Longhorn & zijn grafische engine

Door: - 42 reacties

Microsoft zou Microsoft niet zijn als ze zo af en toe weer ‘ns het wiel uitvindt. Zo wacht PC gebruikers in 2005 een nieuw OS van Microsoft, codenaam Longhorn, waarin opnieuw een wiel zal worden uitgevonden, te weten een nieuwe grafische shell. Zoals Apple met Mac OS X kwam met een OpenGL-gedreven, hardware ondersteunde user interface (Quartz en Quartz Extreme), komt Microsoft in 2005 met een DirectX-ondersteunde “Tier 2”.

Behalve dat Microsoft een jaar of 2 na Mac OS X Panther vrij laat komt met hun inhaalslag, lijkt het er ook op dat er, voordat de effecten in elkaar zijn gezet, niet even een doel is bedacht voor die animaties.

In één van de video’s is dan ook te horen hoe de presentatrice van de demo’s zegt dat dit een conceptueel idee is van wat Microsoft met de grafische engine zou kunnen. Uiteraard heeft Microsoft nog rond de 3 versies Mac OS X aan tijd om daarover na te denken.

Kijk zelf maar: De Longhorn UI demo-video’s

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  passenger

  Het eerste waar ik aan dacht was de reactie van een Winddoos-gebruiker op de combinatie PowerMac 1GHz, 20″ Studio Display en Jaguar. Zo mooi, zo scherp, zo strak dat had hij nog nooit gezien…… Tja, het is te koop, zei ik toen. Maar ja, Apple, dat was toch helemaal niks? Tja, blijf maar lekker crashen, met je zuurstok-interface voor Mr. Gates! Ooit maken we een stabiel systeem, in een jaar of tien, zei hij toch? :)

 • Profielfoto
  Zout

  wat een sukkels daar bij M$, ja sorry voor m’n taalgebruik, maar dat vind ik echt! Ze nemen gewoon de Quartz Extreme engine over!!! Ik begrijp trouwens nog steeds niet waarom MS niet meer geld in windows stopt! ze maken 85% winst op het programma en dat verdwijnt rechtstreeks in de XBox en andere kansloze projecten, ik vind dat als je windows hebt dat je dan een XBox er bij moet krijgen, je hebt er tenslotte voor betaald!!!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Hmm, dit is inderdaad exact een goed kopie van Quartz engine die Apple heeft gemaakt en in Mac OS X gebruikt (maar dan toch slechter). Ook dat ze aangeven dat transparanties niet meer uitmaken, etc. etc. Dat is precies de GUI kracht die Mac OS X biedt. Mensen daar weten niet beter waarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Peter O

  Je gaat er van burken, het blijft shit, na-aperij en zakkenvullerij! Nooit origineel!

 • Profielfoto
  Haddock

  “….het blijft shit, na-aperij en zakkenvullerij! Nooit origineel!”

  niks nieuws dus. En dan die naam ‘Longhorn’, wat moeten we daarmee. ??? Wij hebben nu ‘Jaguar’ en straks ‘Panther’, dat zijn toch tot de verbeelding sprekende wilde dieren. Zij krijgen ‘Longhorn’, volgens mij is dat gewoon een soort koe met hoorns. Dat zegt toch wel veel he? :p

 • Profielfoto
  Haddock

  heb ‘Longhorn’ toch nog effe in het sherlock woordenboek opgezocht:

  1. Any of a breed of cattle with long horns, formerly bred in great numbers in the southwest United States.
  2. A variety of Cheddar cheese molded into a long cylinder.

  Dus het nieuwe Windows lijkt op een koe of op een kaas… ;)

 • Profielfoto
  DeX

  mja ik heb deze video’s een tijdje geleden al gezien… heb er maar geen artikel over geschreven; anders wordt mijn Anti-Microsoft-artikelen-range zo eentonig:D

 • Profielfoto
  Stof

  Ik vind het allemaal niet zo spannend. Apple en Microsoft houden elkaar in de gaten. Apple komt misschien met Multiple Graphical Logins, da’s weer afgekeken van MS. Het is aan Apple om innovatief genoeg te blijven om klanten te lokken. En volgens mij gaat dat ze wel goed af.

 • Profielfoto
  HSL

  ach jongens,..
  apple houdt zich net zo hard bezig met na-apen (misschien wel niet zo over duidelijk) en daar worden beide OS-en alleen maar beter van. ik zie het probleem niet, ik vind het alleen lachwekkend dat ze bij M$ doen alsof het nieuw is terwijl wij het al bijna een jaar gebruiken (quartz extreme dan).

  HS-L

 • Profielfoto
  Bert

  Quote: [Dus het nieuwe Windows lijkt op een koe of op een kaas…]

  Een koe om te herkauwen (lees nog meer tijd om af te kijken) en gaten in de kaas voor de transparantie;)

 • Profielfoto
  B-Mac

  Haddock: dûh!

  Longhorn is een CODENAAM. Microsoft zal NOOIT zo’n naam lanceren voor een Windows product, althans niet in opvolging van 95, 98, 2000, Me of XP.

