Inside the PowerPC 970 – deel 2

Door: Stof - 10 reacties

Op ArsTechnica is onder de titel ‘Inside the PowerPC 970 Part II‘ het tweede deel van een grondige analyse van de IBM PowerPC 970 gepubliceerd. In het artikel gaat Jon Stokes op zijn vertrouwde grondige wijze vooral in op de Execution Core en de manier waarop deze bewerkingen uitvoert. Deel I verscheen vorig jaar oktober.

Apple heeft nooit offici├źle mededelingen gedaan over toekomstig gebruik van de PPC970 in Macs. Desondanks is een groot deel van de Mac-community daarvan overtuigd, met name gezien de ondersteuning van Altivec-instructies (de Velocity Engine van de G4). Naar aanleiding van zijn analyse van de chip schrijft Stokes hierover in het artikel:

Wees gewaarschuwd: het is pittige kost, maar als het je interesseert dan is het zeer de moeite waard!

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Ganymedus

  Na een paar vierkante oogjes behaald te hebben met het doorlezen van dit idd vrij lange en zeer technische verhaal, vond ik het wel leuk om een stukje uit de conclusie te quoten, daar dit waarschijnlijk de meeste discussie zal doen ontbranden.

  Finally, turning once again to Apple’s use of the 970, I believe that Apple is poised for a huge overhaul of its hardware line based on this processor and a renewed relationship with IBM. I’m finally convinced that Apple’s days of wandering in the wilderness with Motorola are over, and that personal computer users will be able to see the Mac as a real option again in terms of desktop, and not just portable, performance.

  En nu maar hopen dat apple idd uit de donkere wegen van motorola stapt, en met deze processor zeer spoedig op de markt komt. Want zelfs ik (totaal geen speed fan) begin me te irriteren aan het feit dat mijn imacje wat traagjes begint te worden. :(

 • Profielfoto
  Zout

  ik hoop deze zomer, ben aan het sparen voor een nieuwe mac, de planning was een g4, maar het mag ook een g5 worden uiteraard

 • Profielfoto
  Mmmarco

  Tel dit eens op:
  1- aanhoudende stroom processor geruchten
  2- Mhz-snippers upgrades van de laatste twee jaar (speedbumps)
  3- OSX
  4- Lange ontwikkeltijd voor OSX professionele software
  (Xpress, Acrobat, printerdrivers, scansoftware)

  En je hebt een hele grote macgeenschap die wacht en blijft wachten
  tot de G5 met IBM processor en een GIGA-Mhz-upgrade eindelijk op markt komt.

  Bron: http://macnightowl.com/news/2003/05/week1.htm

  “The other problem is that Mac users tend to hang onto their computers far longer than PC users. I have a number of clients who stick with the original G4, simply because they do not perceive the need to pump more money into something they perceive as only a little faster.

  Yes, I can show them that a pair of 1.42GHz G4s is far and away superior to that 500MHz G4 or whatever they’re using, but it’s just not enough incentive. The present computer works just fine, thank you. It’ll even run Mac OS X with enough performance not to intrude.”

  “Expectations will be enormously high come late June when Steve Jobs takes the wraps off the next version of Mac OS X. But a lot of Mac users will be highly disappointed if he doesn’t also add that famous line at the conclusion of his keynote, “and one more thing . . .”

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  ….buiten het feit dat b.v. in de grafische industrie inmiddels de winstmarge’s zo krap zijn dat je niet voor elke fractie meer Mhz een nieuwe computer gaat kopen.
  Een upgrade van 1000 naar 1500 Mhz schiet lekker op, maar een upgrade van b.v. 333 Mhz naar 500 Mhz schiet niet op, vooral als je een dicipline hebt om je systeem schoon te houden.
  Ik had eerlijk gezegd begin dit jaar wel een doorbraak verwacht. Ik vind wel dat Apple nu snel een standpunt moet gaan innemen met welke processor zij doorgaat.

