Stof
Stof Nieuws 18 mei 2003

Mozilla Firebird v0.6 ook voor Mac OS X

Zaterdag is versie 0.6 van de Mozilla Firebird browser uitgekomen. Dit is de eerste milestone die ook voor Mac OS X verkrijgbaar is. Firebird biedt onder andere tabbed-browsing, snelle rendering, pop-up blokkering en skins (themes). Wil je eens kijken hoe het staat met de ontwikkeling van de nieuwe Mozilla, dan kun je hem nu downloaden. Wees wel voorzichtig want volgens de ontwikkelaars zitten aan de versie voor OS X nog wel wat scherpe randjes. Kijk dus niet raar op als nog niet alles naar behoren werkt.

In het vervolg van dit artikel kun je meer lezen over de achtergrond van de Mozilla Firebird browser.

Mozilla: Netscape gaat open source
Mozilla Firebird is de nieuwe weg die is ingeslagen met de Mozilla browser. Toen Netscape eind jaren negentig definitief de browserstrijd leek te verliezen tegen Internet Explorer werd besloten het over een andere boeg te gooien. De broncode van Netscape, werd vrijgegeven als open source. Dit open source-project werd Mozilla gedoopt. Met het vrijgeven van de broncode hoopte men met hulp van enthousiaste vrijwilligers een betere, snellere en efficiëntere browser te kunnen creëren die de strijd met Internet Explorer aan zou kunnen.

Phoenix
Behalve Netscape, inmiddels eigendom van America On-line, konden nu ook andere browsers worden gebaseerd op deze code. Zo ontstonden onder de Mozilla-paraplu diverse andere browserprojecten. Eén van die projecten was Phoenix. Het idee achter Phoenix was een zo licht en snel mogelijke browser te ontwikkelen, zonder overbodige aanhangsels zoals een HTML editor, mail- en newsclients et cetera. Eén van de hoofddoelen bij de ontwikkeling van Phoenix was te zorgen dat de browser heel makkelijk voor meerdere platforms geschikt kon worden gemaakt. Om dat te bereiken werd voor de interface gebruik gemaakt van XUL, een op XML gebaseerde User Interface Language.

Mozilla en Phoenix worden Firebird
Begin 2003 was Mozilla ondertussen gevorderd tot versie 1.3. Het gehoopte succes had Mozilla echter nog niet geboekt. Sterker nog, andere projecten op basis van Mozilla zoals Phoenix maar ook de OS X specifieke Chimera (nu Camino), hadden soms zelfs meer succes. Er ontstond kritiek op Mozilla dat de ontwikkeling z’n doel voorbij was gestreefd. In plaats van een vernieuwende browser was Mozilla net zo’n log monster aan het worden als Internet Explorer. Naar aanleiding van deze kritiek is besloten de ontwikkeling van Mozilla voortaan te baseren op Phoenix, die zoals gezegd vanaf het begin was bedoeld als ‘lean and mean‘. De ontwikkeling van Mozilla en Phoenix is sindsdien geïntegreerd onder de naam Mozilla Firebird. Hierbij wordt niet gestreefd naar de integratie van zoveel mogelijk functionaliteit zoals Mozilla eerst deed (browser, editor, mail, news). Voor de verschillende functies worden nu losstaande applicaties ontwikkeld, die weliswaar gebaseerd zijn op dezelfde basis, maar ieder moeten uitblinken in hun eigen tak van sport.

Kansen voor de toekomst?
Of Mozilla met de nieuw ingeslagen weg wel een factor van belang zal worden in de browsermarkt blijft echter onzeker. De browsermarkt voor Mac OS X lijkt in ieder geval beslist nu Apple z’n gewicht achter de ontwikkeling van Safari heeft gegooid. Of aan de macht van Internet Explorer in de Windows-markt kan worden getornd valt te betwijfelen. De beste kansen voor Mozilla lijken weggelegd voor Linux (hoewel Konquerer, die gebaseerd is op dezelfde engine als Safari, een sterke concurrent is). Hoe dan ook, het is te hopen dat de ontwikkeling van Mozilla doorgaat. Want van concurrentie en keuzemogelijkheden wordt de gebruiker alleen maar beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mozilla Firebird v0.6 ook voor Mac OS X
Sluiten