeld <A HREF=”note file”>Verwijzing naar een andere note</a>. Tijdens het lezen van een note op je iPod, kun je met het scrollwiel door de links heen lopen en met de select-knop een geselecteerde link volgen. Behalve links naar andere notes, kan vanuit een note ook naar een muziektrack op de iPod worden gelinkt. De tag die daarvoor gebruikt wordt is <A HREF=”song=My Way”>Link naar My Way</a>. De tracktitel waarnaar verwezen wordt, in dit geval ‘My Way’, moet wel uniek zijn. Naast het linken naar individuele tracks, kan ook verwezen worden naar bijvoorbeeld playlists of artiesten.

Preferences
Het gebruik van notes kun je beïnvloeden via het instellen van Preferences. Preferences voor alle notes kun je instellen door een tekstbestand met de naam ‘Preferences’ direct in de Notes-folder te plaatsen. In dit bestand kun je instellingen definiëren met XML codes. Een interessante is <meta name=”HideAllTags” content=”true”>. Daarmee stel je in dat alle HTML tags in een note worden genegeerd; ook onbekende. Het voordeel hiervan is dat je webpagina’s direct op de iPod kunt laten zien, waarbij de exotische tags gewoon worden weggelaten.

Notes scripting
Om het gebruik van notes nog krachtiger te maken heeft Apple een aantal iPod AppleScripts ontwikkeld. Om daarvan gebruik te kunnen maken moet je wel eerst het Scriptmenu activeren. Daarna moet je de iPod scripts in de folder /Home/Library/Scripts/iPod’ plaatsen. Als je dat hebt gedaan komt in het Scriptmenu een iPod optie te staan, zoals op de onderstaande afbeelding.

De opties in het scriptmenu bieden de volgende functionaliteit:

  • Clear All Notes: Hiermee kun je alle notes uit de notes-folder op de iPod verwijderen.
  • Clipboard to Note: Dit script plaats een note op de iPod met als inhoud de tekst die op dat moment op het clipboard staat. Tekst van meer dan 4kB wordt gesplitst in meerdere notes.
  • Eject iPod: Om de iPod te gebruiken als Firewire harddisk, wordt hij gemount. Je kun je iPod pas loskoppelen nadat hij ejected is. Dit script zorgt daarvoor.
  • List Notes: Toon een lijst van aanwezige notes. Vanuit deze lijst kunnen notes worden geopend om te bewerken.
  • Note From Webpages: Dit script maakt, in combinatie met Safari, een note van de webpagina van MacCentral die op dat moment actief is in Safari. Nu nog wachten op iemand die dit script aanpast voor MacOSX.nl!

Je ziet dat Apple de nieuwe iPods heeft voorzien van een stuk zeer krachtige software. Helaas is deze functionaliteit niet beschikbaar op de oude iPods, dus als je er gebruik van wilt maken zul je moeten investeren. Zoals gezegd heb ik zelf geen nieuwe iPod, dus als je er een hebt en je gaat aan de slag met de notes-functionaliteit, deel dan je ervaringen met ons.

Voor dit artikel heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
“Goodbye PDA, Hello iPod?” – O’Reilly
“Scriptable Applications: iPod scripts” – Apple
“iPod Note Reader User Guide'” – Apple (PDF)
“AppleScript in Mac OS X” – Apple

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Notes-functionaliteit in de nieuwe iPods nader bekeken
Sluiten