 • Profielfoto
  Peter O

  Ik denk dat de “snelle jongens” van Intel ook niet stil zullen blijven zitten. Apple hoeft zich gelukkig niet volledig te focussen op de snelheid. Ik denk dat het een grotere zorg is om de bestaande gebruikers/verslaafden (ik ook) met het design en gebruiksgemak te blijven bevredigen. De grote groep grafische gebruikers blijven nog steeds op OS-9 hangen en zullen pas doorschakelen naar nieuwer als er ook in hardware van derden ge├»nvesteerd wordt. Ik vind dus dat Apple zich ook niet moet laten verleiden om aan de snelheidsrace mee te doen. Dat kan ze zelfs de kop gaan kosten, als uiteindelijk zou blijken dat er een machine staat die alleen uiterlijk en via het logo nog van een peecee te onderscheiden zou zijn. Sommigen zeggen dat het hier al aardig naar op weg is.

 • Profielfoto
  papa

  Ik denk dat Apple geen keus heeft. Die G4 zit op zijn tandvlees en loopt wat prijs/prestaties betreft steeds verder achter bij de Pentium 4. Hetzelfde geldt voor de videokaarten die Apple gebruikt. Vooral in de eMac zie je daar een voorbeeld van: ATI Radeon 7500 met slechts 32 MB VRAM…Hoe kun je daar nou een goed spel mee spelen? De PC’s van bijvoorbeeld HP zijn voorzien van een Radeon 9000 met 64 MB VRAM en dat geldt voor de hele lijn, van goedkoop tot duur. Een ander feit is dat de kaarten en CPU’s op de consumentenmodellen (iMac en eMac) van Apple vastgesoldeerd zitten op het moederbord. Dat weerhoudt veel mensen ervan een Mac te kopen, want uitbreidbaarheid wordt door een groot deel van de kopers op prijs gesteld. Dit alles zorgt ervoor dat Apple nooit een serieus alternatief kan worden voor de PC. Alleen de trouwe fans blijven een Mac kopen. Voor de massa is het een mooi stukje design, maar meer ook niet. Apple weet dat nu ook wel en is genoodzaakt met iets te komen waardoor de Mac weer aantrekkelijk wordt. De G5 is een grote stap in de goede richting. Als Apple vervolgens ook iets doet aan de uitbreidbaarheid van de iMac en eMac zal het een goed alternatief kunnen worden voor de PC. We hoeven er immers niet op te rekenen dat de PowerMac potten kan breken in de strijd tegen Windows, want ten eerste is hij bedoeld voor de professional en ten tweede is het zo dat hij daardoor onbetaalbaar is voor de gewone man. Laten we hopen dat Apple weet wat het te doen staat de komende tijd.;)

 • Profielfoto
  Stof

  Jongens, dat zijn geen reacties meer, dat zijn epistels:p .

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  Ik werk zelf in die grafische industrie.
  Onze grootste achilleshiel heet XPress, dat nog steeds niet onder OS X draait.
  En zolang de strijd tussen XPress en InDesign niet is gestreden blijft men met die oude spullen werken. De vraag is in hoeverre we echt gelukkig worden met XPress 6.0, want de preview stemt niet gelukkig.
  Zelf een iBook aangeschaft om niet achter te blijven, maar met een bijsmaak in hoeverre dat ding niet te snel verouderd is vanwege deze processorproblematiek. Mag ik u er aan herinneren dat grafische paketten steeds zwaarder worden en meer eisen stellen aan een computer.
  Ik blijf bij mijn standpunt: Apple, hak de knoop door wat betreft een nieuwe processor!

 • Profielfoto
  Peter O

  Geld komt er nu genoeg binnen bij Apple, want de winst op de verkoop in Euroland moet toch minimaal met 25% gestegen zijn met die lage dollarkoers. Dus dat zou mooi in die ontwikkeling kunnen worden gestoken.