Mozilla Firebird v0.6 ook voor Mac OS X

Door: Stof - 15 reacties

Zaterdag is versie 0.6 van de Mozilla Firebird browser uitgekomen. Dit is de eerste milestone die ook voor Mac OS X verkrijgbaar is. Firebird biedt onder andere tabbed-browsing, snelle rendering, pop-up blokkering en skins (themes). Wil je eens kijken hoe het staat met de ontwikkeling van de nieuwe Mozilla, dan kun je hem nu downloaden. Wees wel voorzichtig want volgens de ontwikkelaars zitten aan de versie voor OS X nog wel wat scherpe randjes. Kijk dus niet raar op als nog niet alles naar behoren werkt.

In het vervolg van dit artikel kun je meer lezen over de achtergrond van de Mozilla Firebird browser.

Mozilla: Netscape gaat open source
Mozilla Firebird is de nieuwe weg die is ingeslagen met de Mozilla browser. Toen Netscape eind jaren negentig definitief de browserstrijd leek te verliezen tegen Internet Explorer werd besloten het over een andere boeg te gooien. De broncode van Netscape, werd vrijgegeven als open source. Dit open source-project werd Mozilla gedoopt. Met het vrijgeven van de broncode hoopte men met hulp van enthousiaste vrijwilligers een betere, snellere en efficiƫntere browser te kunnen creƫren die de strijd met Internet Explorer aan zou kunnen.

Phoenix
Behalve Netscape, inmiddels eigendom van America On-line, konden nu ook andere browsers worden gebaseerd op deze code. Zo ontstonden onder de Mozilla-paraplu diverse andere browserprojecten. EĆ©n van die projecten was Phoenix. Het idee achter Phoenix was een zo licht en snel mogelijke browser te ontwikkelen, zonder overbodige aanhangsels zoals een HTML editor, mail- en newsclients et cetera. EĆ©n van de hoofddoelen bij de ontwikkeling van Phoenix was te zorgen dat de browser heel makkelijk voor meerdere platforms geschikt kon worden gemaakt. Om dat te bereiken werd voor de interface gebruik gemaakt van XUL, een op XML gebaseerde User Interface Language.

Mozilla en Phoenix worden Firebird
Begin 2003 was Mozilla ondertussen gevorderd tot versie 1.3. Het gehoopte succes had Mozilla echter nog niet geboekt. Sterker nog, andere projecten op basis van Mozilla zoals Phoenix maar ook de OS X specifieke Chimera (nu Camino), hadden soms zelfs meer succes. Er ontstond kritiek op Mozilla dat de ontwikkeling z’n doel voorbij was gestreefd. In plaats van een vernieuwende browser was Mozilla net zo’n log monster aan het worden als Internet Explorer. Naar aanleiding van deze kritiek is besloten de ontwikkeling van Mozilla voortaan te baseren op Phoenix, die zoals gezegd vanaf het begin was bedoeld als ‘lean and mean‘. De ontwikkeling van Mozilla en Phoenix is sindsdien geĆÆntegreerd onder de naam Mozilla Firebird. Hierbij wordt niet gestreefd naar de integratie van zoveel mogelijk functionaliteit zoals Mozilla eerst deed (browser, editor, mail, news). Voor de verschillende functies worden nu losstaande applicaties ontwikkeld, die weliswaar gebaseerd zijn op dezelfde basis, maar ieder moeten uitblinken in hun eigen tak van sport.

Kansen voor de toekomst?
Of Mozilla met de nieuw ingeslagen weg wel een factor van belang zal worden in de browsermarkt blijft echter onzeker. De browsermarkt voor Mac OS X lijkt in ieder geval beslist nu Apple z’n gewicht achter de ontwikkeling van Safari heeft gegooid. Of aan de macht van Internet Explorer in de Windows-markt kan worden getornd valt te betwijfelen. De beste kansen voor Mozilla lijken weggelegd voor Linux (hoewel Konquerer, die gebaseerd is op dezelfde engine als Safari, een sterke concurrent is). Hoe dan ook, het is te hopen dat de ontwikkeling van Mozilla doorgaat. Want van concurrentie en keuzemogelijkheden wordt de gebruiker alleen maar beter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  tennapel

  Ik denk dat Mozilla in de vorm van een ‘Safari op Windows’ i.e. een snelle, gebruiksvriendelijke browser, zeker wel toekomst heeft op het Windows platform, zeker als Microsoft de ontwikkeling stilzet van IE en gokt op een rich-media client met browser capaciteiten.