  En: ik wordt een beetje ziek van iedere keer dezelfde uitlatingen over Microsoft. Laat ze lekker. Jullie hebben voor een Apple gekozen, ga niet constant Microsoft (M$, Windhoos, Micro$ucks – be original!) afzeiken.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Bas, dat is de kracht van onze site. Die laten we toch niet vallen jongens?

 • Profielfoto
  mr.greenish

  Ja ik ben het me eens met Bas, Ik vind het achterlijk hoe somige mensen al met vast oordel heben dat apple in alles beter is en dat windows per ze slechter is. Ik vind Apple zekers wel beter maar pc heeft ook goede kanten. En ja over Quartz extreem en windows dingetje . tsja zat aan te komen toch? Ik bedoel dat is toch de toekomst en ja is van zelf sprekend dat andere paltfomen zulk systeem gaan gebriken. Aan de andere kant moet je niet gaan schreuwen dat het je het helemaal zelf hebt uitgevonden ofzo..

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Iedereen heeft zijn eigen mening. Een artikel van een redacteur mag dan ook zijn eigen smaakje hebben. Zie ook onze slogan.

 • Profielfoto
  Peter O

  Je hebt gelijk Adriaan! Tegen het artikel hebben we niets maar des te meer tegen windoos, waarvan wij allemaal al vanaf het begin wisten dat het een slap aftreksel is van ons eigen besturingssyteem. Weg met die smakeloze kwakbollen waar je van gaat burken en die je Mac om de haverklap willen laten crashen. Want dan zou je wel eens op het idee kunnen komen om de verkeerde kant op te switchen. Laten we Apple, zijn besturingsstystemen en zijn “hardware” maar koesteren om de bij ons alom bekende redenen.

 • Profielfoto
  Haddock

  Ach, ook windows wordt steeds beter. En dat weet iedereen hier ook wel denk ik. Maar je mag af en toe toch best wel een beetje dollen met de concurrent. Toch?

 • Profielfoto
  i-mac

  Haddock, je vergat nog deze “Microschoft”;-)

  enne, een koe kan je slachten. Die lopen gedwee naar hun laatste oordeel toe.
  Een panter of een Jaguar proberen te pakken te krijgen, daar moet je een verdomd goede jager voor zijn!!!

 • Profielfoto
  Sixer

  Bas, Mr. Greenish: Ben met jullie eens dat mijn artikel een zachte ondertoon heeft. Van afzeiken valt echter niet te spreken. Daarom denk ik dat Bas zijn reactie ook behoorlijk wat minder genuanceerd is dan het geplaatste artikel. Ook vertegenwoordigen andere reacties op mijn artikel niet per se het gewicht van mijn artikel.

  Besides, trek je hoofd eens uit het zand en erken even de realiteit in plaats van die te bestempelen als het afzeiken van een fabrikant.

  In andere nieuws area’s zoals SlashDot en ExtremeTech wordt net zo realistisch gesproken over het feit dat Panther met zijn intrede deze zomer waarschijnlijk een behoorlijke voorsprong zal opleveren. Zie ook Stof zijn nieuwsflits.

  Bij een redelijk groot aantal Mac gebruikers heersen inderdaad anti-MS sentimenten. Ga die echter niet in onze artikels zitten zoeken, of denken dat die sentimenten de motivatie zijn voor het schrijven van die artikels. Wanneer ik een ‘smaak’ aan een artikel toevoeg, doe ik dat met mate. Reageer dan ook met mate.

 • Profielfoto
  MacAttack

  Oh het is PC-bashing time en ik heb nog geen bijdrage geleverd :0

  Waarom zou ik niet mogen PC-bashen, als ik zeg dat ik een mac heb, is meestal het antwoord : Slecht he of hoongelach. Waarom zouden wij dan in hemelsnaam niet mogen lachen met Windows, het is in godsnaam windows. Weet je wel dat ding dat het internet kan platleggen.

  Geef me één goeie reden en ik doe het nooit meer ;)

  En geef toe dat de filmpjes idd om mee te lachen zijn als je daar nog 2 jaar op moet wachten om het te hebben. Intussen ben je weer al 2 computers verder.

 • Profielfoto
  klaasb

  Tja, kwam sgi rond 1992 al niet met een OpenGL interface voor Irix? (toen nog op de Indy)

 • Profielfoto
  Peter O

  Had dat nog iets met “the holy grail” te maken of zo?

 • Profielfoto
  Peter O

  Oh kon ik maar een iPub beginnen of zo. Dan kon ik jullie een virtueel biertje verkopen. Na enkele maakt het niet meer uit waar je achter zit. Alleen al dat logo…..

 • Profielfoto
  MacAttack

  Oh jawel hoor als je ladderzat bent komt die eenknopsmuis van Apple zeer goed van pas :p

 • Profielfoto
  Peter O

  Het ultime wintertenengevoel….

