omt_admin
omt_admin OMT Specials 8 mei 2003

De beheerders en moderators van MacOSX.nl steken de koppen bij elkaar

MacOSX.nl is sinds haar start in het begin van 2002 uitgegroeid tot een volwaardige Mac-site. Er komen meer dan 4000 unieke bezoekers per dag en het forum ervan telt al meer dan 1500 leden. En MacOSX.nl blijft maar verder groeien.

Omdat het forum een openbare plek in cyberspace is en omdat er steeds meer mensen komen, groeit ook de behoefte aan regels. We zijn er nog steeds trots op dat er in het forum een losse en informele sfeer heerst, maar een aantal regels zullen het surfplezier in het forum ten goede komen. Deze regels hebben onder andere gevolgen voor mensen die een eigen avatar in gebruik hebben…

Afgezien van de voorwaarden waar ieder forumlid tijdens de registratie mee akkoord is gegaan, gaat het hier ook eigenlijk om gezond verstand. Als iemand een vraag stelt en een reactie krijgt als “Heb ik ook wel eens” of “Naar he?”, is het duidelijk dat de steller van de vraag hier niets mee op schiet. Bovendien moet iedereen die in het forum zoekt naar een antwoord op een vraag ook al de nutteloze informatie doorworstelen voordat ze bij een uiteindelijk antwoord komen. Logischerwijs willen we het forum dan ook zo ‘schoon’ mogelijk houden. En om aan de behoefte van slap ouwehoeren tegemoet te komen, is de Apple Lounge in het leven geroepen. Gezien de grote hoeveelheid posts erin, is dit een schot in de roos gebleken. Alles wat ‘niet serieus’ is, heeft dus zijn eigen plek. Het hoort dan ook niet thuis in de rest van het forum.

Ook onder het (niet) gebruiken van gezond verstand valt ook het ‘off-topic’ plaatsen van een post. Als iemand een vraag heeft over Photoshop, is het niet de bedoeling dat je in je reactie erop gaat uitwijden over hoe mooi de nieuwe iPod is. Dit vervuilt een thread. Als je toch graag je ei kwijt wilt over de nieuwe iPod, start er dan een eigen thread over. Maar kijk eerst even of er niet al een is. Bij de introductie van de laatste iPod was er ongeveer een uur erna (midden in de nacht) al een thread over in het forum te vinden.

Het spreekt ook voor zich dat iedereen ook respectvol met elkaar om dient te gaan. We gaan vrij coulant om met taalgebruik maar er mogen geen mensen uitgescholden worden. Kritiek moet zoveel mogelijk onderbouwd worden en we willen geen verzamelplaats worden van illegale software en porno. Tot zover allemaal vrij logisch.

Een tijdje terug hebben wij (de beheerders en moderators van MacOSX.nl) de koppen bij elkaar gestoken om te praten over hoe het gaat met de site. Alle dingen die ik net noemde, zijn nog eens uitgebreid aan bod gekomen. Veel situaties en nuances zijn uitgebreid besproken. Het bleek goed om eens in levende lijve met elkaar van gedachten te wisselen.

Achter de schermen hebben wij inmiddels bijna dagelijks contact om van gedachten te wisselen over hoe we vinden dat het zou moeten zijn. Iedereen is gebaat bij een forum waar we ons allemaal thuis voelen en waar we antwoorden kunnen vinden op vragen of gewoon gezellig van gedachten kan wisselen met andere Mac-gebruikers. Het is leuk om via MacOSX.nl deel uit te maken van de Nederlandse Mac-gemeenschap. En de zorg voor de site hoort daarbij.

Één van de dingen die we besproken hebben, is de avatar die de meeste forumleden onder hun naam hebben. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid een eigen avatar te gebruiken. Maar als die allemaal ook nog eens verschillende afmetingen hebben, gaat er te veel visuele eenheid van het forum verloren.

Hoe meer ieders eigen forumidentiteit onderstreept wordt, hoe meer dit ook beslag kan leggen op de bandbreedte: niet iedereen heeft adsl en door te grote avatars heeft een pagina te veel tijd nodig om te laden. Daarom hebben we besloten dat elke avatar maximaal 100 X 100 pixels in afmeting en maximaal 32 kB in bestandsgrootte mag zijn. Als je een avatar uploadt naar de server van MacOSX.nl mag deze niet groter zijn dan 16 kB. Bij deze graag een vriendelijk verzoek aan iedereen om zijn of haar avatar even te controleren en zonodig aan te passen.

Omdat wij achter de schermen bezig blijven, zullen we in de toekomst waarschijnlijk meer voorwaarden duidelijker beschrijven en uitwerken. Dit zal resulteren in een duidelijkere, plezierigere en betere site.

Eventuele reacties op dit artikel zien we graag hieronder tegemoet. Voor de rest wensen we je nog veel plezier toe op onze site.

Namens MacOSX.nl,

tiny

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beheerders en moderators van MacOSX.nl steken de koppen bij elkaar
Sluiten