Nieuw in Panther: Locatie Manager

Door: - 12 reacties

Bronnen van Macnews.net melden dat er in voortijdige WWDC-builds (Apple werkt nu aan 7Dxx builds voor de WWDC in juni) van Mac OS X 10.3 (codename Panther) een nieuwe Locatie Manager zit. Het heeft zelfs zijn eigen Voorkeurenpaneel in de Systeemvoorkeuren. Deze Locatie Manager zal behoorlijk wat instellingen kunnen onthouden zoals: Printen, netwerkinstellingen, verbonden servers, geopende programma’s, energiestand-instellingen – zelfs de gekozen bureaubladachtergronden worden onthouden. Zoals in Mac OS 9 is iedere instelling apart aan te vinken, zodat de Locatie Manager er een ‘snapshot’ van kan maken. Deze onthouden voorkeuren worden elke keer automatisch veranderd als er van locatie wordt verwisseld. Niets nieuws natuurlijk in vergelijking met Classic, maar i- & PowerBook gebruikers kunnen nu weer makkelijk wisselen van bijvoorbeeld werk- naar thuisomgeving.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  superrick

  ik werk met mijn pb op veel verschillende locaties, klanten, onderweg (gprs), kantoor enz. het enige wat ik hoef aan te passen is hem vertellen op welke locatie ik zit, werkt subliem, die extra opties als servers, printers etc. vind ik niet echt nodig, mag er best in maar lijkt me een beetje overbodig.

 • Profielfoto
  titato

  Maar ja, je kan dan wel aan je desktopafbeelding zien waar je bent…;)
  Klinkt op het eerste gezicht een beetje waardeloos, werd er bij de introductie van OS X niet geroepen dat de Location Manager overbodig was geworden? Als je je netwerkinstellingen een beetje creatief instelt hoef je niet eens met de hand meer te wisselen.
  Het enige probleem dat ik af en toe nog heb is dat ik servers vergeet te unmounten voordat ik mijn PB dichtklap en inpak.
  Maar ja, áls Location Manager terugkomt zal er een goede reden voor zijn.

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Eerst zien of dit uiteindelijk de final haalt. Apple heeft in het verleden leuke features gemaakt zowel onder OS 9 als OS X (die handige stickie mini vensters) die uiteindelijk in de definitieve versie spoorloos verdwenen waren. Kan dus zomaar zijn dat in een volgende build zo’n feature verwijderd is.

 • Profielfoto
  patricko

  dat is echt vet irritant, als je een stale nfs mount hebt kan
  je de hele ibook hard gaan resetten. Apple staat bekend
  om de gebruikersvriendelijkheid, maar dit is toch wel een flinke minpunt.

 • Profielfoto
  Elger

  klinkt ingewikkeld

 • Profielfoto
  Peter O

  Is dit speciaal nodig voor slordige mensen of zo… Gewoon allles overzichtelijk organiseren, net zoals je het thuis in de kast doet.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Alleen voor het instellen van een default printer voor een lokatie lijkt het me handig. Dat mis ik nu namelijk.

  vergeten te unmounten is voor mij geen probleem meer sinds 10.2.6. Ben ik daar de enige in?

 • Profielfoto
  mika_janssens

  Er bestaat reeds een LM voor OSX: Location X. Daarmee kan je zelfs een smtp-server aan een locatie koppelen! Heel handig:)

 • Profielfoto
  aaike

  Persoonlijk vind ik dit super. Ik werkte op een iBook onder OS9 en daar werkte dat prima. Onder OS 10 kan dit volgens mij nog beter uitgewerkt worden. Ik denk maar aan mensen die regelmatig reizen… Met een klik alle instellingen aanpassen is nog wat eenvoudiger dan elke kleine instelling aanpassen.

 • Profielfoto
  YoramIH

  Jan David, kun je iets duidelijker zijn? Bedoel je dat je servers gewoon mounted kunt laten al zijn ze (tijdelijk) niet beschikbaar? Ik krijg dan altijd een spinning beachball en kan dan een tijdje niets met de Finder doen. Heel irritant. Ik weet ook niet hoe ik het proberen te vinden van de remote server kan annuleren.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  YoramIH, als ik (sinds 10.2.6) mijn powerbook dichtklap terwijl ik een smb share naar een NT machine heb en mijn netwerkkabel er uit haal, verdwijnt vrijwel direct de share-icon vanzelf van mijn desktop als ik mijn powerbook weer openklap (zonder netwerkverbinding). Geen problemen dus bij mij.

 • Profielfoto
  Frank ter Braak

  Je kunt het ook als een soort multi user systeem gebruiken. Uit en inloggen zoals nu is niet erg handig, ik hoopte al langer dat bv de geopende programma’s en documenten onthouden werden zodat je ook werkelijk de computer even aan een ander overgeven kan en daarna meteen weer verder werken. Net zoals VPC de staat van een PC kan opslaan. Misschien dat dit nu wel via lokatie’s gaat kunnen.