 • Profielfoto
  mr.greenish

  Mijn reactie was niet per se gericht op jou artikel Six maar op reacties van beuuh MS. En ja versta me niet verkeerd ofzo ik ben altijd een mac fanaat geweest. Heb altijd een mac gehad (behalve comodor 64 op mijn 9e ofzo) En ja er kan best worden gespot met de concurrent maar ja vaak wordt te snel beoordeeld dat iets slecht is vind ik. Maar goed
  ;)

  Groet!

 • Profielfoto
  Haddock

  Mr. Greenish, heb jij vroeger net iets te vaak gespijbeld of probeer je sneller te typen dan het geluid? ;)

 • Profielfoto
  Peter O

  Als je het bekijkt als een prün kun je er nog om lachen. Maar als je te snel spijbelt of te vaak typt, zoals Haddock, (iets met Kuifje gehad?) dan blijf je achter het geluid aan lopen.

 • Profielfoto
  mr.greenish

  HEHEH ja sorry.. ik ben een beetje dyslectisch
  en ik ben niet in Nederland geboren:0

 • Profielfoto
  Peter O

  Schiet me net nog te binnen: “Je bent een rund als je met je PeeCee stunt..”

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  Longhorn = koeiekop

 • Profielfoto
  June

  jongens, jongens… het bewijs is weer geleverd. Als je iets maakt wat goed is, heb je gewoon van die LOOSERS die je proberen na te apen.
  Het is gewoon een feit dat ons OS X ± 5 jaar voorloopt en dat genieten wij als apple gebruikers dagelijks van. laten we allemaal vooruit kijken en niet achter uit wat MS allemaal doet. waste of time

  Stel je voor allemaal wat voor vets OS X zal hebben als die lange hoorn uitkmt in 2005. ik bedoel…..ik bedoel….:P
  do i need 2 say more

 • Profielfoto
  Peter O

  Is er een dierenarts in de zaal? De gekkenkoeieziekte heeft bij Mocro$oft toegeslagen. Laat Bolkenende maar beslissen of ze geruimd moeten worden. Afgevaardigde Balkestein kan ze dan in Brussel precies vertellen wat er aan de hand is. Wie doet het dan in Washington? Was het nou een pink of een vaars daar bij Micro$oft?

 • Profielfoto
  jonnie

  jongens, of je pcees wil bashen of wat dan ook. waarom hebben mensen toch soms zo’n wrok tegen windows. Ik zal nooit meer windows gebruiken, maar ik heb toch echt niets tegen windoos. Wees eens volwassen en wees trots op wat je gebruikt, maar voel je niet superieur. Macosx is gewoonweg goed, maar repecteer het andere gewoon. als pc gebruikers ons afzijken laten wij als maccers ons gewoon gedragen als het systeem. ;)

 • Profielfoto
  i-mac

  Ach , laat ons wat uitleven;-) Het leven is al lastig genoeg!

 • Profielfoto
  chonazz

  Ik heb wel iets tegen windows, maar vind dat het er deze keer wel mooi uitziet zo die golvende dingen enz! ook als is het op apple technologie gebasseerd!
  of is het gewoon apple technologie!!
  maar volgens mij kan dit enkel echt op de aller snelste peecees draaien, ik heb hier beneden nog een pentium 75 staan van tien jaar geleden! en ik zie longhorn daar toch nog niet zo direct op draaien! tien jaar is misschien wel heel oud das waar, maar neem nu de computers van drie jaar geleden, volgens mij kan je daar best die nieuwe snufjes die windows dan toch mooi zouden maken uitzetten, als je niet om de 5 min wil herstarten! en dat is bij apple zo mooi vind ik, mijn imacje van 4 jaar oud draait jaguar nog perfect! niet zo snel als op een G4 of zo! maar hij doet het wel!
  en dat kan windows volgens mij niet realisseren!

  greetz

 • Profielfoto
  Beathoven

  Longhorn, Whistler, Blackcomb en al die andere projectnamen zijn namen van skipistes in de buurt van het hoofdkantoor van MS.

  http://www.whistler-blackcomb.com/

 • Profielfoto
  Danny Dikker

  Er zit een verschil tussen dingen met gezond verstand bekritiseren en afzeiken…

  keep that in perspective

 • Profielfoto
  Stove Jebs

  Pentium V – 3 Ghz; 512 MB RAM; 128 MB DDR videokaart..

  :p

 • Profielfoto
  chonazz

  dat bedoel ik nou, die minimale systeemeisen!
  als apple nu slim is dan doen ze echt een heeeeeeel grote, maar dan ook een heeeel grote reclame actie! als de nieuwe windows uitkomt, zodat de mensen die een te trage computer hebben en er over denken een nieuwe te kopen inneens een macje kopen!

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  Beste Beathoven,

  Kan Bill Gates dan een slippertje maken op zo’n skipiste?:D

 • Profielfoto
  Peter O

  Met een longhorn-vaars Zora? Laat Bill maar schuiven. Dat deed die andere Bill ook al.

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  Die ander Bill was óók de sigaar:D