DeX
DeX Nieuws 20 maart 2003
Leestijd: 5 minuten

Jack Nouws spreekt voor MacOSX.nl!

MacOSX.nl ‘sprak’ onlangs met Jack Nouws, de columnist/Mac-evangelist van MacFan.
Het interview gaat van Mac en Mac OS X tot het seksleven van Macgebruikers en van het ontslaan van Jobs tot Saddam in Bagdad.

Klik op ‘Lees verder’ voor het interview…

Wat is de oudste Mac en het oudste Mac OS waar je mee hebt gewerkt?
Ik ben in 1988 begonnen op de Mac SE van een vriend van me. Zonder hd. Daar heb ik mijn afstudeerscriptie op gemaakt. Het was meteen mijn eerste computerervaring, ik heb nog nooit op een pc gewerkt. Ik wilde een Atari ST voor mijn afstuderen, maar na lang mekkeren mocht ik toch een Plus gaan kopen. Daar zat standaard OS 6 op.

Welke Mac (en Mac OS) gebruik je nu (het meest)?
Ik werk nu op een 500 MHz PowerBook G3 FireWire met OS 9.2.2. Op reis neem ik liefst mijn eMate mee en als dat niet gaat mijn PowerBook 165 met 7.6.1. Als huiscomputer hebben we een 12” 700 MHz iBook met OS 9.2.2.

Denk je dat Mac OS X een ‘trendsetter’ is, met name met betrekking tot de Open Source-achtergrond en ook de gebruikersfilosofie van Apple (Apple Human Interface Guidelines)?
Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee. Het fijne van Mac is dat je met ‘verouderde’ hard- en software nog zo leuk mee kunt en daar profiteer ik altijd van. Ik hobbel gewoon achteraan, ik ben geen early adopter. Aangezien Apple altijd trendsetter is zal dat nu ook wel zijn. Het is niet voor niets dat Microsoft de laatste Windowsversie snel de toevoeging ‘XP’ gaf. Met die open source weet ik het niet. Linux was eerder. Verder hoor ik gemengde berichten over de interface van OS X. Ik heb twee keer moeten hikken: bij de overstap van OS 6.x op OS 7.x en bij de overstap van OS 7.x naar 8.x. De overstap naar OS 9 stelde niets voor. Ik ga over naar OS X wanneer de overstap niet meer dan een hik is, in plaats van een hinkstapsprong.

Sprak de Mac je al aan voordat Mac OS X om de hoek kwam kijken? Zoja, wat was er toen (al) goed aan het platform? En wat is er, volgens jou, sinds Mac OS X aan verbeterd?
Nooit op iets anders gewerkt. Op één zweterige middag in een computerlokaal van de universiteit na dan. Ik moest mijn afstudeerscriptie maken en mocht dan twee uur per dag op een pc met DOS en WP 4.2 gaan werken. Na twee uur had ik één 5.25 inch floppy geformatteerd. Depressief naar huis omdat ik nu nooit meer zou kunnen afstuderen. Toen zag ik de Mac SE van een vriend. Binnen twee uur beheerste ik het hele apparaat. Alles klopt aan de Mac, van OS tot hardware. Ik hoop dat dat in X nog steeds opgaat. Een techniek als Rendezvous spreekt me erg aan.

Zie jij in je omgeving een opkomst van nieuwe ‘switchers’?
Ja. Ik denk dat meer dan de helft van mijn omgeving Mac-gebruiker is. Ik heb aardig wat mensen aan de Mac gebracht. Recentelijk nog half dichtend Utrecht. Die zagen mijn eMate, kochten er ook een en merkten toen dat bestanden uitwisselen via een Mac supersimpel was, vergeleken met een pc.
Maar als je in een gezelschap van vreemden een Mac-gebruiker tegenkomt raak je daarmee eerder aan de praat en dus bevriend, dan met een pc-gebruiker. Hetzelfde heb ik trouwens met Daf-rijders en Brabanders.

Volg je het Apple-nieuws op de voet, of zie je vanzelf wel wat Apple uitbrengt?
Mede voor mijn column in MacFan lees ik elke dag MacOsRumors, MacCentral.com, MacFreak.org, PowerPage.org, AppleBits.com en MacNews.de. En vanaf deze dag natuurlijk ook deze site… Verder houd ik nl.comp.sys.mac bij.

Wat vindt je van de recente ontwikkelingen bij Apple (iLife, Safari)?
Goed. Als iemand anders het niet doet, dan doe je het maar zelf. Een computer zonder software is geen computer, maar een verzameling printplaten. Ik ben wel benieuwd waar het naartoe gaat. Wordt Apple een soort Sony? Gaan ze misschien tenslotte het platenlabel Apple kopen om software voor de iPod te kunnen leveren?

Als je een jaartje Apple mocht besturen, wat zou je dan structureel veranderen?
Steve Jobs ontslaan, al lijkt me dat moeilijker dan Saddam Hoessein uit Bagdad verjagen.

Welk product zou je graag van Apple zien?
Een eMate II: een iBook zonder bewegende delen, met touchscreen, voldoende RAM aan boord en een snelle processor die thuis via Bluetooth of WiFi synchroniseert, voor 500 euro.

Even heel wat anders: op je eigen site (www.maisquenada.com) las ik eerst een berichtje over een doe-het-zelf-besnijdenis-set, daarna een foto met op de achtergrond een ‘vulgair’ blaadje en vervolgens nog een licht erotisch artikel… eh?
Ja wat? Ik schrijf ook over eten, auto’s, toneelstukken, films, Van Gogh en politiek. Er staat niets op mijn site dat ook niet aan de bar of in de bus besproken wordt. Ik ken trouwens echt Mac-gebruikers die een seksleven hebben.

Wanneer verschijnt er een boek van je over de Mac in de boekwinkels?
Nooit, denk ik. Artikelen over de Mac verouderen net zo snel als de hardware en niemand wil een opgewarmde prak lezen.

Surf je veel op het internet?
Ik ben ongeveer 14 uur per dag online. Ik kan niet meer zonder het internet. Voor mijn stukken voor Metro, voor MacFan, voor www.lowlands.nl, of voor de boeken die ik schrijf, zijn een browser en Google onmisbaar geworden.

Wat vindt je van de Nederlandse Macsites op dit moment?
Prima. Je merkt alleen dat er te weinig nieuws is om elke dag te verversen. Het is vaak buitenlands nieuws navertellen. Met een marktaandeel van 1,2% en een negatief beeld van de positie van Apple bij de rest van Nederland is er ook niet veel te vertellen. Nog steeds hoor ik het verhaal dat een Mac alleen interessant voor grafici en dat stemt wel een beetje treurig. Misschien dat die sites kunnen helpen dat misverstand uit de wereld te helpen.

Kunnen de Macgebruikers in de toekomst nog wat ‘groots’ van je verwachten?
Als ik wist dat ik iets groots zou gaan verrichten dan zou ik dat eerder aanwenden voor de wereldvrede, dan voor iets futiels als een OS-oorlog.
Op 28 maart verschijnt er een boek over Vincent van Gogh dat ik samen met een fotograaf heb gemaakt. ‘Op zoek naar Van Gogh, van Zundert tot Auvers’ is volledig op een Mac gemaakt, dus misschien telt dat ook?

Jack, ontzettend bedankt voor je medewerking!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.