  Er blijft een behoefte bestaan naar een simpele browser, zeker omdat er nu al een onvoorstelbare berg informatie op het WWW ligt opgeslagen, die niet perse naar allerlei rich-media formaten zullen worden omgezet.

 • Profielfoto
  chonazz

  JA, voor windows misschien wel, maar het gaat hier toch in de eerste plaats om een osx browser? of vergis ik me? ik denk niet dat mozilla enige kans maakt op ons platform!
  safari spant toch op alle vlakken de kroon? of vergis ik me?
  greetz

 • Profielfoto
  Stof

  Firebird is echt bedoeld als multi-platform, dus met volwaardige versies voor Windows, Linux Ć©n OSX. Qua rendering-snelheid zal ie onder OSX naar verwachting (uiteindelijk) niet onder doen voor Safari. Maar voor de rest zal Safari onder OSX toch de ‘king of browsers’ blijven.

 • Profielfoto
  Dennis002

  Heb de Firebird uitgeprobeerd. M.n. het openen gaat erg sloom (grootste bezwaar m.i.). En wijzigen van getoonde bars lukt niet. Hij onthoudt wel de girofooncodes (i.t.t. Safari), dat dan weer wel.
  Tot nu toe zie ik er geen meerwaarde in.

 • Profielfoto
  chonazz

  wat zijn girofooncodes?

 • Profielfoto
  scriptman

  ik heb hem nu onder linux (post dit bericht hiermee) en ik heb een gevoel dat dit gewoon inderdaad de Safari voor niet-OSX systemen is.. het is ook precies wat ik ervan wil – die mail en irc clients van mozilla vond ik nooit iets, nu heb ik een licht programma waarmee ik goed kan browsen, en hij is wel snel hoor!

 • Profielfoto
  patricko

  Ik begrijp niet waarom iedereen zo wild van Safari is. Het ziet er niet uit, rendert veel pagina’s niet goed, en crasht regelmatig. Itt tot Chimera. Ik heb Firebird ook bekeken, en het is een stuk sneller dan Mozilla 1.4., wat ik nog regelmatig gebruik omdat een aantal functionaliteiten niet in Chimera zitten, waaronder het bekijken van SSL certificaten. Een ander voordeel van Chimera/Mozilla vind ik de user-css, waarmee je bijvoorbeeld banners e.d. kan uitschakelen.

 • Profielfoto
  klaasb

  Ik snap de ophef rondom Safari ook niet, vind het eerlijk gezegd (nog) een browser van niks. Camino blijft voorlopig mijn default browser.

 • Profielfoto
  Sharky K.

  onzin
  Safari is een prachtige browser. Camino is niet voor niets de user interface van Safari gaan gebruiken.
  Camino heeft nog best veel problemen met scrollen en resizen bij veel sites.

  Safari b2 rendert vaak sites beter, mooier en veel sneller dan Camino 8b

 • Profielfoto
  patricko

  Volgens mij was het andersom: Camina had al tabs toen Safari nog in zn broek scheet.

 • Profielfoto
  Sharky K.

  dan moet je eens de laatste nighlies downloaden en bekijken hoe Camino met bookmarks om gaat gaan.
  en of Camino tabs heeft verzonnen!
  “Tabs” is trouwens een zeer slechte manier om met multi-document-windows te werken.

 • Profielfoto
  patricko

  misschien is dat in de user interface-theorie zo, maar de praktijk wijst anders uit.

 • Profielfoto
  Sharky K.

  heb je ooit iets anders dan tabs gebruikt met multi-document-windows?

 • Profielfoto
  2manydjs

  Typ nu vanaf firebird.
  macosx.nl is niet echt snel, maar was net wat plaatjes aan het zoeken op google.nl en dat deed ie super rap.
  Veel sneller dan Safari of Camino.
  Hoe kan er bevoorbeeld zo’n verschil tussen camino en firebird zitten?
  Hebben toch dezelfde ondergrond?
  Had geloof ik ergens gelezen dat safari ook een mozilla ondergrond had.
  Is dat dikke flauwekul??

 • Profielfoto
  patricko

  dat is dikke flauwekul:) Safari is gebaseerd op khtml (Konquerer)